Nie no to wiadomo że to Yoshiego ARN150+GDWK 11/100, potem chyba zmieniony został na morela albo seasa jakiegoś jeśli chodzi o tweetera - za łatwe :P
I napewno basreflex jest od spodu
No i jakieś terminy by się przydały wstpne. Nagrody ja osobiście mogłem załatwić przez Greltona to na pewno ktoś tutaj też da radę :)
:o Wybaczcie, że tak późno, ale lepiej późno niż wcale inaczej pisząc 10 – latek forum pyknęło, czyli wielkie gratulacje oby następne 10 trwało w przyjemnej pełnej wielu udanych konstrukcji i odsłuchowej atmosferze.
A tu ode mnie taki torcik urodzinowy na te 10-latek, co by dodawał motywacji tej takiej finansowej :P :razz: dla naszych przyszłych konstrukcji.
Kto zgadnie, jakie to kolumny i czyj to projekt?
Kolumny maja ponad 10 lat i sa kultowe wiec sie kwalifikuja.
Nagroda - wysle na priwa schemat najnowszego wzmacniacza i ukonczony zasilacz audio SMPS :P
Haha nie no internet nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać, ja tego zdjęcia to już sam chyba bym na swoim kompie nie znalazł. W tle kumpel z którym mieszkałem na studiach.
Zdjęcie zrobione jedną z pierwszych cyfrówek która miała jakość mniejszą niż obecne przednie kamerki w telefonach, stąd kolumna stoi na stoliku aby miała dobre doświetlenie.
Te audaxy są ponownie do kupienia w audiodriversie i tak się zastanawiam czy ich sobie nie odkupić i przypomnieć jak to grało. Jedno wspomnienie jest na pewno aktualne, jak wykręciłem tonsila i na jego zwrotnicy tak na próbę z ciekawości zapodałem audaxa, to już go z powrotem nigdy nie wkręciłem. Tak audax zmiażdżył najlepszą ponoć kopułkę tonsila
A przez 10 lat zmieniło się dużo. W porównaniu do tego co było to mamy obecnie gigantyczną ofertę głośników, jakością bijące tamte o kilka długości i to w dużo bardziej atrakcyjnych cenach. W tamtych czasach vifa , czyli obecny scan speak discovery był marzeniem, teraz na to nikt nie patrzy. Scan speak, obecny scan "classic" był czymś o czym się nawet nie marzyło bo ceny były tak zaporowe, że strach było nawet na zdjęcia w necie patrzeć bo jeszcze każą zapłacić... Teraz też nikt na to nie patrzy bo od razu kupuje revelatora bądź illuminatora. Tak więc postęp w technologii i dostępności nastąpił przeogromny.
Postęp też jest w świadomości i postrzeganiu sprzętu. To co wtedy było czymś na co mówiło się dobry sprzęt, obecnie jest tak na prawdę audio przedszkolem, low endem.
Postęp w wykonawstwie też jest przeogromny, kiedyś ktoś kto miał wyrzynarkę to był gość i już miał wszystko co potrzebował. Jak rok przed tymi kolumnami zrobiłem pierwsze kolumny kryte fornirem (niestety nie mam żadnych fotek) i pisałem o tym na forum (jeszcze to całkiem pierwsze forum przed erą diyaudio) to ludzie pukali się (wirtualnie) w czoło i mówili to jest niemożliwe, że w domowych warunkach nie da się kolumny okleić fornirem.. a w ogóle wikol i żelazko co to za technologia.. przecież okleina drewnopodobna, co po niektórych lakierowana, to jest to czego nam trzeba..
Te audaxy są ponownie do kupienia w audiodriversie i tak się zastanawiam czy ich sobie nie odkupić i przypomnieć jak to grało. Jedno wspomnienie jest na pewno aktualne, jak wykręciłem tonsila i na jego zwrotnicy tak na próbę z ciekawości zapodałem audaxa, to już go z powrotem nigdy nie wkręciłem. Tak audax zmiażdżył najlepszą ponoć kopułkę tonsila
audaxa mozesz sobie przypominac
ARNow nie polecam!
po wielu latach wrocily do mnie... zniszczyly mi wspaniale wspomnienia o tych glosnikach :(
a pomyslec ze po przesiadce na vify slyszalem tylko minimalna roznice :p
Fajnie powspominac... ale faktycznie szkoda, ze tak wielu sie "wykruszylo" z dawnej ekipy...
Swoja droga mysle, ze to dobry czas i miejsce:
Chcialbym oficjalnie podziekowac Pawlowi za to, ze zainteresowal sie losem diyaudio w moim "trudnym czasie", przejal serwis i utrzymuje go przy zyciu. Dziekuje rowniez Tobie Tomekk za techniczne wsparcie ! Nie macie pojecia Panowie jak bardzo to radosne, ze gdy "podnioslem sie z podlogi" bylo dokad wrocic :) Odwalacie kawal dobrej roboty - gdyby nie Wy prawdopodobnie usmiercilbym ten serwis (smutne ale prawdziwe - wstyd sie przyznawac, ale "dzieki mnie" diyaudio szlo powoli ale skuteczie na dno). Rozumiem tych, ktorzy maja mi to za zle. Pozostaje sie jedynie cieszyc, ze los ten ominal mekke diy :)
Ci ktorzy mnie znaja, wiedza, ze mam szczegolny sentyment do tego serwisu i jestem tu (mimo niezbyt imponujacej liczby postow) od wieeeelu lat (zaczalem jeszcze na dlugo przed domena diyaudio). Osobiscie uwazam, ze diyaudio ma sie bardzo dobrze i co wazne: nie stracilo swojego dawnego ducha. Tak 3mac !
Głowa do góry, najważniejsze co przed nami. Próbowałem udzielać się na innym forum zwiążanym z pracą zawodową i powiem Wam że takiego chamstwa i badziewiarstwa nigdy nie widziałem. Kultura tego forum i klimat jest naprawdę fajny i dopóki nie zostaą dopuszczone mocnonkomercyjne reklamy pewnie tak zostanie. Powodzenia.
dopóki nie zostaą dopuszczone mocnonkomercyjne reklamy pewnie tak zostanie.
jezeli juz jakims cudem musialbym umieszczac reklamy, to beda to bardzo dyskretne reklamy z naszej branzy
ale na szczescie nie ma takiej potrzeby i reklam nie bedzie
Skomentuj