Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

....Druk 3D....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

....Druk 3D....

....JUŻ TYLKO OGRANICZA NAS WYOBRAŹNIA....

http://swiatdruku3d.pl/wydrukowany-z...ania-za-darmo/

Od dawna ogranicza nas tylko wyobraźnia (choćby CNC jest na rynku od dawna).

Od zawsze najtrudniej jest stworzyć ciekawy projekt z zachowanie proporcji etc.

Warto też spojrzeć na wymiary, malutkie toto i dla domowego wydruku jeszcze długo nie będą większe ...

Skomentuj

Zamieszczone przez eustachy Zobacz posta
      ...JUŻ TYLKO OGRANICZA NAS WYOBRAŹNIA....
      i budzet niestety :(

Skomentuj

Drukarki 3d szybko tanieją, a przecież zawsze można kupić drukarkę 3d i... Wydrukować nią kolejną drukarkę 3d

Skomentuj

Trochę lekkie to to.. 650 gramów ?!

Skomentuj

Jakieś to mało profesjonalne podejście do głośników. Ciekawy jest ten kanał w środku co nic nie daje bo prosty jak drut. Zastanawiam sie jaka różnica cenowa w stosunku do CNC.

Skomentuj

Tego w całości na CNC nie dałoby rady wykonać, jedynie druk 3D lub odlewanie w formie.

Skomentuj

Za 250g tego tworzywa ( 'plastikowe drewno ') wołają 88zł, wyczytałem tak na innej stronie. czyli 650x2=1300, czyli 6 'rolek' czyli materiały na tą obudowę kosztowały 528zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                  Za 250g tego tworzywa ( 'plastikowe drewno ') wołają 88zł, wyczytałem tak na innej stronie. czyli 650x2=1300, czyli 6 'rolek' czyli materiały na tą obudowę kosztowały 528zł.
                  Ścianki mają 6mm więc na start trzeba by to pomnożyć przez 3 co daje 1500zł, a jest to obudowa wielkości Totem Mite czyli na podłogówkę trzeba by przeznaczyć z 10 000 zł ;-)

Skomentuj

Dlaczego razy 3? Na jednym zdjęciu widać że pełen materiał jest tylko na zewnętrznych powierzchniach ścianki a w środku kratownica.

Skomentuj

To jest kolejny pokaz "umiejętności" takiej drukarki, słyszałem też o projekcie drukarki która będzie budowała DOM! oczywiście z pomocą robotników ale dom ma powstac w około 48 godzin :)

Nie miałem materiału w rękach więc nie powiem czy na pewno ale jak dla mnie taki materiał na obudowę się nie nadaje. Oczywiście wygląda bardzo futurystycznie i efektownie
                      ale 650 gramów obudowa ?! i to z plastiku.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                        Dlaczego razy 3? Na jednym zdjęciu widać że pełen materiał jest tylko na zewnętrznych powierzchniach ścianki a w środku kratownica.
                        Zakładam, że metrowa kolumna nie będzie zrobiona z plastikowej tektury ;-) Czyli wychodzi na to, że pewnie z 20 000 - 30 000 by wyszło przy litych ściankach ;-)
                        Last edited by gi; 23.06.2014, 13:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                          Ciekawy jest ten kanał w środku co nic nie daje bo prosty jak drut
                          Chyba nie prosty, bo zawinięty w ślimaka i do tego zwężający się w kierunku środka "muszli". Widać, że twórca mocno "inspirował się" Nautilusami B&W.

Ciekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania. Biorąc pod uwagę fakt, że obudowa została wydrukowana jako dwie połówki, które następnie zostały sklejone, wydaje się, że tutaj zwykłe CNC też by sobie poradziło.

Fajna sprawa, ale bardziej jako ciekawostka i pokazanie możliwości wykorzystania drukarki 3D - nie jako panaceum na coś, czego nie da się wykonać innymi, "tradycyjnymi" metodami.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Ciekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania.
                            Tak akurat drukują drukarki 3D tworzywmi w "standardzie". Niestety większość drukarek ma nieduże pola robocze więc duże modele tworzy się częściami i je potem skleja.
                            Jeżeli chodzi o zużycie materiału, to należy jeszcze doliczyć koszt materiału podporowego. Gdy ściany modelu są pod dużym kątem, wtedy drukarka musi sobie dobudować takie rusztowanie, aby nie drukować w powietrzu.

Skomentuj

Jako ciekawostka tak. Jako porządna obudowa nie wydaje mi się. B&W nie wzięło sobie z głowy kształtów. Podejrzewam że i Ansys mocno pracował przy projekcie Nautilus.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                To jest kolejny pokaz "umiejętności" takiej drukarki, słyszałem też o projekcie drukarki która będzie budowała DOM! oczywiście z pomocą robotników ale dom ma powstac w około 48 godzin :)

Nie miałem materiału w rękach więc nie powiem czy na pewno ale jak dla mnie taki materiał na obudowę się nie nadaje. Oczywiście wygląda bardzo futurystycznie i efektownie
                                ale 650 gramów obudowa ?! i to z plastiku.
                                domy juz sie drukuje z betonu metoda podobna do budowy monolitycznej, poprostu drukarka uklada beton

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  Ciekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania. Biorąc pod uwagę fakt, że obudowa została wydrukowana jako dwie połówki, które następnie zostały sklejone, wydaje się, że tutaj zwykłe CNC też by sobie poradziło.
                                  To jest tzw. wypełnienie, różne programy tnące na GCode potrafią generować różne typy wypełnień.

Swoją drukarkę 3D pokazywałem rok temu na forum. Pisałem wtedy do niej oprogramowanie z obsługą nowego binarnego formatu GCode (moja praca dyplomowa) w celu zooptymalizowania użycia pamięci RAM i szybkości buforowania rozkazów z karty pamięci. Nikt raczej się wtedy nią nie zainteresował.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X