Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn, a zdrowy rozsądek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn, a zdrowy rozsądek

Witam.
    Sam jestem w trakcie budowy subwoofera na głośniku Visaton i w sumie na końcu tej przygody doszedłem do wniosku, że cel jaki chciałem osiągnąć przestał istnieć... Nie chodzi o brzmienie bo wiele subwooferów nie słuchałem i nie wiem czy jest dobrze, a czy może być lepiej. Nie o tym temat. Chodzi o koszta budowy... W chwili obecnej wydałem już około 125EUR, a to jeszcze nie koniec bo czymś trzeba jeszcze okleić budę wstawić jakieś nóżki i ochronić membranę przed dziećmi. Poza tym kwestia wzmacniacza owszem on się wlicza w tą cenę ale jest zrobiony najtaniej jak to było możliwe. TDA7294, trafo używane za 13EUR(z przesyłką), radiator z rozbiórki, elementy elektroniczne części miałem, a część tanio kupiłem w Polsce, blachę na panel dostałem.Elektro i nie elektro narzędzie powiedzmy że miałem więc tego nie liczymy.
    Reasumując za ostateczną kwotę całego subwoofera powiedzmy że okleję go folią, dam kołki metalowe i zwykłą siatkę na głośnik wyjdzie max 150EUR.

Wchodząc na znany serwis aukcyjny za tą cenę możemy zakupić nie taki najgorszy subwoofer aktywny z głośnikiem 8'' (jak mój) i mocy do 100W.
    Poza tym na blank nowych elementach z idealnym wykonaniem.

Teraz pytam czy mój subwoofer na głośniku VISATON W200s i wzmacniaczu na kostce TDA zagra lepiej niżeli np. http://www.ebay.de/itm/Magnat-Monito...item2a3a1d39c7

Oczywiście biorąc pod uwagę żę moja objętość obudowy i strojenie jest idealnie dobrane dla mojego głośnika.

Jak to wygląda u was?

wybrałeś dość słaby głośnik. za 150E można zrobić już całkiem dobrze grającego suba! trzeba było popytać na forum przed rozpoczęciem budowy, a odpowiedz na postawione przez Ciebie pytanie byłaby oczywista

Skomentuj

Niestety człowiek uczy się na błędach. Głośnik wybrałem ten ze względu na dostępność.

Skomentuj

gdyby gotowe konstrukcje byly tansze niz DIY to nikt by sobie tym pupy nie zawracal wiec odp jest chyba prosta...

Skomentuj

Głośnik nie jest słaby, za obecną cene w polsce czyli 160zl mysle ze to dobra propozycja na niewielkiego suba.
          No i oczywiscie nie zawsze robiąc samemu wyjdzie taniej.
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Generalnie wydaje mi się, że im lepszy sprzęt robisz, tym więcej można zaoszczędzić względem ceny sklepowej.
            Trzeba też pamiętać, że DIY to nie tylko pieniądze, idzie z tego duża satysfakcja, a samodzielnie wykonany wzmacniacz, kolumna czy subwoofer zawsze brzmi najlepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
              Generalnie wydaje mi się, że im lepszy sprzęt robisz, tym więcej można zaoszczędzić względem ceny sklepowej.
              Trzeba też pamiętać, że DIY to nie tylko pieniądze, idzie z tego duża satysfakcja, a samodzielnie wykonany wzmacniacz, kolumna czy subwoofer zawsze brzmi najlepiej
              i jakosc wykonania, bo w markecie 0,8mdf i okleina pcv. i na ogol wychodzi sporo taniej, ciezko cos przyzwoitego znalezc w pieniadzach wydanych na diy nie mowiac oczywiscie o rynku wtornym

Skomentuj

Najważniejsze w tym to cała ta zabawa, że można zrobić coś własnego z niczego ( :) no powiedzmy...) na swoj wlasny styl

Skomentuj

zgodzę się z wami, że radości i satysfakcji z własnej konstrukcji za żadne pieniądze nie kupimy. Osobiście czuje się usatysfakcjonowany jak sam coś złoże, zrobię i jest to dobre ewentualnie bardzo dobre i najważniejsze że nie musiałem płacić nikomu by to ktoś za mnie zrobił. Akurat jeśli chodzi o budowę suba to koszta mnie zaskoczyły i dlatego powstał ten temat. Jest to moja pierwsza poważna konstrukcja i pewnie dlatego poniosłem przez to większe koszta. Po drugie mieszkam w Niemczech gdzie np. części elektroniczne są troszkę droższe.
                  W sklepach mamy kolumny wzmacniacze itd. od groma ale czy potraficie ocenić z jakimi markami wasze konstrukcje mogą się mierzyć? Bo właśnie mi o to chodzi. Zrobiłem subwoofer z którego jestem zadowolony ale żona mi zarzyciła czym się on różni od tego w Saturnie za 120EUR?:P i jak tu kobiecie wytłumaczyć że w brzmieniu:P

Skomentuj

Kolego powiem tak, hobby z regóły kosztuje jakie byś nie miał. W tym przypadku hobby to diyaudio i kalkulacja opłacalności do tego co uda Ci się zrobić jest raczej bezsensona. Budowa kolumny a zdrowy rozsądek? Tak ale raczej w aspektach techniczno brzmieniowych a i tu czasem odrobiny fantazji nie zaszkodzi :)

Skomentuj

Trzeba dużo słuchać sprzętu i wtedy mamy rozeznanie co w jakim segmencie cenowym gra, np rynek nowych budżetowych wzmacniaczy to dno ;p i nie maja startu do uzywanych wzmacniaczy za polowe ich ceny. Z kolumnami naszczescie jest nieco lepiej
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                        Zrobiłem subwoofer z którego jestem zadowolony ale żona mi zarzyciła czym się on różni od tego w Saturnie za 120EUR?:P i jak tu kobiecie wytłumaczyć że w brzmieniu:P
                        I chyba o to wlasnie chodzi, aby byc zadowolonym, czerpac z tego przyjemnosc. Ja skonczylem wlasnie swoj pierwszy zestaw, tez jestem zadowolony, wyszly fajnie, choc pewne mankamenty sa (bo musza byc jak na pierwszy raz) wlasnie jestem na etapie chwalenia sie przed znajomymi, ich miny - bezcenne, to tez daje satysfakcje, a kobiety coz... one pewnych rzeczy za chiny nie zrozumieja, ja swojej zonie dozuje informacje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                          Zrobiłem subwoofer z którego jestem zadowolony ale żona mi zarzyciła czym się on różni od tego w Saturnie
                          Jakby mi z takim tekstem kobieta wyskoczyła to by dostała bilet w jedną stronę , nie ważne nawet to że Twój mógłby gorzej grać. W dzisiejszych czasach patrząc na poziom zainteresowań/hobby "facetów" to Twoja żona powinna sikać że szczęścia że czymś się interesujesz i coś robisz.
                          Last edited by dragon; 19.05.2014, 05:37.

Skomentuj

Jeżeli okleisz go najtańszą folią, dasz zwyczajnego siatexa na głośnik, głośnik który masz już niestety nie jest najlepszą opcją do suba, panel max po kosztach to niestety ale gotowy produkt (zwlaszcza używany) cenowo wyjdzie lepiej.

Ale, ale!
                            Jeśli położysz fornir i lakier, pokombinujesz z jakąś fajną i niekoniecznie drogą galanterią (nóżki, siatka, logo czy co tam jeszcze chcesz...), panel ostatecznie zostawmy, to osiągniesz coś niedostępnego w sklepie za tą cenę.
                            Nie wygrasz z produkcją masową na tych samych materiałach wykończeniowych, ona zawsze będzie tańsza, zwłaszcza używana. Ale jeśli zrobisz to na lepszych materiałach okaże się że w podobnej cenie masz coś z klasy wyżej (przynajmniej jeśli chodzi o wykończenie)

Fornir to naprawdę nie jest droga rzecz. Wymaga pracy i cierpliwości, ale efekt jest naprawdę warty tego.
                            Po powrocie do domu wrzucę Ci fotki moich kolumn za 30zł czyli za jakieś 8EUR

Skomentuj

nieprawda.... na tych samych komponentach DIY wychodzi taniej... sprawdz np konstrukcje stc gotowe a do samodzielnego zlozenia... badz inni producenci ktorzy nie robia mas marketu... marketowe kolumny sa z tragicznych jakosciowo elementow, idac do MM popoukaj w kolumny to malo sie nad reka nie ugna :P przynajmniej moja a patrzac z tylu (przewaznie z tylu nie oklejane....) widac ten kilku mm mdf...

Skomentuj

No niestety budowa diy audio w segmencie budżetowym jest raczej nie opłacalna finansowo (wbrew obiegowej opinii).

Inna sprawa z "klonowaniem" drogich produktów (tak jak we wszystkim, im droższe kolumny tym mniej w nich ceny materiałów a więcej marży producenta) , osobiście nigdy bym nie wydał 30 000 - 50 000 zł na monitory, ale trochę pracy i wszystko można zrobić :-)

Wiadomo, że są niedoróbki tu czy tam, pewne rzeczy zrobiło by się inaczej, ale satysfakcja z własnoręcznego wykonania jest bezcenna (a i w razie uszkodzenia można łatwo naprawić lub wręcz zrobić od nowa daną część).

I właśnie o tą satysfakcje głównie chodzi w diy imho :-)
                                Last edited by gi; 19.05.2014, 14:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                  nieprawda.... na tych samych komponentach DIY wychodzi taniej... sprawdz np konstrukcje stc gotowe a do samodzielnego zlozenia... badz inni producenci ktorzy nie robia mas marketu... marketowe kolumny sa z tragicznych jakosciowo elementow, idac do MM popoukaj w kolumny to malo sie nad reka nie ugna :P przynajmniej moja a patrzac z tylu (przewaznie z tylu nie oklejane....) widac ten kilku mm mdf...
                                  To prawda, marketówki to szajs do kwadratu, az dziwne że nie robią tego z tektury
                                  Ale nadal będę twierdził że 150EUR za suba na tym visatonie, panelu na TDA i oklejonego folią to dużo i że coś fabrycznego, zwłaszcza używka wyjdzie korzystniej.
                                  http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-...250853538.html
                                  50EUR i na głośnik zostaje 100EUR plus to co sie uzyska ze sprzedaży tamtego głośnika.
                                  Obudowa z 16mm MDF i 18mm na froncie, panel na tranzystorach z aktywnym filtrem.

http://allegro.pl/mocny-subwoofer-ak...225539278.html
                                  125EUR Głośnik 10cali, panel również na tranach, również MDF, głośnik gra całkiem przyjemnie, posiadam osobiście prawie identyczny sub :)

Ale chyba nie ma co narzekać, swoja konstrukcja zawsze ma ten swoisty magiczny urok którego nie kupi się za żadne pieniądze :)

PS. Obiecana fotka :)
                                  Last edited by melisław; 19.05.2014, 18:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                    To prawda, marketówki to szajs do kwadratu, az dziwne że nie robią tego z tektury
                                    Ale nadal będę twierdził że 150EUR za suba na tym visatonie, panelu na TDA i oklejonego folią to dużo i że coś fabrycznego, zwłaszcza używka wyjdzie korzystniej.
                                    http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-...250853538.html
                                    50EUR i na głośnik zostaje 100EUR plus to co sie uzyska ze sprzedaży tamtego głośnika.
                                    Obudowa z 16mm MDF i 18mm na froncie, panel na tranzystorach z aktywnym filtrem.

http://allegro.pl/mocny-subwoofer-ak...225539278.html
                                    125EUR Głośnik 10cali, panel również na tranach, również MDF, głośnik gra całkiem przyjemnie, posiadam osobiście prawie identyczny sub :)

Ale chyba nie ma co narzekać, swoja konstrukcja zawsze ma ten swoisty magiczny urok którego nie kupi się za żadne pieniądze :)
                                    Ten ostatni link... Przed zakupem visatona zastanawiałem się nad głośnikiem Mivoc bodajże MV3000 bo był w tej samej cenie co ten W200S ale nie znalazłem konkretnej opinii o nim więc wybrałem visatona bo go chwalili.

Widzę że w większości przypadków owszem rozsądek idzie w parze z konstrukcjami ale jak ktoś powyżej napisał każde hobby coś kosztuje. Po drugiej jak napisał Holgin
                                    jest prawdą.
                                    Stworzyłem ten wątek bo w moim mniemaniu moja konstrukcja w chwili obecnej nie spełnia założeń jakie sobie wytyczyłem. Kolega melisław pokazał że w tej cenie są lepsze. Szkoda, że tak późno odkryłem to forum (po zakupie głośnika) Więc jak widać głównie niewiedza narzuca dodatkowe koszta.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                    Jakby mi z takim tekstem kobieta wyskoczyła to by dostała bilet w jedną stronę , nie ważne nawet to że Twój mógłby gorzej grać. W dzisiejszych czasach patrząc na poziom zainteresowań/hobby "facetów" to Twoja żona powinna sikać że szczęścia że czymś się interesujesz i coś robisz.
                                    Nie nie, ja nie mogę złego słowa o mojej żonie powiedzieć. Wręcz przeciwnie, wspiera mnie kiedy się złoszczę bo coś mi nie wychodzi, słucha mnie jak mówię o moim hobby i nigdy nie wyrzuca mi, że wydaje na to pieniądze.

Skomentuj

no ten sub na visatonie to sic cena wyszla tym bardziej ze elektronika zrobiona z tego co bylo...
                                      za 600pln mozna cos naprawde przyzwoitego zlozyc...

Skomentuj

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, kwestia teraz tylko żeby jakoś to sensownie wykończyć.
                                        Regan3000, masz dostęp do jakiegoś niedrogiego forniru? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X