Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konkurs DIYaudio - organizacja, propozycje, nagrody.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rhainkraft
    raczej nie dojdzie do tego aby jakieś odsłuchy były zorganizowane. Zbyt dużo zaangażowania, a i ja nie będę jechał z Belgii specjalnie :) Wykonanie fizyczne obudowy na pewno nie bedzie wstępnym wymogiem, raczej przedmiotem przechylajacym szalę na korzyść danego konstruktora.
    ir0nhide
    Nic nie rozumeisz, bo nic nie jest jeszcze jasne :) dyskutujmy dalej. Co do pytań: gołe prrzetworniki elektroakustyczne, nie udzielę jeszcze żadnych informacji co może być do wygrania bo sam konkurs nie jest ustalony, przecież to takie proste.
    Ale muszę cię upomnieć mój dorgi, że nie czytasz moich postów. Jimy-Adi uprzjemie ci odpowiedział już, ale mimo to potwórze się :)
    1. Jak nie ma jak są przetworniki. A może i być więcej.
    2. Jak nie wykona do końca projektu to jego sprawa, nie ma przymusu, nie ma cen, nie ma żadnego linku do sklepu.
    3. to nie jest pytanie na teraz
    4. kolejne pytanie nei na teraz, ale już ci mogę powiedzieć, że tak to nie będzie działać.
    5. A no właśnie, jak oceniać. To jest dobre pytanie. Ogólnie mogę ten problem natychmiast wyeliminować stosujac zasadę, że jeden projekt może otrzymać tylko jedna osoba. Ale co jak pójdzie na łatwiznę i jury słabo oceni, a on się obrazi, że spędził czas i nie otrzymał przetworników elektroakusytcznych bla bla bla.
    Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Konkurs jest dobrą ideą, ale trzeba krótko i rzeczowo przedstawić warunki.
    ten temat ma mi pomóc w ich formułowaniu. Liczę na pomoc.
    Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    To najprosciej bedzie zrobic suba a w nagrode ( jesli sie wygra) dostanie sie glosnik i panel. Jesli sie nie wygra to zostanie sie z obudowa ktora mozna sprzedac albo dokupic brakujace elementy samemu.
    mi chodzi po głowie, aby ZACHĘCIĆ LUDZI DO DIY a idać tą miłą zasadą każdy powinien być nagrodzony, ale i każdy powienien się postarać na tyle ile może.
    Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
    Czy będą chętni których stać wydać na panel więcej niż wart jest głośnik który może wygrać?
    To nie sprawa organizatora. Ja mogę powiedzieć, że my płacimy za średniej klasy przetworniki 300-400zł sztuka (sub) a nie ma w nich NIC na tyle drogiego aby taką cenę deklarować. Ta cena wynika w dwóch faktów, primo to nakład produkcyjny/często ręczna produkcja - mała ilość przetworników na rynku, druga to elegancki aluminiowy kosz. Reszta to pikuś, gwarantuję.
    Czy warto kupić panel? Jednym się sub spodoba innymi nie, widomo, subiektywna sprawa, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Zresztą zależy jak dobrze go zaprojektuje :) Ale ja nie będę poruszał tego tematu, bo to nie mój wybór czym będą suby napędzane.
    Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
    Co do subwoofera, może będą też głośniki samochodowe
    dokładnie.
    Czytając wasze opinie, sugestie, propozycje powieksza mi się obraz koncepcji całego "konkursu" i ukazują nowe pytania, z którymi trzeba sobie poradzić. Przyjdzie czas, że sklece to do kupy i powstaną zasady.
    Last edited by El_liero; 14.12.2014, 17:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      4. kolejne pytanie nei na teraz, ale już ci mogę powiedzieć, że tak to nie będzie działać.
      Aaa to spoko.
      Bo mam taki swój projekt 3W nie typowy kształtem i nie spotkany jeszcze . Do rozpoczęcia działań potrzebuje tyko dobranych głośników, to myślałem że i ja się zgłoszę do tego konkursu ale wygląda na to że nic z tego...

El_liero dlaczego nie możesz zdradzić producenta tych przetworników ?

PS.
      1. Jak nie ma jak są przetworniki. A może i być więcej.
      Nie twierdze że głośników nie ma :) Chodziło mi o to że dany konstruktor "nie ma" ich akurat w ręku ( to jak miał by robić projekt pod nie :) )

Dobra ja już chyba wiem o co chodzi :) Czekam więc na rozwój akcji

Skomentuj

Nie na temat...
        Ja pomysłów tez mam sporo, tylko nie mam warunków i czasu do pracy :biggrin:. Nie będę o 20.00 ciął przed blokiem, bo mnie sąsiedzi zjedzą.

Moze warto by poszukac jakiegos sponsora. Stx chyba zyskał więcej klientów z pomocą tego forum

Skomentuj

na temat konkursu rozmawialismy (nawet nie zdazylem odpisac na ostatnie PW)
          sama idea konkursu jest OK
          ale forma powinna byc latwiejsza i bardziej przystepna dla poczatkujacych

ja bym raczej sie wzial za ogarniecie FAQa lub czegos takiego dla portalu a nie za robienie kolumn

Skomentuj

A może by tak podzielić konkurs na teorię i teoretyczną praktykę?
            Teoria, czyli FAQ i inne artykuły o których pisze Paweł S.
            A dwa to teoretyczna zwrotnica opracowana w jakimś programie, z wytłumaczeniem uczestnika dlaczego tak a nie inaczej to zrobił.
            Są przecież softy do zwrotnic, nie muszą być one skomplikowane, przecież wszyscy tu 10 lat temu zaczynali od Tesli a posiadanie VIFI to było jak posiadanie w domu Hi-endu, a dziś Vifa taka tania jest...

Dla subwooferów, ale dodałbym jakieś projekty dwudrożne także dla urozmaicenia, na takich ale przyzwoitych głośnikach, np. Fountek + Vifa, komplet STX, SB, komplet STX czy coś w ten deseń. Jedyne co, dobrze by było gdyby to były głośniki bez dziwnych zachować żeby nie trzeba było za bardzo komplikować zwrotnicy filtrami dziwnymi, tak, żeby można to było prosto zrobić.

Skomentuj

Pamietam jak na poczatku miesiecznik audio oglaszal konkursy z wiedzy audio. Teraz juz wiem ze tylko chcieli sprawdzic poziom wiedzy czytelnika i do niego dostosowac poziom pisma :)

Ja bym bardzo chcial poznac zakres wiedzy ludzi z forum. Ale trzebaby napisac sto pytan od bardzo latwych do trudnych a potem siedziec nad statystykami. Ostatnie pytanie powinno brzmiec co bym chcial miec w systemie audio i taka nagrode komus sprezentowac

Co do projektowania to nie wierze zeby ktos potrafil zrobic projekt kolumn czy wzmacniacza sam. Nawet wspolnymi silami nie wiele na naszym forum potrafimy zdzialac. Nie pamietam zadnego wspolnego projektu jakim moze sie pochwalic np audiostereo. A szkoda.

Skomentuj

Pamiętasz słynne pytanie, co się stanie po dodaniu do obwodu magnetycznego głośnika dodatkowego pierścienia magnetycznego ? Dobroć wzrośnie, spadnie nie zmieni się ?

Pierwszy konkurs miesięcznika Audio trwał kilka miesięcy i miał raczej skłonić ludzi do regularnego kupowania pisma, w którym były kupony konkursowe. Finał był bardzo pokrętny, z pytaniami ustnymi na Audio-Show. Ostatecznie nagrody przyznano dwie. TaCT Millenium za ok. 40tys. zł. i TaCT RSC za ok. 27tys. zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Co do projektowania to nie wierze zeby ktos potrafil zrobic projekt kolumn czy wzmacniacza sam.
                  Sa takie osoby

Oczywiscie pewnych rzeczy nowych sie nie wymysli, ale pewne rzeczy mozna robic na swoj sposob, tylko audio to jest taka dziedzina ze ciezko kogos przekonac do czegos, kazdy uwaza swoje za najlepsze, stad tez mala liczba publikowanych projektow

Ja naprzyklad sam nie publikuje niczego bo wiem co sie dzieje na forach, i juz widze te przytyki bo kolumny powstaly na bazie gotowych paczek, bo charakterystyka jest wznoszaca, bo podzial za wysoki itp itd
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zgłaszam się do projektu 2 way. Ile jest czasu na ukończenie?
                    Last edited by Echo1; 15.12.2014, 22:43.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      Pierwsza podstawowa cecha konkursu to informacja co jest do wygrania
                      Pierwszą podstawową cechą konkursu jest to, że jak się komuś nie podobają warunki, to może przejść obok, zupełnie obojętnie

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        Pierwszą podstawową cechą konkursu jest to, że jak się komuś nie podobają warunki, to może przejść obok, zupełnie obojętnie
                        Jakie warunki ? O.o Nie ma żadnych warunków! Proszę czytaj ze zrozumieniem:
                        Czekam na wasze spostrzeżenia i sugestie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          El_liero dlaczego nie możesz zdradzić producenta tych przetworników ?
                          konkurs jeszcze się nie rozpoczął a już nagrody chcesz znać. Spokojnie, powoli.
                          Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                          Zgłaszam się do projektu 2 way. Ile jest czasu na ukończenie?
                          pracuję na odpowiedzą.

Wykorzystać wzory i obliczyć wszystko nie powinno sprawić problemu, matematyka, początkujący mogą sobie poradzić. Jak nie to nie są umysłami scisłymi i nigdy nic nie zaprojektują.
                          Pracuję nad wstępnymi zasadami i opisem konkursu, zajmie mi to parę dni ze względu na przedświateczny zapieprz w pracy.

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                          co się stanie po dodaniu do obwodu magnetycznego głośnika dodatkowego pierścienia magnetycznego ? Dobroć wzrośnie, spadnie nie zmieni się ?
                          No. Kto zna odpowiedź? :)
                          Last edited by El_liero; 16.12.2014, 20:38.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zalezy jak doklei sie magnes, przynajmniej ja tak mysle. Odpowiedzi na zasadzie :wzrosnie, spadnie, nie zmieni sie nie wiele daja. Duzo bardziej mnie osobiscie satysfakcjonowalo jak zmienia sie wtedy indukcyjnosc, punkt pracy magnesu itd. Dlaczego? Takie rzeczy ciezko znalezc w literaturze, a przynajmniej ja jeszcze nie widzialem( albo widzialem tylko tak czytam... )

Skomentuj

konkurs jeszcze się nie rozpoczął a już nagrody chcesz znać. Spokojnie, powoli.

pracuję na odpowiedzą.

Wykorzystać wzory i obliczyć wszystko nie powinno sprawić problemu, matematyka, początkujący mogą sobie poradzić. Jak nie to nie są umysłami scisłymi i nigdy nic nie zaprojektują.
                              Pracuję nad wstępnymi zasadami i opisem konkursu, zajmie mi to parę dni ze względu na przedświateczny zapieprz w pracy.

No. Kto zna odpowiedź? :)
                              To zalezy ktora strona sie doklei
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie na temat...
                                No. Kto zna odpowiedź?
                                O to konkurs już się zaczął czy wyewoluował?
                                Nie wiem co do wygrania więc nie odpowiem :razz: (żart)

Wartość 'spadnie', dobroć się nie zmieni?

Skomentuj

Wykorzystać wzory i obliczyć wszystko nie powinno sprawić problemu, matematyka, początkujący mogą sobie poradzić.
                                  Z programów do symulacji można korzystać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                    Nie na temat...
                                    Zalezy jak doklei sie magnes, przynajmniej ja tak mysle. Odpowiedzi na zasadzie :wzrosnie, spadnie, nie zmieni sie nie wiele daja. Duzo bardziej mnie osobiscie satysfakcjonowalo jak zmienia sie wtedy indukcyjnosc, punkt pracy magnesu itd. Dlaczego? Takie rzeczy ciezko znalezc w literaturze, a przynajmniej ja jeszcze nie widzialem( albo widzialem tylko tak czytam... )
                                    El_liero wypalił z pistoletu startowego, ale to nie było pytanie konkursowe :)

Pytanie skierowałem do irka i chodziło o to czy pamięta pytanie z pierwszego konkursu miesięcznika Audio, który miał rozstrzygniecie na drugim (chyba) Audio-Show.

Jednym z kilkudziesięciu pytań zadanych przez red. Kisiela na łamach miesięcznika Audio było pytanie o wpływ przyklejenia pierścienia magnetycznego do nabiegunnika obwodu w odwrotnej polaryzacji. Jedną z trzech odpowiedzi do wyboru było że dobroć wypadkowa Qts głośnika spadnie. red. Kisiel uznał ją za nieprawdziwą i nawet jakoś to uzasadnił ale na tyle pokrętnie, że nikt mu nie uwierzył.

Skomentuj

Myślę, że bedzie można, ale to obliczenia będą brane pod uwagę i posługiwanie się odpowiednimi wzorami.
                                      Co do Counter-magneta to oczywiscie, że zależy którą stroną sie dokleji, ale nigdy nie dokleja się się przeciwnymi biegunami. Zresztą same by się skleiły... A to dlatego, że spowoduje się zwarcie linii pola magnetycznego i wartość indukcji w szczelinie spadnie (nie induktancji, induktancja jest w cewkach). Dokleja się się tymi samymi biegunami, wbrew pozorom nie jest to trudne bo (wytłumacze po chłopsku) tylko podczas zbliżania counter-magneta do spodu motoru siły obu pól magnetycznych odpychają się, a tuż po przekroczeniu pewnego punktu (na ogół 1-2cm od stalowych części - rdzenia) counter magnes sam przylegnie. Podczas odklejnia może dość "odstrzelić", albo natychmiast przekręci się o 180 stopni i przylegnie przeciwnym biegunem. Jak fizyka mu kazała :)
                                      Co do całkowitej dobroci przetwornika to oczywiście... spadnie. Gęstość strumienia magnetycznego w szczelinie wzrośnie > wzrośnie wartośc siły BL > dobroć elektryczna spadnie > Całkowita dobroć spadnie.
                                      PS: doklejanie counter-magnesu najczęściej powoduje nasycenie się rdzenia a czasami i nadbiegunnika, co blokuje przepłw linii pola magnetycznego co się wiąże ze stratami czyli nie efetywnością rozwiązania. Magnes kosztuje a nei wykorzystuje się go w pełni, takie projekty przetworników są najczęściej bublowate (pomijam oczywiscie profesjonalne firmy, które umią zasymulować pole magnetyczne i wiedzą co robią).

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie znam pana Kisiel'a, ale miał rację.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                                      TaCT Millenium za ok. 40tys. zł. i TaCT RSC za ok. 27tys. zł.
                                      Nagrody za to pytanie? Kurde bela, gdzie ja byłem wtedy...
                                      Last edited by El_liero; 17.12.2014, 19:56.

Skomentuj

Nagrody za to pytanie? Kurde bela, gdzie ja byłem wtedy...
                                        To co dla Ciebie jest oczywiste dla niektorych np. dla mnie jest zupelnie czyms nowym ;p
                                        Konkurs nie zaleznie od nagrody mobilizuje do zdobywania wiedzy ;D

Skomentuj

Wstępne zasady zostały ustalone. Czas rozpoczęcia konkursu, nie znany. To czy w ogóle zostanie zapoczątkowany nie jest jeszcze pewne. Przechodzę na wewnętrzne pertraktacje. Kolejna aktualizacja po sylwestrze.

Skomentuj

Czaruję...