Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobra, tania nawigacja.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Juz kiedyś zakładałem podobny temat... zero konkretów... ludzie myślą ze bez srajfona nie da się życ, a wierzcie mi ze jest sporo ludzi którym dotykowy telefon nie jest w niczym potrzebny a zewnętrzna nawigacja jest cholernie wygodna i przydatna.
    Zawsze staram sie cos pomoc w tym temacie, bo kiedys dosc mocno w tym siedzialem, juz kilkakrotnie podawalem linka do forum z ktorego ja wyciagnalem cala swoja wiedze w tym temacie czyli - http://www.my-navia.pl/

dzwiedziu - "baba" plus nawigacja to mieszanka wybuchowa, heheh znam to
    Last edited by jacekxyz; 06.12.2014, 11:49.

Skomentuj

Właśnie odwiedziłem tamto forum i właśnie tam tego modecom'a polecali. Tylko w tym przypadku trzeba kupić mapę.
      Z tego co znalazłem w sieci ludzie narzekają na mapy TomTom'a. Jest jeszcze Garmin.
      Myślałem żeby kupić coś co będzie gotowe do użytku z pudełka, a tak to trzeba będzie jeszcze doinstalowywać mapy.
      Szkoda, że te nokiowe mapy nie są free w wersji na urządzenia dedykowane.

Skomentuj

Tablet z 3G, Google maps i nic nie musisz aktualizować :)
        Ale to juz chyba pisałem
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakbym miał kupować smartfon/tablet to bym w ogóle nic nie kupował, bo moja mama jak wspominałem ma moto DEFY i wtedy taki zakup by nie miał sensu. A ojciec pracuje na budowie i ma Samsunga Solida, bo wszystkie telefony mu padały w tych warunkach. W takim razie zastanawiam się czy nie odpuścić tego tematu i nie pomyśleć nad czymś innym.

Skomentuj

iPhone (nawet jakiś starszy) + Lifeproof Fre (albo inny Otterbox) i nic mu na budowie nie padnie

Skomentuj

Czy google maps wyznacza trasę i prowadzi pod drzwi? Czy tylko udostępnia mapę?

Generalnie każda nawigacja z dobrym odbiornikiem GPS i otwartą ścieżka do wgrywania map. Jeśli nie jest otwarta to są macherzy którzy odblokowują ją za kilka złotych i można sobie wgrywać co się kupi. Używam od dawna Larków freebird, kiedyś voyage. Instalacja map to banał - wtyka się program na SD, podaje ścieżkę do programu - i może to być na przykład automapa, byle aktualna. Nie warto się kusić na zapewnienia o darmowych aktualizacjach. Kiedy mija okres rękojmi klient jest olewany i sam sobie musi organizować mapy albo kupić nowe urządzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                Czy google maps wyznacza trasę i prowadzi pod drzwi? Czy tylko udostępnia mapę?
                Wyznacza trasę, nawet kilka alternatywnych
                Prowadzi pod drzwi
                A na końcu pokazu street view i pokazuje jak wyglada adres
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy Google Maps również nawiguje? Do tej pory korzystam z niej jako lokalizatora na komputerze. Opcje trasy ładują mi się tak wolno, że bym już przez ten czas był w ciemnym lesie jadąc samochodem.
                  Tablet do Google powinien mieć GPS (3G) ale jeszcze do tego musi w nim lub do niego być przypięty modem z dostępem do Internetu ? Chyba raczej dość szybkim.

Ostatnio na znanym serwisie aukcyjnym widziałem lark freebird 35.5 za 10 złotych - co prawda jakieś pozostałości pozbierane z marketów w europie bez gwarancji i osprzętu. O ile ma sprawny system Navigo to można w nią wgrać dowolną mapę na karcie SD i ma dobry odbiornik GPS.
                  Jakiegokolwiek nowego larka można kupić poniżej 200 złotych Choćby 50.3 za coś około 170 złotych i będzie to już przynajmniej średnia klasa takich urządzeń. Ważne żeby był odblokowany (żeby można wprowadzić ścieżkę do dowolnego programu nawigacyjnego) miał czuły odbiornik i 128gb pamięci.
                  Last edited by ifonik; 09.12.2014, 11:15.

Skomentuj

Czy Google Maps również nawiguje? Do tej pory korzystam z niej jako lokalizatora na komputerze. Opcje trasy ładują mi się tak wolno, że bym już przez ten czas był w ciemnym lesie jadąc samochodem.
                    Tablet do Google powinien mieć GPS (3G) ale jeszcze do tego musi w nim lub do niego być przypięty modem z dostępem do Internetu ? Chyba raczej dość szybkim.
                    Tak nawiguje jak zwykła nawigacja
                    Ta w kompie jest zupełnie inna
                    Potrzebny oczywiście dostęp do neta ale jakikolwiek
                    Mapy sa on-line ale działa to bardzo szybko i sprawnie nawet przy wolnym połączeniu
                    Mapa zawiera informacje o korkach i aktualnych zdarzeniach drogowych
                    A tego nie ma żadna inna nawigacja

Co ważne jest calkowiecie darmowa... poza internetem
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      Co ważne jest calkowiecie darmowa... poza internetem
                      I tu jest cale Clou. Jak ktos duzo jezdzi i uzywa codziennie nawigacji, to taki Googiel potrafi sporo danych wpierdzielic. Czyli tak czy siak jestesmy zmuszeni do stalej, dodatkowej oplaty za uzywanie nawigacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        I tu jest cale Clou. Jak ktos duzo jezdzi i uzywa codziennie nawigacji, to taki Googiel potrafi sporo danych wpierdzielic. Czyli tak czy siak jestesmy zmuszeni do stalej, dodatkowej oplaty za uzywanie nawigacji.
                        Internet jest teraz w prawie każdym abonamencie
                        A jak go nie ma to kosztuje grosze

Ja mam 2gb internetu i starcza mi na 10-12h nawigacji dziennie plus odpalone strony internetowe non stop

I wyjeżdżam z nia tez za granice.
                        Za internet za granica 2 tygodnie z nawigacja non stop zapłaciłem 15zl do podstawowego rachunku
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak internet bedzie darmowy, to bedzie mozna mowic o darmowej nawigacji :)

Skomentuj

To w takim razie forum tez masz płatne

I nie zartuj
                            Pakiet internetu 2gb na miesiąc to 15zl a i tak 90% ma go w komórce
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja tylko stwierdzilem fakt, ze to iles tam kosztuje. :)

Skomentuj

A ile kosztuje roczna aktualizacja auto mapy albo tom Toma :)

To juz wole płacić na net i miec tez inne mozliwosci
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Internet może być darmowy - jeszcze przez Aero2 ale nie nadaje się do zastosowań wymagających ciągłego dostępu do Internetu. Przerywa sesję co godzinę. Poza tym większość abonamentów dostępowych ma ograniczenie przesyłu a za więcej się płaci jak za truskawki w zimie. Może to jest i 15 złotych na dwa tygodnie ale zależy do jakiego abonamentu, bo do takiego za 180 złotych miesięcznie to może być nawet zero za dostęp a do takiego za 15 złotych miesięcznie to już jest całe 100% różnicy.

Ja akurat nie mam internetu w komórce. A nawet powiem więcej, z powodu wielozadaniowości urządzeń mobilnych powstrzymuję się przed zakupem smartfona. Nawigacje wożę stale w samochodzie, używanie z tabletem byłoby dla mnie mniej poręczne. Raz przez jakimś dłuższym wyjazdem najwyżej muszę zaktualizować mapę. Ale tak naprawdę jeździłem z nią przez piec lat i trafiałem w drogi. Zaktualizowałem dopiero jak mi przestała pokazywać nowo wybudowane obwodnice i kierowała w miasta.

- - - - - aktualizacja - - - - -

aktualizacja mapy może być darmowa, albo kosztować w zależności od rodzaju ok. 20 złotych jednorazowo za dostęp przez 3 miesiące. Ale nie aktualizuje się mapy co kwartał.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    A ile kosztuje roczna aktualizacja auto mapy albo tom Toma
                                    Nie wiem ile kosztuje, ja uzywam Nokii.

Skomentuj

A poza tym nie macie takiego wrażenie, że korzystając z usług on-line jesteście cały czas na niewidzialnej smyczy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Nie wiem ile kosztuje, ja uzywam Nokii.
                                        Tez dobra... uzywalem
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A poza tym nie macie takiego wrażenie, że korzystając z usług on-line jesteście cały czas na niewidzialnej smyczy ?
                                          I tak jesteś, nawet bez tego
                                          Płacisz karta kredytowa, wypłacane kase z bankomatu, monitoring osiedla czy na ulicy
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X