Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobra, tania nawigacja.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra, tania nawigacja.

Cześć planuję pod choinkę ojcu kupić nawigację.
    Znalazłem coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/79547-nawigacj...uropy-4-3.html
    Do tego tomtoma dodają dożywotnią aktualizację map, więc to jest jeden z podstawowych warunków, bo późniejsze dokupywanie map nie ma sensu.
    Co sądzicie o tym? Czy jest coś lepszego w tej cenie?

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Cześć planuję pod choinkę ojcu kupić nawigację.
    Znalazłem coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/79547-nawigacj...uropy-4-3.html
    Do tego tomtoma dodają dożywotnią aktualizację map, więc to jest jeden z podstawowych warunków, bo późniejsze dokupywanie map nie ma sensu.
    Co sądzicie o tym? Czy jest coś lepszego w tej cenie?
    Smarkfon. Nie wiem jakie teraz te nawigacje robią, ale myślę, że na dzień dzisiejszy smarkfon wygrywa ze względu na aktualizacje on line. Żony nawigacja leży w szufladzie od czasu kiedy ma smarkfona. Może lepiej się złożyć z rodzeństwem i takie coś mu fundnąć. Myślę, że będzie bardziej zadowolony. I będzie miał Yanosika :-)
    Pozdrawiam.

Skomentuj

No tak, fajna sprawa bo są na bieżąco informacje o korkach ale nawigacja w telefonie potrzebuje internetu.
      Z resztą w poniedziałek sprzedałem smartfon. Zaletą dedykowanych nawigacji jest to, że są prostrze w obsłudze, a mój ojciec już swoje lata ma, poza tym wydaje mi się, że dedykowana nawigacja działa dokładniej, bo ta w smartfonie jak trochę jest słabszy sygnał z sieci potrafi trochę wariować.

Skomentuj

Nokia ma bardzo dobre mapy offline. Teraz dostępne również na Andrka
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
          Nokia ma bardzo dobre mapy offline. Teraz dostępne również na Andrka
          to jedyna opcja jak dla mnie poza dedykowanymi urzadzeniami
          a moze nowy yanosik?
          nie testowalem jeszcze...

Skomentuj

Smartfone i googlemaps
            Nic lepszego nie ma

Oczywiście musi byc dostęp do neta i masz korki i wypadki on-line
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co jeśli chodzi o dedykowane urządzenia? Bo nawet jeśli mapy są offline to i tak telefon potrzebuje sieci by swoją lokalizację ustalić.

Skomentuj

nie potrzebuje sieci a sygnalu GPS. Tylko smartfon i automapa. od 4lat z Samsungiem galaxy s2 jezdze po calej europie co roku wgrywam tylko nowe automapy i elegancko smiga zadnych zaciec nawet w parkingach w galerii potrafi zlapac sygnal.

Skomentuj

Rzeczywiście, właśnie sprawdziłem i działa, najgorsze jest to, że tydzień temu sprzedałem telefon, z drugiej strony używanego sprzętu nie wypada dawać jako prezent.
                  To teraz sam już nie wiem. Z drugiej strony moja mama ma Motorole DEFY w spadku po mnie, więc jej by mogli używać jako nawigacji.

Skomentuj

Nie wyobrażam sobie juz jazdy bez obsługi mapy on-line
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Google Maps są spoko, ale pobierają mapy z każdym razem i do tego potrzeba pakiet danych.

Skomentuj

kup jakies urzadzenie kierujac sie parametrami sprzetu odblokuj je wyrzuc firmowa mape wrzuc automape najnowsza i bedzie ok. mapy typu google sa dobre dla kierowcow po miescie... nie wyobrazam sobie jechac z nia trasy przez lasy pola gdzie nie ma zasiegu.... i tym bardzeij za granice.... nie nadaje sie to kompletnie

Skomentuj

Dlatego myślałem o jakiejś firmowej nawigacji z dożywotnią mapą.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Oczywiście musi byc dostęp do neta
                            a z tym bywaja niestety problemy - mimo zapewnien 99% zasiegu :p

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              Dlatego myślałem o jakiejś firmowej nawigacji z dożywotnią mapą.
                              Rowniez od 2 lat smigam na smartfonie z Automapa, na polske nic lepszego nie ma (pokrycie). Jesli chodzi o tego TomToma, z ta aktualizacja to tak rozowo nie jest, jakis czas temu robilem jakiegos kilkuletniego Tomka, ktory tez niby byl zakupiony z taka opcja i coz, aktualizacja platna i to nie malo bo cos ok.100 euro (do najnowszej wersji). Powiedzmy soebie szczerze, nie licz na to ze kupisz navi za 300zl i bedziesz ja sobie przez 10 lat aktualizowal gratis (jak to dokladni jest musisz sobie sprawdzic, szukaj np tu - http://www.my-navia.pl/) Kolejna sprawa, Tomki maja wlasny system (oparty na linuxie) nic innego procz ich wlasnych map nie pojdzie, tak wiec lepiej nabyc cos opartego na win ce , na tym pojdzie praktycznie wszystko. Z map polecam - Automape, MapaMap oraz Igo, natomiast TT mowie nie za - http://di.com.pl/news/37631,0,TomTom...i_policji.html

Sprawdzilem dokladniej, widzisz gwiazdke przy tekscie o dozywotnich mapach? - tu masz odpowiedz http://tomtomxl-promotion.com/land-s...tion=31&lng=pl
                              Last edited by jacekxyz; 05.12.2014, 23:24.

Skomentuj

ja mam starego pentagrama na windzie czasem ojciec go pedepnie i smiga kazda automapa az milo zlapanie sygnalu zajmuje mu kolo 45-60sekund ale i tak nie jest zle jak na urzadzenie przed 5lat za 250pln

Skomentuj

Widziałem tą gwiazdkę i tak planowałem kupić nawigację przez internet.
                                  Teraz widzę polecają Modecoma MX3, podobno od razu łapie fixa, więc ma dobry odbiornik GPS, a to podstawa w zasadzie.
                                  Są jakieś darmowe mapy? Czy jest jakaś możliwość, żeby nawigacja współpracowała z jakimś systemem ostrzegania. Teoretycznie TomTom to ma.
                                  Last edited by scythe1123; 06.12.2014, 09:57.

Skomentuj

To dobry wybor, z darmowych hmmm kiedys zdaje sie Navigona dokladali do jakiejs gazety, na ten moment nie wiem musze poszukac, wieczorkiem dam znac.

Skomentuj

Juz kiedyś zakładałem podobny temat... zero konkretów... ludzie myślą ze bez srajfona nie da się życ, a wierzcie mi ze jest sporo ludzi którym dotykowy telefon nie jest w niczym potrzebny a zewnętrzna nawigacja jest cholernie wygodna i przydatna.

Skomentuj

Ja mam gs5 z am ale tylko po to by mieć nawi zawsze przy sobie i czasami du.e ratuje.
                                        Za to do auta tylko "zewnętrzna", od lat sprzęt mio z am, za granicami jak i u nas rewelacyjnie pokazuje.
                                        Po za tym do korków i różnych innych informacji mam cb.
                                        Ojciec też ma swoje lata i śmiga na gs4 z am, czasami pobłądzi bo w tym wieku jazda samochodem sprawia już trudności a jeszcze słuchać dwóch "bab" (matki i nawigacji na raz) :-), ale się nie stresuje bo zaraz wytacza inną trasę. Mam też znajomego w identycznym wieku co ojciec, z zawodu kierowca co w życiu nie używał nawi czy cb, tylko klasycznych map a jest prze.... w te klocki, czasami jest na miejscu ciężarówką szybciej niż my z nawi.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        ludzie myślą ze bez srajfona nie da się życ
                                        Ja długo wytrzymać nie mogę :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X