Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
....Druk 3D....
Collapse
X
-
Zamieszczone przez eustachy Zobacz posta...JUŻ TYLKO OGRANICZA NAS WYOBRAŹNIA....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaZa 250g tego tworzywa ( 'plastikowe drewno ') wołają 88zł, wyczytałem tak na innej stronie. czyli 650x2=1300, czyli 6 'rolek' czyli materiały na tą obudowę kosztowały 528zł.
Skomentuj
-
To jest kolejny pokaz "umiejętności" takiej drukarki, słyszałem też o projekcie drukarki która będzie budowała DOM!oczywiście z pomocą robotników ale dom ma powstac w około 48 godzin :)
Nie miałem materiału w rękach więc nie powiem czy na pewno ale jak dla mnie taki materiał na obudowę się nie nadaje. Oczywiście wygląda bardzo futurystycznie i efektownie
ale 650 gramów obudowa ?! i to z plastiku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaDlaczego razy 3? Na jednym zdjęciu widać że pełen materiał jest tylko na zewnętrznych powierzchniach ścianki a w środku kratownica.Last edited by gi; 23.06.2014, 13:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Artmag Zobacz postaCiekawy jest ten kanał w środku co nic nie daje bo prosty jak drutNautilusami B&W.
Ciekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania. Biorąc pod uwagę fakt, że obudowa została wydrukowana jako dwie połówki, które następnie zostały sklejone, wydaje się, że tutaj zwykłe CNC też by sobie poradziło.
Fajna sprawa, ale bardziej jako ciekawostka i pokazanie możliwości wykorzystania drukarki 3D - nie jako panaceum na coś, czego nie da się wykonać innymi, "tradycyjnymi" metodami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaCiekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania.
Jeżeli chodzi o zużycie materiału, to należy jeszcze doliczyć koszt materiału podporowego. Gdy ściany modelu są pod dużym kątem, wtedy drukarka musi sobie dobudować takie rusztowanie, aby nie drukować w powietrzu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaTo jest kolejny pokaz "umiejętności" takiej drukarki, słyszałem też o projekcie drukarki która będzie budowała DOM!oczywiście z pomocą robotników ale dom ma powstac w około 48 godzin :)
Nie miałem materiału w rękach więc nie powiem czy na pewno ale jak dla mnie taki materiał na obudowę się nie nadaje. Oczywiście wygląda bardzo futurystycznie i efektownie
ale 650 gramów obudowa ?! i to z plastiku.metoda podobna do budowy monolitycznej, poprostu drukarka uklada beton
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaCiekawe natomiast rozwiązanie widać we wnętrzu ścianek obudowy. Struktura nie jest lita, ale zbudowana w formie przestrzennych "beleczek", które pewnie gwarantują odpowiednią wytrzymałość i sztywność obudowy, równocześnie ograniczając jej wagę - a co za tym idzie koszt jej drukowania. Biorąc pod uwagę fakt, że obudowa została wydrukowana jako dwie połówki, które następnie zostały sklejone, wydaje się, że tutaj zwykłe CNC też by sobie poradziło.
Swoją drukarkę 3D pokazywałem rok temu na forum. Pisałem wtedy do niej oprogramowanie z obsługą nowego binarnego formatu GCode (moja praca dyplomowa) w celu zooptymalizowania użycia pamięci RAM i szybkości buforowania rozkazów z karty pamięci. Nikt raczej się wtedy nią nie zainteresował.
Skomentuj
Skomentuj