Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MediaMarkt nie dla idiotów?:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MediaMarkt nie dla idiotów?:)

Nie wiem czy czytacie i ogladacie stronke www.funiaste.net. To stronka ze śmiesznymi zdjęciami i filmikami. Polecam. Właśnie na niej znalazłem taki może nie prawdziwy (chociaż nigdy nie wiadomo), ale śmieszny artykulik:) Miłego czytania.

Zapraszam do lektury autentycznych pytań, jakie klienci zadali w jednym z hipermarketów dosyć dobrze znanej sieci MM, która ponoć miała nie być dla idiotów :)))))
    Oto najczęściej zadawane głupie pytania w dziale HiFi:

1) Czy mają państwo kina domowe marki katoda?
    2) Jakim kablem połączyć dvd ze zasilaczem?
    3) Czy każdy subwoofer ma tą lampkę z przodu?
    4) Czy są jeszcze te małe kwadratowe głośniki z bum-bum?
    5) Czy jest papier do skanera?
    6) Czy jest dvd z rds-em?
    7) Czym się różni....?
    8) A co to jest dekoder?
    9) Czy jest on mi potrzebny i czy musi być?
    9) Czy prowadzicie państwo sprzedaż butli gazowych?
    10) Czy macie państwo zestaw kina domowego firmy aig (ej aj dźi)?
    11) Czy macie telewizory w formacie 16:8?
    12) Czy so dyfałdyjki na nini disk?
    13) Jakie życie mo plazma?
    14) Czy mocie te wieże co tam stoły jakiś miesiąc tymu...?
    15) Czy mocie wideła na kasety dvd?
    16) Czy som takie dvd, które nagrywają divix?
    17) Co to jest łufer aktywny?
    18) Co to jest łufer pasywny?
    19) Czym się różni łufer pasywny od aktywnego?
    20) A w związku z tym czym się różni łufer aktywny od pasywnego?
    21) Czy macie głośniki bez przewodowe?
    22) Czy ten kabel cyfrowy musi być ...?
    23) Czy macie tu w Realu takie wieże za 199zł?
    24) Czy te dvd ma długie fale?
    25) Czy ta wieża jest czarna?
    26) Czy można podłączyć subwofer do telewizora za pomocą kabla euro?
    27) Czy jest kabel coaxial na optyczny?
    28) Czy macie zlewozmywaki?
    29) Czy jest pan fachowcem?
    30) Czy pan tu pracuje?
    31) Jaka jest przeciętna tej plazmy?
    32) Jak pan tu wytrzymuje?
    33) Czy zamontowałby mi pan kino w domu? (pytanie klientki po czterdziestce)?
    34) Czy to pomieszczenie ( studio hi-fi) to inny sklep niż ten na zewnątrz?
    35) Czy nagrywarka dvd również odtwarza?
    36) Czy ta miniwieża jest z głośnikami?
    37) Czy macie zdalne sterowanie dla modelarzy?
    38) Czy macie altusy?
    39) Czy macie wieże ała?
    40) Czy może mi pan powiedzieć o kierownicach?
    41) Czy zna się pan na dvd?
    42) Czy są parchy?
    43) Czy te głośniki są trójdzielne?
    44) Czy są takie kable, które umożliwiają nagrywanie z dvd na vcr?
    45) Czy są satelity basowe?
    46) Dlaczego, ustawiając tryb stereo w kinie domowym, nie grają wszystkie głośniki?
    47) Czy są wieże lauwe (lałwe )?
    48) Co jaki czas trzeba napełniać plazmę?? (pytanie dziadka koło 50)?
    49) Gdzie jest właściciel tego pomieszczenia z głośnikami? (studio)?
    50) Czy firma Danon jest firmą angielską?
    51) Czy są takie przewody cyfrowe, z których jest wyprowadzany sygnał analogowy??
    52) RTV - Co to jest za skrót?
    53) Czy mają państwo śrubokręty i inne narzędzia?
    54) dzwoni klient i pyta : Co oznacza komunikat na wyświetlaczu dvd ,,en ",,zero" ,,de",,i" ,,pięć" ,,ce" nasza odpowiedź NO DISC!!!?
    55) Czy mają państwo odbiorniki dvd?
    56) Czy mocia sam takie wieże co tam stoły mieśiąc temu?
    57) Czi jezd taki gośnik tyn taki suwowy za trzysta złotych?
    58) Czy telewizor przywieziony z zachodu z systemem ,,bxhxw" będzie chodził u nas?
    59) Czy macie telewizory bez głośników?
    60) Czy macie szurandy i subwafer?
    61) Czy ma pan rury aluminiowe?
    62) Czy ma pan taki wzmacniacz stereo, który by miał siedem wejść i wyjść optycznych?
    63) Czy ma pan stary lub używany sprzęt?
    64) Czy jest onkju?
    65) Czy ten defałdyj czy to cedeki wybrefowane na kompie?
    66) Czy jest u pana mała jedna kolumna dużej mocy taka do noszenia?
    67) Czy dostane przejściówkę mały jack na 5 na 1?
    68) Ewentualnie mały jack na światłowód?
    69) Gdzie u państwa w sklepie jest obsluga klienta? ( chodziło o raty )
    70) W tej wieży to jest moc muzyczna czy siplusoidalna?
    71) Czy na tym sklepie są nagrania dla filomanów?
    72) W suboflerze są dwa wejścia. Czy jeśli podłączę na podwójnym czinczu, to subwfer zagra stereo czy z podwójnym basem?
    73) Dlaczego ten magnetowid tak głośno pracuje? ( klient miał w reklamówce stetoskop )
    74) Czy ten model ma divixa? Bo pan wie u nas w Niemcach to nawet żelazka mają!?
    75) Czy ma pan kabel euro a z drugiej strony wtyk antenowe?
    76) Czy można u was kupić głośniki? (pytanie zadane w studio)
    77) Czy ma pan telewizor z dejwidem?
    78) Czy ma pan dvd z magnetowidem?
    79) Czy ma pan błyszczący papier do skanera??
    80) Czy ma pan cd-r audio kombo diski??

Pytanie sprzedawcy do klienta na temat kina domowego ( pytanie podstawowe ):
    - Jaki jest metraż pomieszczenia?
    Odp klienta:
    - Ja nie wiem. Ja się na tym nie znam ..... ( z przerażeniem w oczach )

co do takich zeczy jak ktos chce to moze sie przejsc do Germanosa i sie popytac sprzedawce o funkcje telefonu... jakiegos... odpowiedz bedzie nastepujaca:
    -zaraz zobacze w komputerze
    -niewiem itd
    ludzie pracujacy w takich sklepach w ogóle niemaja pojecia o tym co sprzedaja, albo musza sprawdzic w kompie albo dzwoni gdzies ... tragedia
    szok w trampkach

Skomentuj

a ja dziś byłem w MM we Wrocku i usłyszałem takie coś:
      - "Patrz córciu taaa płyta Michała Wiśniewskiego- może bym sobie kupiła
      - Mamo przecież ty nie lubisz Wiśniewskiego
      - Aaale ta płyta jest taka tania"

I kupiła!

Skomentuj

te reklamy MM są bez sensu... coś niby że jak u nich nie kupuję to jestem idiotą?? idiota to chyba te reklamy wymyślał...

Skomentuj

MM to kupa gówna- to sklepy wlasnie dla idiotów nie wiedzących ze taniej jest moze co 10 towar a reszta jest nawet 3 razy drozej. Ostatnio kupilem płyte Tori Amos w stereo.pl zaplacilem 29 zł w MM jest za 49.... Albo takie kable głośnikowe 14 zł . Za identyczne zaplacilem 4,20 w sklepie internetowym... MM? Fuuujj!!

Skomentuj

Fakt za niektóre produkty mozna przepłacić w MM. Ale reklame w TV z gościem co okrada radiowóz mają nawet niezłą:)

Skomentuj

kurde nie wiem co wy chcecie ale reklamy mają super

Skomentuj

mówisz że super... przeczytaj to:
                http://finanse.wp.pl/wiadomosc.html?POD=2&wid=6459202

tak przy okazji... nw WP piszą o nieuczciwych reklamach, a sami wpychają reklamę jakiegoś Siemensa, który zasłania mi pół tekstu i nie można go wyłączyć... musiałem tekst zaznaczyć i wkleić do edytora żeby przeczytać.

Skomentuj

Mnie najbardziej smieszy obsluga marketow wlasnie. W wiekszosci przypadkow ci ludzie nie maja doswiadczenia ani wyksztalcenia w tym fachu. Stoja i sprzedaja tylko, pelnia funkcje jakby reprezentacyjna :) Moze i ja tez slaby jestem, ale dyplom technika mam i sie zaloze, ze jakbym podszedl do stoiska RTV i zadal jakies pytanie np. "Co daje nam, fakt posiadania telewizora 100Hz". Zaloze sie, ze bym uzyskal odpowiedz, ze jest lepszy, albo ma ladniejszy obraz or something. Zaloze sie, ze ten pracownik nawet nie wie co oznacza ow tajemnicze 100Hz. Ostatnio sie w markecie pytalem goscia czym rozni sie DVD-R od DVD+R i sie dowiedzielm ciekawej rzeczy. DVD-R nie mozna dopalac a DVD+R mozna :) Wedlug mnie jak sie ktos na czyms nie zna to chociaz niech nie sciemnia. Jak trafi na kogos kto sie rowniez nie zna, to moze bajki mu wciskac, ale jak trafi na fachowca, to niech sie lepiej nie odzywa, bo sie wstydu naje. Kazdy ma swoja dziedzine. To tyle moich wypocin.

Skomentuj

To czemu ja nie moge dogrywać dvd-r ????

Skomentuj

najwyrazniej nie palisz w systemie multisesji, nawet nero sie pyta czy chce jednak z tego skorzystac i tak jest z obojetnie jaka DVD + czy - wsadzisz.

Skomentuj

Jeszcze fajna jest ta radiowa reklama MM z rowerem :)

Skomentuj

Zygmunt, ten tekst nic mi takiego nie powiedział :| mnie poprostu podobają się ich rekalmy bo sa oryginalne i niekiedy śmieszne... wali mnie to ze czasami są " nie etyczne"....

Skomentuj

mi sie te reklamy nie podobaja w ogole... a nie sa smieszne ani nic i jeszcze do tego kpia z ludzi...
                            nie kupije tam i staram sie omijac duzym kolem

Skomentuj

No to ja sie teraz wypowiem sam pracowalem w media na dziale KOMPUTEROW :) i moge powiedziec ze wiekszosc z trych wypowiedzi sam na uczy slsyzalem

Jeden kolega sie wypowiedzial o pracownikach niedoksztalconych w swojej dziedzinie czyli chodzi mi o dzial w ktorym pracuja, nie wiem jak jest we wrocku ale u nas w Gdansku hymmm co do pracownikow np z dzialu RTV sa dobrze wyksztalceni i ze tak powiem niech kolega sobie sam zyczyl takiej wiedzy jak niektorzy z tych pracownikow media
                              Tutaj chodzi o to zeby umiec zadac pytanie bo to czego ja sie nasluchalem od klijentow jak nie potrafia zformuowac pytania to nie ma co sie dziwic

owszem sa i pracownicy mniej wyksztalceni przewaznie CI ktorzy zaczynaja dopiero prace w media, ja jak zaczynalem mimo ze mam wiedze na temat komputerow dosyc dosysc to pomyslcie sobie ile jest tam czeci komputerowych , glosniki, klawiatury, dyski twarde, joysticki itp full wszystkiego czlowiek nie jest w stanie wiedziec od tego jest opis na pudelku przewaznie ;] klijent ma do wszystkiego dostep.

a co do akcji jakie odchodzily w media to co na wlasne oczy widzialem to szok

Moj brat pracuje w media w dziale OBSLUGA KLIJETA i wiadomo tam ludzie przychodza z problemami tylko wiec tam sa sceny ostatnio bylem swiadkiem jak jeden klijent rzucil w mojego brata mikrofalowka dobrze ze nie trafil a dlaczego bo gosc podchodzi z mikrofalowka i mowi tak

"ze chce podbic gwarancje (moj brat mowi ze) niech pan wezmie najpierw mikrofalowke do domu (nie zadazyl powiedziec ze ma sprawdzic i w przeciagu 5 dni jak by cos bylo nie tak moze oddac a gwarancje moze zawsze podbic nawet nie ma znaczenia kiedy ale klijent oczywiscie madrzejszy) wiec gosciu zaczol sie drzec ze co to ma znaczyc on chce gwarancje itp i sprawdzic towar (to moj brat mowi ze jak chce pan sprawdzic tutaj towar co mam panu obiad w niej przygotowac ?? ;] a jak chce pan gwarancje to prosze o gwarancje ja zaraz panu podbije) to gosc postawil mikrofalowke na blacie i patrzy sie na mojego brackiego moj brat grzecznie (poprosze o karte gwarancyjna) to koles obuzony ze moj brat nie chce mu jej wyjac z opakowania) i byla niezla jazda ze co to on ze moj bracki ma robic to co do niego nalezy ale chyba sie troche pomylil bo do niego nalezy przyjowanie reklamacji i wydawanie gwarancji a nie rozpakowywanie kazdemu klijentowi opakowan i sprawdzanie czy dziala od tego sa miejsca do tego wyznaczone i sam klijent moze sobie sprawdzic wiec koles sie wkurzyl wziaol mikrofalowke w reke i cisnol nia w strone mojego brackiego zdebialem z szoku odrazu ochrona wkroczyla zeby zobaczyc co sie dzieje ;] no i koles poszedl jeszcze zlozyc zazalenie na mojego brata o zlycm zachowaniu wobec klijeta

to jedna z conajmniej 50 sytuacji jakie widzialem na wlasne oczy i powiem tak jezeli klijent jest ferr wobedz sprzedawcy to sprzedawca wobedz niego ja sam nie raz szedlem na ugode z klijentem bo widac ze czlowiek normalny i mozna sie z nim dogadac a jak ci przychodzi taki koles i pierwsze co mowi to " rozmawialem z rzecznikiem praw konsumenta i ja mam prawo" to scyzoryk sie w kieszeni otwiera i taki delikwent przewaznie wychodzi wkurzony i nic nie zalatwi ;]

ale sie rozpisalem qrde ide sie czegos napic

aha co do cen to coz sa rzeczy drozsze sa tansze ;]

[ Dodano: 2005-01-12, 00:06 ]
                              aha i takie cos jeszcze mi sie przypomnialo

kupila baba drukarke do komputera juz nie pamietam jaki model po jakis 3 dniach przychodzi i mowi ze chce zwrocic bo jej nie dziala to sie pytam jak to nie dziala co sie dzieje ? a ona ze nie chce drukowac ze UWAGA cytuje wypowiedz kobiety

" podlaczam ja pod telewizor i nie chce drukowac "

no i co ja mialem kobiecie odpowiedziec ???

Po krotkim wytlumaczeniu jej zrozumiala oco chodzi nie majac komputera nie jest jej potrzebna ale czegos takiego jak zwrot nie ma ale ze byla mila dogadac sie bylo mozna z nia i otrzymala zwrot gotowki.

I tak jak napisalem jezeli przychodzi klijent i drze sie ze ma takie prawo w przeciagu 5 dni zwrocic towar bo rozmawial z rzecznikiem praw konsumenta itp i nie da dojsc ci do glosu poprostu kobieta odchodzi z towarem straszac sadem i to na tyle ;]

[ Dodano: 2005-01-12, 00:11 ]
                              KOLEGA zacytowal "Wedlug mnie jak sie ktos na czyms nie zna to chociaz niech nie sciemnia"

masz w 100% racje mnei tego samego uczyli jak pracowalem w media jak czegos nei wiedzialem to mowilem przykro mi bardzo nie wiem ale za chwilke sie dowiem i szedlem sie kogos zapytac tz kogos jakis kolegow z mojego dzialu ktorzy akurat wiedzieli wiecej na temat danego towaru, bo wiadomo kazdy w czyms sie specjalizowal i nawzajem sobie pomagalismy, ale jak do klijenta jednego czy drugiego powiedzialem ze chwileczke zaraz sie dowiem to dostawalem takie zjeb..... ze glowa boli ze jak to ze ja nie wiem ;] pytanie klijenta np :

Jakiej firmy glosnik jest w subwooferze tego zestawu CREATIVE ;] a skad ja mam to wiedziec nawet producent tego nie podaje wiadomo klijeci probuja bys zawsze najmadrzejsi ale wiekszosc nawet nie potrafi normalnie zadac pytania

aha i wcale nie bronie media bo juz tam nie pracuje ale czasami cos tam kupuje

nie wiem jak w innycyh miastach ale w Gdansku jakos to wyglada

Skomentuj

heh gdanski MM pamietam tylko z biegu po monitory ... ale mi sie udalo :] lcd eizo za 1300 zeta :)

czasami naprawde wspolczuje ludziom ktorzy tam musza pracowac, gdyz klijenci w takich sklepach naprawde moga byc specyficzni ...

najlepiej sie bawilem jak ostatnio byla wyprzedarz u nas - pojechalem sobie ok 15stej, wiec nic tak wlasciwie nie zostalo, ale ludzie chodzili jak w jakims transie, mieli przy sobie pelno kalkulatorow i cennikow z innych sklepow - chodzili bez celu szukajac tylko jakiejs "okazji"

a najgorsi sa klijenci ktorzy i tak wiedza lepiej ... nawet starasz sie im pomoc ale on i tak wie lepiej ...

Skomentuj

Qbus - ja akurat jechalem z brackim do media jak byla ta promocja bylem cos ok 6:40 juz byla kolejka o 7:00 bylo otwierane toz przed 7:00 kolejka byla az do CASTORAMY!!!! cos neisamowitego!! co tam siedzialo po otworzeniu oczywiscie policja i ochorona

Bylo 1000 sztuk pamieci RAM DDR 256 o godzinie 7:15 juz ich nie bylo poszly wszystkie 1000 sztuk to cos niesamowitego ale byl jeden koles na zajebistym patencie

Wjechal na wozku inwalidzkim i wiadomo taka osoba nie ma szans z tlumem biegajacych sprawnych w pelni ludzi wiec udawal zagubionego i wogole ludzie ustepowali mu miejsca w kolejkach i w ogole kupil troche pamieci 2 televizory a jak wychodzil z media wstal z wozka,zlozyl wozek, wsiadl do auta i pojechal ja nei wiezylem wlasnym oczom

no ale jak juz mowilem ludzie to naprawde zachowuja sie jak zwierzeta

Jeden gosciu biegnac rzucil sie na pralke czy lodowke juz nie pamietam i trzymajac ja w obieciach krzyczal do zony idz zalatwiaj papiery czy cos podobnego trzymal ten sprzet w Uscisku KUNG FUU hehehehe co to sie dzialo

Skomentuj

No właśnie czym rózni się DVD-R od DVD+R ?
                                    Ale w przypadku kiedy pale na nich dane w formacie DVD Video.
                                    Stare philipsy nie widzą DVD-R. Dlaczego? Czy jak przy uzyciu bitstepingu ustawie płyte na DVD-ROM to zobaczy tą płyte także odtwarzacz philipsa?
                                    Czy róznica polega także na czyms jeszcze (struktura danych, metoda zapisu itp)?

Skomentuj

Do takich marketów widzialem, że przychodzą ludzie którzy totalnie się nie znają na sprzęcie. Chcą np. kupić jakieś małe nie drogie kolumny. Sprzedawca (widząc nie wiedzę klienta) oczywiście podłączy je, włączy muzykę, a klient słucha i sobie myśli jak ładnie na nich bas chodzi. I decyduje sie je kupić. A nie wie, że razem z kolumnami chodzi jakiś subwoofer. Przyjeżdża do domu, podłącza, a tu lipa! W taki sposób można łatwo wcisnąć ludziom jakiś tani "shit".

A co do promocji to widziałem zdjęcia (jakiś czas temu) z otwarcia jakiegoś nowego marketu w Wawie, gdzie byla promocja otwarzaczy DVD za 99zł!!! Może ktoś z was tam był?:) Co tam się działo... W takich momentach z ludzi wychodzą najbardzie zwierzęce instynkty i odnośi sie wrażenie, że żyje się w jakimś buszu. Ludzie są gotowi normalnie się pozabijać. SZOK! Powinni zabronić takich promocji, bo kiedyś to się źle skończy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                                        No właśnie czym rózni się DVD-R od DVD+R ?
                                        A niczym sie nie rozni

w DVD+R Landy i Pity sa w inversie

Z teg co pamietam plyty DVD+R podobno maja lepszą korekcje błędów.

przekonamy sie po paru latach moze 5 moze 10 ktora z plyt bedziemy mogli bez problemu odczytac - czy +

Skomentuj

Czaruję...
                                        X