Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Firma audio ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Firma audio ?

Witam Panowie.

Zwracam sie do Was z dość nietypowym pytaniem. Czy uważacie, że firma produkująca sprzęt audio tj. kolumny powiedzmy dla przeciętnego kowalskiego miała by racje bytu na polskim rynku ? Mam na myśli firmę która zaczynała by od zera, pomijam tu zaplecze sprzętowe i wiedze na temat audio. Nie żebym coś kombinował w tym kierunku, chciałbym tylko wiedzieć co sądzą na ten temat specjaliści z naszego forum.

Zapomnij, za duża konkurencja. No chyba że za zarabiałbyś na jednej parze kolumn 100-200zł na czysto

Skomentuj

Trzeba zalozyc firme i sprobowac. Wtedy bedziesz wiedzial czy ma racje bytu :)

Skomentuj

Masówka nie przejdzie. Nawet tonsil sobie nie poradził.

Skomentuj

Problem nie leży w konkurencji tylko z konsumentami... Mam na moim profilu fb ponad 200 znajomych i jestem jedyną osobą, która zwraca uwagę na dzwięk w domu. Prawie każdy ma 40-50 cali tv w salonie, kablówkę 200 programów (!!) dvd itd. ale dzwięk leci albo z tego wielkiego tv albo z marketowego gówna za 500-1000 zł i tyle.

Ostatnio jeden z sąsiadów coś podpatzrył przez okna, że u mnie czasem się audio zmienia - coś wchodzi, coś wychodzi itd - zagadał, żeby się pochwalić jaki to on nie ma tam sprzęt - nawet zaprosił na kawę... tam fronty 80 cm wysokie ścianka 0,6mm jamo. Sub oczywiście na mega przesterze i wrzuca muzykę. Prezentacja odbywała się na zasadzie - dam na maxa. No i tak to właśnie wygląda.
          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Pytam z ciekawości bo firmy choćby takie jak STX czy Pylon jakoś sobie radzą. Zastanawiam sie czy jest w tym w ogóle jakis sens bo budowa kolumn na podzespołach np. STX chyba mijała by sie z celem, a co np. z czeskim TVM ? Bo głośniki raczej słabo dostepne w kraju :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
              Bo głośniki raczej słabo dostepne w kraju
              Bo już nie produkowane

Skomentuj

Jak nie masz parku maszynowego, to nawet nie mysl o produkcji glosnikow dla masy. Trzeba sprzedawac duzo, a konkurencja duza. Chcac isc w lepszej klasy sprzet, to nikt nie wywali kilku tysi na kolumny nieznanego producenta, szczegolnie bez recek w gazecie.

Generalnie musisz miec produkt, ktorego nikt inny nie ma, do tego w dobrej cenie i wykonany tak, aby przyciagal wzrok.

Skomentuj

gokar83 masz racje, z moich znajomych to może ze 2 osoby próbują swoich sił w diy, a znam takich co pod plazmy maja podłączone 2.1 z kompa i też im odpowiada.

benek161 chyba mi coś umkneło w temacie TVMa

O sprzecie kosztującym kilkanaście k zł nawet nie ma co mysleć. W przypadku o którym mowa mam wrażenie że estetyka będzie odgrywać główną rolę.
                  Last edited by Majster; 15.05.2014, 21:40.

Skomentuj

Dobrą opcją było by uruchomić produkcję w chinach czegoś co dźwiękowo bije marketówki, a jakością prawie dorównuje czemuś z wyższej półki. Np. jakieś kino domowe za 5-6k albo stereo za 1,5-2,5k. Tak, żeby konkurować z czymś co aspiruje jako sprzęt dla audiofilia, cenowo dorównywało droższemu sprzętowi z marketów, a jakością dźwięku biło na głowę. Myślę że jest to wykonalne :)

Skomentuj

Projekt produkt i wykonanie to jedno... Ale jak to sprzedać? To ma grać a przez internet nie jesteś w stanie sprawdzić czy dźwięk będzie Ci odpowiadał, Akustyk sprzedał jakąś liczbę swoich kolumn ale myślę, że to jest spowodowane tym, że ten człowiek siedzi w branży wiele lat i pocztą pantoflową rozeszła się opinia o kolumnach. Ty byś musiał wyłożyć kupę kasy na zbudowanie sporej liczby zestawów które w ciemno musiałbyś rozesłać w kredycie kupieckim po sklepach, bo żaden normalny sklep nie weźmie obcej firmy jak może sprzedać bez problemów pare "dzejbieli" z drugiej strony Ty jako nowa firma głośników od producenta nie dostaniesz w kredycie kupieckim.

Skomentuj

Raczej szkoda czas i pieniedzy na produkcje dla krajowych klientow. Od dawna wiadome, ze to co krajowe, to badziewie i nie warto tego kupic. Szybciej mozna cos sprzedac na zachodzie, niz prosic sie laskawych rodakow o uwage i zakup.

Skomentuj

Pogromca mitow zgadzam się w pełni, a za granicą piszesz, że wytwórcą jest manufaktura, ręcznie robione o chętnych łatwiej bo i klient bogatszy więc łatwiej jest mu zaryzykować.

Z ciekawością patrzę na rozwój firmy Sound Deco, przez przypadek w jednym z centr handlowych w sklepie z drzwiami z kolegą odkryliśmy całkiem drogie kolumny na SB Acoustics, sklep ma wiele lokalizacji w Polsce odpadł im problem dystrybucji, nie pytaliśmy o możliwość odsłuchu bo nie było nic podłączone wszystko stało w witrynie sklepowej, możliwe, że na odsłuch by nas gdzieś skierowali ale to tylko moje podejrzenia. Założyciel firmy (czytałem w wywiadzie) założył że klientem będzie osoba niekoniecznie znająca się na kolumnach ale szukająca czegoś wtapiającego się w wystrój wnętrza. Cel wspaniały, kolega skończył wzornictwo przemysłowe, liceum artystyczne pojęcie na temat ogólnie pojętego designu ma, niestety stwierdził, że kolumny wyglądają źle i do dobrego designu im daleko

Skomentuj

Powtórzę się, ale co tam. Przy zakładaniu firmy (każdej, nie tylko audio) trzeba zadać sobie pytanie: Chcesz robić pieniądze czy sprzęt?

PM, a jaki to problem założyć firmę w UK, Irlandii czy choćby w Stanach?
                            Sorry, ale więcej nie napiszę, bo jeszcze nie wiem czy sam z pewnego pomysłu nie skorzystam :P

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                              PM, a jaki to problem założyć firmę w UK, Irlandii czy choćby w Stanach?
                              W sumie zaden, ale co jesli po prostu chce miec firme w kraju i tutaj placic podatki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Generalnie musisz miec produkt, ktorego nikt inny nie ma, do tego w dobrej cenie i wykonany tak, aby przyciagal wzrok.
                                i to jest jedyna sluszna droga. cala reszta rynku juz zajeta

a stx i pylon wcale tak dobrze sobie nie radza - ciezko pracuja na zarobek :/
                                stx ma taka przewage ze sam wszsytko robi i chyba zarabia glownie na glosnikach a nie kolumnach

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
                                benek161 chyba mi coś umkneło w temacie TVMa
                                chyba z 10 lat juz nie istnieje. moze nieco mniej

ja pomysl na biznes mam. ale z oczywistych powodow nie zdradze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ja pomysl na biznes mam. ale z oczywistych powodow nie zdradze
                                  Ja juz mam nawet nazwe mojej firmy, ale kiedy ja zaloze i czy w ogole.... :) ale to nie mialo wiele wspolnego z robieniem pieniedzy, raczej wegetacja i dlubaniem ciekawych rzeczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Ja juz mam nawet nazwe mojej firmy
                                    Pm audio ? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                      Pm audio ? :)
                                      V8 Speakers

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez mobias Zobacz posta

V8 Speakers
                                        Jawor design :)