Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciszenie obudowy komputera- moje boje

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyciszenie obudowy komputera- moje boje

Umiescilem ten temat na tym forum bo wydaje mi sie ze tutaj sa ludzie potrafiacy udzielis innej rady poza "kup lepsze-drozsze".
    W ramach robienai "czegos" z komputerem, po pomalowaniu obudowy i doprawieniu kolek nadszedl czas na wyciszenie,bo komputer chodzi u mnie prawie 24/7.
    Na boczne blachy przykleilem watoline (zly pomysl-slabo wytlumila), nastempnie od boku od kotrego mozna sie do podzespolow dorwac zrobilem wstawki z wykladziny podlogowej (nie dywanowa- taka z praspowanych wlokien). Dalej na wieksza powierzchnie blach wewnatrz nakleilem taka wykladzine, uszczelniajac przez to obudowe (wszytskie nieuzywane wloty powietrza zaklejone, nawet zaslepki podklejone sa wykladzina zeby echo ograniczyc.
    Moim zdaniem wlasnie uszczelnienie daje najlepsze efekty wygluszajace.
    Po takich zabiegach pojawia sie jeden problem, slaba wentylacja co za tym idzie podwyzszona temperatura. Zeby ograniczyc chalas z przodu, jeden wentylator wdmuchuje powietrze wolnymi miejscami przez "sledzie" a wentylator zasialcza wydmuchuje cieple.
    Temperatura w obudowie 28 stopni, mocniejszy wentylator w zasilaczu napewno by to poprawil.
    Minusem jest tylko to ze przy skou napiecia jak zalaczam wzmacniacz komputer sie zawiesza:) (zasilacz za cieply)

Cala zabawa kosztowala mnie kilkanascie zlotych a nie ponad tysiac jak by spelnic wszytskie rady jakie przeczytalem na innych forach w temacie wyciszenia komputera.
    Pozdrawiam

Mi pierdzi wiatrak od zasilacza - jak trafi się troszkę pieniążków do ręki to wymienię go w pierwszej kolejności i od razu będzie o te 60 dB mniej :P

Skomentuj

Ete powiem ci ze niestety od dupy strony za to sie zabrales :/ pierw wymieniasz wszystkie glosne wentylatory pierw procek domyslalem sie ze masz athlona bierzesz wtedy pentagrama bardzo wydajny cichy cooler, potem grafika to juz zalezy od tego jaka posiadasz, no i zasilacz potem odpowiednie schlodzenie budy czyli po jednym papse lub arctiku na przu i tym,

zle robisz z tym wygluszaniem takie zawieszanie kompa moze sie zle skonczyc, woogle to kompletnie to spartoliles niestety tym zabiegiem szybciej usmiercisz kompa i wtedy juz naprawde nie bedziesz go slyszal :/

powiem ci ze ja mam athlona 2,6 troche podkreconego na nim Freezone Pentagram QC 80 AlCu chodzi na najnizszych obrotach(38-42stopnie) (1700) ok 15db nie slyszalny wogole, na grafice radeon 9800pro mam arctic cooling rev3 na low obrotach tez cos kolo 15db zasilacz Modecom z bardzo cichym wentylem z tylu budy jeden arctic ok 20db, temp w srodku budy ok 27stopni,

w kompie nie mam zadnych wygluszen itp. i jest praktycznie nie slyszalny do tego dodam ze stoi jakies 70ck obok grzejnika

Skomentuj

ja też kombinuje jak kompa wyciszyć
        na razie wyciągnąłem zasilacz z obudowy , otworzyłem go:] i ustawiłem na obudowie od kompa, wiatrak z zasilacza przestawiłem tak żeby wiał z góry na radiatory , chpdzi na minimalnych obrotach i zasilacz sie nie grzeje , - może nie jest to zbyt estetyczny sposób ale skuteczny;]
        Procesor dostał ujemny overclocking- z Athlona 2,4 mam 1,7 przy napięciu 1,3V i wiatrak odłączony! i temp. procka nie przekracza 50 stopni (obudowa kompa oczywiście otwarta) , Została jeszcze karta graficzna , do niej będe musiał skombinować jakiś większy radiator i też będzie bez wiatraczka.
        z takim "underclockingiem" trace sporo na wydajności ale ja kompa używam 95% do słuchania muzyki , oglądania filmów i przeglądania forum , więc mi to wystarcza.

Skomentuj

Witam
          Ja również od jakiegoś czasu zmagam się z wyciszeniem komputera. W tym celu wymieniłem standardowy wentylator na chłodzenie wodne cpc, następnie wymieniłem starego codegena na zasilacz marki crs ( różnica w cenie obu zasilaczy wyniosła 5 zł a kultura pracy i wykonanie zdecydowanie przemawia na korzyść crs-a (ma on bardzo cichy wentylator i automatyczną regulacje obrotów ). W celu wygłuszenia obudowy pokryłem jej wnętrze samochodową matą bitumiczną. Dla zmniejszenie hałasu generowanego przez wentylatory na płycie głównej i karcie graficznej zastosowałem potencjometry – rozwiązanie to ograniczyło ich głośność do minimum. W chwili obecnej najgłośniejszą częścią mojego zestawu jest dysk twardy WD 80 gb jednak ze względu na wysoką temperaturę jaką wydziela podczas pracy nie zdecydowałem się jego zabudowę.

Koszt całego zabiegu:

- Chłodzenie wodne 46 zł z kosztami przesyłki
          - Zmiana zasilacza jakieś 10 zł z kosztami przesyłki
          - Maty bitumiczne 15 zł
          - Potencjometry z odzysku 0 zł

Skomentuj

Ja kupiłem ostatnio wentylator Arctic Silent TC, zapłaciłem chyba 35zł i za tą cenę polecam. Jest bardzo cichy i świetnie chłodzi Semprona 2200+ który śmiga na magistrali 400MHz. Grafika to Gigabyte ATI 9550 z pasywnym chłodzeniem więc mam z głowy.

Często jest tak, że obudowa wpada w rezonans bo wszystkie tanie to puszki po konserwach niedbale złożone. Mata bitumiczna jest tu na miejscu ;-)

Skomentuj

adasko, na dysk też jest sposób - ja dysk połozyłem na cdromie na kawałku gąbki (nieprzykręcony) i jest niesłyszalny .

Skomentuj

Jakie to chłodzenie wodne za 46 złoty??

a co do tematu to moj cooler boxowany na athlonie jest cichy, mial problem z nb ale zalozylem tam pasywny radiator i jest super, a karta graf tez ma pasywne chlodzenie

Skomentuj

Ja zalozylem sobie Cool Master i myslalem ze bedzi lepiej, jest cichy ale rezonans lapie. Zaloze pod niego podkladki.

Wszedzie jest napisane zeby zaprojektowac wymuszony przeplyw powietrza przez obudowe, i to wlasnie zrobilem wyciszajac i uszczelniajac ja. Nie widze powodu zeby lewe powietrze smigalo po obudowei, tymbardziej ze wycidszajac obudowe nie musze zmiejszac nigdzie obrotow, i nie wazne co wsadze i tak bedzie cicho.
                  Wracajac do przeplywu nigdzie nie jest napisane ze powietrze musi wpadac przodem, a wentylator wpychajacy zamontowany z tylu mniej robi chalasu.
                  Tymbardziej ze ja nie walcze tutaj o cichsz prace, tylko o cisze:)

Wiele domowych serwerow jest przykryte kocem zeby wytlumic halas:)

Skomentuj

a ja jak potrzebuje wlaczonego kompa na noc i chce spiulkac to wkladam stopery (15 pln para) albo wynosze kompa z pokoju :P

Skomentuj

Stopery sa niechigieniczne, tylko podczas uzywania sluchawek dousznych przez godzine ilosc bakterii w uszach sie podwaja. Wiec przez cala noc ?:)

Skomentuj

na ulotce mnie o tym nie uprzedzalli... chyba tez zalezy jakie ... i mam do nich specjalne preparaty jakies tam... no narazie jak mi robili ten no diometr czy jak to tam to wszystko na wysokim poziomie wiec spoko:P

Skomentuj

Richard Small --> Jeśli chodzi o chłodzenie wodne to napisałem, że jest to zestaw cpc. Zerknij na allegro to znajdziesz go za 90 zł. Ja kupiłem na aukcji używany zestaw za mniej niż połowę ceny. W chwili obecnej mam procka 1700xp podkręconego na 2200 i temperatura podczas pracy nie przekracza 34 stopni. Jako płyn zastosowałem petrygo z dodatkami

Skomentuj

Witam

Wlasnie ukonczylem wyciszanie swojego sprzetu.
                            Jako wentylatory polecam te firmy arcitc cooling. Na fotce jest dedykowany pod AMD copper Silent 2L posiadajacy regulator obrotow w 3 zakresach 1500/2200/2800. Przy 1500 glosnosc jego pracy to 13dB!!! i do tego jest podswietlany na przyjemny dla oka niebieski kolor. Temperatura na moim procku(AMD Athlon 2400+) przy najnizszych obrotach to 44 stopnie pod obciazeniem. CENA 42 pln na allegro

DO wyrzucania i wrzucania posluzyly mi 4 wentylatory rowniez firmy arctic cooling w trybie silent glosnosc ich wynosi zaledwie 10dB max 18dB. W tej chwili najglosniejszy u mnie w obudowie jest zasilacz chiefteca cos okolo 20dB.

[ Dodano: 2005-01-11, 23:28 ]
                            Zamieszczone przez Ete
                            Wracajac do przeplywu nigdzie nie jest napisane ze powietrze musi wpadac przodem, a wentylator wpychajacy zamontowany z tylu mniej robi chalasu.
                            Tymbardziej ze ja nie walcze tutaj o cichsz prace, tylko o cisze:)

Wiele domowych serwerow jest przykryte kocem zeby wytlumic halas:)
                            Niestety mylisz sie poniewaz jest to opisane m.in. na benchamark.pl oraz tweak.pl .
                            Załączone pliki

Skomentuj

Dzis zamontowalem sobie potencjometr na zasilaniu wentylatora procka duzo pomoglo, a temperatura wewnatrz co ciekawe sie obnizyla:)
                              aktualnie najwiecej chalasu robi wibrujacy dysk, sproboje pobawic się z podkladkami gumowymi.

PS Fajna dyskoteka w kompie:)

Skomentuj

Moj patent polega na:
                                -odlaczyc wentylator z grafiki
                                -odlaczyc wentylator z kieszeni od HDD
                                -odlaczyc wentylator od plyty glownej (w zaleznosci od grzania)
                                Zwykle bywa, ze te najmniejsze najbardziej halasuja, a niewiele robia.

Pod procka mam jakiegos coolera za 50zl na lozyskach olejowych (podobno). W kazdym badz razie nie slychac go przy zamknietej obudowie. Jedyny szum pochodzi z zasilacza, ale podczas mego snu traktuje to jako wyciszajacy odglos :), ktory mnie usypia :) Chociaz kiedys ktos wymyslil, by na radiatorach odprowadzic cieplo od tranzystorow grzejacych sie w zasilaczu. Ja tego nie robilem, ale troche myslalem o tym.

Skomentuj

Zamieszczone przez CaMIkaZEe
                                  Moj patent polega na:
                                  -odlaczyc wentylator z grafiki
                                  -odlaczyc wentylator z kieszeni od HDD
                                  -odlaczyc wentylator od plyty glownej (w zaleznosci od grzania)
                                  Zwykle bywa, ze te najmniejsze najbardziej halasuja, a niewiele robia.

Pod procka mam jakiegos coolera za 50zl na lozyskach olejowych (podobno). W kazdym badz razie nie slychac go przy zamknietej obudowie. Jedyny szum pochodzi z zasilacza, ale podczas mego snu traktuje to jako wyciszajacy odglos :), ktory mnie usypia :) Chociaz kiedys ktos wymyslil, by na radiatorach odprowadzic cieplo od tranzystorow grzejacych sie w zasilaczu. Ja tego nie robilem, ale troche myslalem o tym.
                                  Super odlacze wentyla na swoim radeonie XT spale go bardzo szybko :(. Swietny pomysl. Moze juz lepiej kompa wylaczyc

Skomentuj

Nie chodzi o to by odlaczac tam gdzoie jets to potrzebne!!! Ale z doswiadczenia wiem, ze wentylatory sa zbedne, zwlaszcza na starych kartach grafiki jak moja RIVA TNT2 32MB. Zreszta to jaka jest konstrukcja danej karty zalezy juz od producenta, a czesto tak bywa, ze futurystyczne radiatory i mnostwo wiatrakow dzialaja jak chwyt marketingowy na potencjalnego klienta, ktory potem uwaza ze ma extra karte, bo mu sie kreca na niej 3 wentylatory :|

Skomentuj

http://www.moded-kompz.net zapraszam na forum

Skomentuj

A ja mam kompa od środka wyklejonego płytami z korka o grubości 5mm.,na procesorze (i tu sie pośmiejecie) AMD Duron 800mHz mam coolera firmy Arctic cooling model copper silent 2TC (wygląda jak ten od EZO tylko bez podświetlenia) pomiędzy żeberkami radiatora jest termistor i to on ustala prędkość obrotową na podstawie temperatury procka i według mnie jest to najlepsze wyjście bo mój procek się specjalnie sie nie grzeje a ilość obr/s jest na poziomie 950-1200 jak sie w coś pogra dłuzej,więc praktycznie go nie słychać (wentylator może kręcic się od 800-3000 obr/s).Grafa to Gigabyte Radeon 9550 z pasywnym chłodzeniem i jedyną rzeczą którą słychać to zasilacz i już myśle jak go wyciszyć-może wymienie:> procka na dniach wymieniam bo tak powoli se modernizuje kompa(Hard disc->RAM->płyta główna->grafika->i teraz Cpu) to zobaczymy jak się będzie zachowywał cooler-ek.
                                        A tak wogóle to jaki porcek AMD byście polecali (taki cena/jakość) -semptron,może stare atlony(barthon)....?? kto może niech pomoże :]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X