Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie laptopa z amplitunerem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie laptopa z amplitunerem

Mam problem jak połączyć cyfrowo lapka z ampli. Laptop ma wyjścia HDMI i USB, ale amplituner nie ma HDMI tylko koaksjalne i optyczne. W tej chwili łączę lapka przez HDMI z telewizorem, a telewizor przez optyka z amplitunerem. Nie jest to dobre rozwiązanie, bo plazma pobiera sporo prądu i niepotrzebnie się zużywa. Może coś doradzicie?
    Pozdrawiam

Ja bym się zastanowił nad zakupem zewnętrznej karty dźwiękowej. Inaczej chyba się nie da, z tego co się orientuję. Może ktoś mnie poprawi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
      Ja bym się zastanowił nad zakupem zewnętrznej karty dźwiękowej. Inaczej chyba się nie da, z tego co się orientuję. Może ktoś mnie poprawi :)
      Może masz jakieś konkretne propozycje? Karta musi mieć też wyjście cyfrowe.

Skomentuj

Ja mam Audiotrack Maya U5 i nie narzekam, aczkolwiek nigdy nic wiele lepszego nie słyszałem.
        Są na forum pewnie osoby, które przerzuciły więcej takich sprzętów to lepiej doradzą.

Skomentuj

Może konwerter USB na optyka albo coax? Jaki laptop? może ma wyjście optyczne. Ja w swoim y580 mam.

Skomentuj

Jaką masz wersję y580? Ja mam bez fhd i optycznego wyjścia nie mam.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
              Jaką masz wersję y580? Ja mam bez fhd i optycznego wyjścia nie mam.
              Również bez FHD, z i5, 8GB RAM. Optyka masz w gniazdku słuchawkowym, świeci sobie na czerwono jeśli go nie wyłączysz. Trzeba do niego przejściówkę Jack - Toslink coś jak np. w Xonarze DX.
              Last edited by piglet11; 15.11.2014, 18:15.

Skomentuj

Albo światłowód z wtyczką jack.
                Ja u siebie w Y530 też mam optyka w jack'u.

Skomentuj

Niestety u mnie nie ma optyka w jack'u. Laptop to Samsung 300E5A - ic3 2350M, 4 GB RAM. Czy istnieje przejściówka z USB na toslinka?

Skomentuj

za wiki - "W sprzęcie komputerowym, a także w urządzeniach przenośnych stosowane są złącza S/PDIF oparte na złączu minijack 3,5 mm. Często spotykane w takim sprzęcie są złącza zapewniające pracę w trybie analogowym, prądowym S/PDIF oraz optycznym S/PDIF (za pomocą specjalnej przejściówki) - te tryby pracują zamiennie."
                    Może masz spdif coaxialne?
                    Popatrz czy masz w ustawieniach dźwieku opcję ustawienia cyfrowego wyjścia dźwięku, dodatkowo może być to do ustawienia w biosie

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                      Czy istnieje przejściówka z USB na toslinka?
                      tak,np ta mała karta , mam gra dobrze.

http://www.ebay.pl/itm/SMSL-SD-022-U...-/261070451243
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Po co takie drogie?
                        Kup najtańszą kartę dźwiękową z wyjściem optycznym, bądź koaksjalnym np to http://allegro.pl/pcm2704-usb-s-pdif...736172573.html
                        Ale pewnie na ebayu znajdziesz coś tańszego.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          Po co takie drogie?
                          Bo jakość tego przetwornika ma znaczenie, jakość zasilania, jakość zegara, no i fakt czy obsługuje gęste pliki.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta

Sprawdzałeś tą kartę w SpeakerWorkshop ?

Skomentuj

A czy autor posiada "gęste" nagrania? Czy DAC w ampli przyjmuje "gęsty" format?

Co ma jakość zasilania i zegara do przesyłania 0 i 1? Jeżeli zegar będzie skopany to nie będzie w ogóle działało co można uznać za uszkodzone urządzenie, tak samo z zasilaniem.
                              Wątpię żeby te parametry były aż tak skopane by zakłócało to transmisję.

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                                Bo jakość tego przetwornika ma znaczenie, jakość zasilania, jakość zegara, no i fakt czy obsługuje gęste pliki.
                                dokładnie tak, tanie karty nie konwertują do 24 bit - 96khz tylko 48

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                Sprawdzałeś tą kartę w SpeakerWorkshop ?
                                nie
                                Last edited by bolonietoperz; 17.11.2014, 16:52.
                                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Co ma jakość zasilania i zegara do przesyłania 0 i 1? Jeżeli zegar będzie skopany to nie będzie w ogóle działało co można uznać za uszkodzone urządzenie, tak samo z zasilaniem.
                                  Wierz mi, że ma

Skomentuj

Tylko co z tych 24 bitów i 96kHz i więcej jak i tak słucha się muzyki w "jakości CD" 16bit/44.1kHz.

Podłączałem zewnętrzna kartę dźwiękową po optyku do zintegrowanego realtek'a, który nie jest cudem techniki i jakoś nie miałem artefaktów w dźwięku.

Skomentuj

Tylko co z tych 24 bitów i 96kHz i więcej jak i tak słucha się muzyki w "jakości CD" 16bit/44.1kHz.
                                      nie słucha się tylko Ty słuchasz cd , ja i inni słuchamy też 24/44,1 i 24/96
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta

Czy sprowadzałeś tą kartę z chin, jak długo to trwało?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X