Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulamin działu ogłoszenia. OCB?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regulamin działu ogłoszenia. OCB?

Kurczę siedzę na tym forum kilka lat, sporo się tu nauczyłem czytając posty ludzi dużo bardziej doświadczonych i dużo bardziej zaangażowanych w to hobby. Na forum znajdują się liczne tutoriale, które napisane są tak przejrzyście i czytelnie, że wiele kwestii udaje się zrozumieć nie zakładając nowych wątków i powielając postów które już kiedyś zostały napisane. Efektem tego jest to, że budując co jakiś czas mniej lub bardziej udane komponenty audio, czerpiąc 90% informacji z tego forum udało mi się napisać tylko 10 postów... I teraz po kilku latach siedzenia na forum (siedziałem tu znacznie wcześniej niż założyłem konto), znając kilku forumowiczów osobiście, jeżdżąc po Polsce na odsłuchy ludzi podobnie zakręconych, również prezentujących swoje wyroby, nie czuje się jak całkowity żółtodziób w świecie diyaudio. Mimo tego nie mogę na forum załatwić takiej prostej sprawy, jak założenie ogłoszenia kupna głupich tweeterów SS w dziale ogłoszenia, ponieważ nie przekroczyłem limitu 30 postów... No kurde, po co takie ograniczenia? Nie dość, że dzięki takiej polityce adminów, w dziale ogłoszenia pięć ofert na krzyż, to jeszcze pośrednio zmusza forumowiczów do głupiego naklepywania postów... Czy są jakieś racjonalne powody wprowadzania takich ograniczeń, np. natury technicznej? Jeżeli w regulaminie i tak znajduje się paragraf, który mówi iż każde ogłoszenie i tak musi być zatwierdzone przez admina to po co dodatkowo jeszcze ograniczenia typu min. limit postów? Pozdrawiam, Rafał.
    Last edited by plastik1989@tlen.pl; 06.03.2014, 23:14. Powód: interpunkcja

Bo nie uczestniczysz w życiu codziennym forum

To "zabezpieczenie" jest aby chronić użytkowników przez oszutwami ze strony nieuczciwych ludzi
    Którzy przychodzą tu tylko aby handlować

Poza tym forum to nie tylko dział ogłoszeń
    To jest tylko dodanego ktory nie musi istnieć

Rejestrując sie na forum zaakceptowałes regulamin
    To teraz go przestrzegaj
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Rejestrując sie na forum zaakceptowałes regulamin
      To teraz go przestrzegaj
      Będę go przestrzegać, tyle że po prostu uważam, że zapis ten jest bez sensu trochę i może warto nad nim się zastanowić? Na audiostero nie ma takich ograniczeń i tam dział ogłoszeń funkcjonuje sprawniej, ogłoszeń jest sporo, przeglądam te ogłoszenia regularnie i jakoś nie znalazłem tam jakiegoś przesycenia handlarzami - hochsztaplerami. Tyle, że na tamtym forum handluje się głównie sprzętem markowym (nie DIY), na elektrodzie to raczej Altus w cenie:) a jak ktoś by chciał sprzedać/kupić scanspeaka, morela czy accutona to naturalnym miejscem powinno być właśnie to forum, a tu zonk... Zresztą na prawdę uważasz, że wszystko jest OK, skoro na kilka tyś. aktywnych użytkowników diyaudio jest całe 10 ofert kupna/sprzedaży? Piszesz, że to tylko dodatek do forum i że bez tego forum może istnieć - no pełna zgoda, ale skoro już jednak zdecydowaliście się na stworzenie działu Ogłoszenia, to może spróbować stworzyć takie mechanizmy, by dział ten nie kulał? No i ostatnie pytanie, ograniczenie te ma zapobiegać, nadużyciom. Ale jakie nadużycia mogą pojawić się w momencie gdy ktoś chce - tak jak ja - KUPIĆ głośnik, a nie sprzedać go? Pozdrawiam.

Skomentuj

Lukasz jasno wszystko opisal. Co z tego ze siedzisz kilka lat, skoro ja sam osobiscie pierwszy raz Twoj nick widze...?
        Watek trafi do kosza.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Lukasz jasno wszystko opisal. Co z tego ze siedzisz kilka lat, skoro ja sam osobiscie pierwszy raz Twoj nick widze...?
          Watek trafi do kosza.
          Jak tam uważacie... Tak Łukasz wszystko wytłumaczył, że jest zgodne z regulaminem - bo jest. Tyle, że chyba ten punkt w regulaminie nie jest do końca przemyślany? Wy uważacie, że jest OK - nie będę się już kłócił, kilka zdań na koniec: Dolphin123 skoro uważasz, że wszystko jest OK, a ja tu mące i się czepiam, to czemu swoje sprzęty DIY sprzedajesz regularnie na AS? Przecież masz bardzo dobrą platformę tu na forum, bez oszustów i same znajome nicki...:biggrin: No fakt nikt tam nie wchodzi oglądać tych 10 ogłoszeń, ale co tam. Mój nick widzisz po raz pierwszy - no akurat to nie prawda, przejrzyj sobie swoje transakcje, właśnie z różnych kostek do wzięcia, przez ostatnie kilka lat, pamiętam, że kupiłem od Ciebie co najmniej dwie rzeczy. Wtedy jakoś nie przeszkadzało Ci, że nie znasz mojego nicka i mam mało postów. Mi też to nie przeszkadzało, bo wszytko przebiegło bardzo sprawnie, pomogłeś odpalić układ, paczka wysłana szybko itp. A tu się tak nie da? Pozdrowienia.

Skomentuj

System jaki jest, taki jest. Lepsze to niż brak jakiegokolwiek systemu. Chociaż ogłoszenia kupna mogły by być obłożone mniejszymi restrykcjami, ale "dura lex sed lex"
            No i tym tonem wiele nie załatwisz, choć oczywiście mogę się mylić

Skomentuj

Nie zarzadzam audiostereo, wiec nie do mnie te manewry. Co ma piernik do wiatraka? Jak cos kupuje to tylko na wlasne ryzyko. Tu jest diyaudio a nie audiostereo, nie bez powodu taki punkt zostal wpisany w regulamin i tyle w temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Nie zarzadzam audiostereo, wiec nie do mnie te manewry. Co ma piernik do wiatraka? Jak cos kupuje to tylko na wlasne ryzyko. Tu jest diyaudio a nie audiostereo, nie bez powodu taki punkt zostal wpisany w regulamin i tyle w temacie.
                To ma piernik do wiatraka, że na AS sprzedajesz bo się tam da - nie ma bezsensownych ograniczeń ilości postów itd. I to się sprawdza, sam z tego korzystasz. Tu nie sprzedajesz Ty ani praktycznie nikt inny bo to nie ma sensu, z powodów o których pisze wyżej. Jak wam ten stan rzeczy pasuje to nie będę walczył z wiatrakami.
                Pozdrowienia Rafał. Temat do zamknięcia.
                P.S. Jak w najbliższym czasie zmienisz koncepcję swoich kolumn i będziesz sprzedawał D2905-97000 to daj znać, bo to właśnie ten głośnik chciałem kupić.

Skomentuj

Niepotrzebnie się spinacie, jaki problem jest zrobić odstępstwo od reguły na jednorazowe ogłoszenie kolegi plastik, fakt że zapis regulaminowy zabezpiecza przed szybką rejestracją i sprzedażą świeżaków ale z racji tego iż plastik jest na forum już dłuższy czas powinniście zamieścić jego ogłoszenie, robicie z igły widły

Skomentuj

Plastik sensownych postów możesz wklepać tyle ile Ci trzeba i to w krótkim czasie. Znajdź tylko interesujące Cę tematy, zadaj pytania, wejdź w zdrową dyskusje i po problemie.

Skomentuj

Tym punktem w regulaminie również właściciel i administracja forum w pewien sposób się chroni od problemów użytkownika i jego transakcji z oszustem - nie ma co się dziwić. I tak dobrze że jest jakikolwiek dział ogłoszeń i chwała za to. Nie podobają się warunki to zostaje zawsze serwis tablica albo potrale aukcyjne gdzie znajdziesz więcej potencjalnych kupców.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        Tym punktem w regulaminie również właściciel i administracja forum w pewien sposób się chroni od problemów użytkownika i jego transakcji z oszustem - nie ma co się dziwić. I tak dobrze że jest jakikolwiek dział ogłoszeń i chwała za to. Nie podobają się warunki to zostaje zawsze serwis tablica albo potrale aukcyjne gdzie znajdziesz więcej potencjalnych kupców.
                        No dobra, zgoda, ale zawsze trzeba znaleźć złoty środek między obostrzeniami przeciw oszustom a dostępnością dla "zwykłych" forumowiczów. Na razie punkt ciężkości jest przesunięty za bardzo w jedną stronę, co skutkuje tym, że dział ogłoszenia praktycznie nie funkcjonuje i nawet admini i userzy z kilkoma tyś. postów wolą korzystać przy odsprzedaży sprzętu z innego forum. Na tablicy możesz kupić wszystko, ale powiedz szczerze ile głośników tam znalazłeś i kupiłeś? Przerzucając tysiące ofert wersalek i lodówek stracisz pół dnia znajdziesz co najwyżej tonsile do regeneracji... a diyaudio wydaje się, że jest najlepszym miejscem do handlu głośnikami, bo tu wszyscy się tym zajmują i łatwiej byłoby znaleźć chętnych, nie ryzykując odsprzedaży za 30% ceny jak na allegro. Przecież każdy by na tym zyskał, nie znam osoby która zajmuje się DIY i nie liczy się z tym, że po zrobieniu głośników w 90% przypadków odsprzedaż ich jest nie możliwa, a sprzedając same komponenty na allegro jak wyciągniesz 50% ceny to sukces. Może fajnie byłoby to zmienić, rozbudowując tutejszy dział ogłoszenia? Zresztą w regulaminie jest punkt który mówi, iż admin i tak musi zatwierdzić każde ogłoszenie osobiście, więc chyba i tak sporo krętaczy szrotu itp. udało by się wyłapać od razu?

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          Plastik sensownych postów możesz wklepać tyle ile Ci trzeba i to w krótkim czasie.
                          No nie? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            Niepotrzebnie się spinacie, jaki problem jest zrobić odstępstwo od reguły na jednorazowe ogłoszenie kolegi plastik, fakt że zapis regulaminowy zabezpiecza przed szybką rejestracją i sprzedażą świeżaków ale z racji tego iż plastik jest na forum już dłuższy czas powinniście zamieścić jego ogłoszenie, robicie z igły widły
                            Regulamin albo dotyczy wszystkich, albo nikogo. Nie naginamy go aby dopasować się jednej osobie.

Skomentuj

Plastik siedzisz tyle lat na forum, korzystasz,gromadzisz wiedzę i nic od siebie nie dodajesz. Może zamiast biadolić że masz mało postów to opisałbyś swoje konstrukcje albo pomógł mniej doświadczonym kolegom. Po to jest forum aby wymieniać doświadczenia, nie miałbyś wtedy problemów z postami.
                              Last edited by mobias; 07.03.2014, 22:50.

Skomentuj

Czaruję...
                              X