Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie pieca CO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie pieca CO

Mam nietypowy problem do rozwiązania. W mieszkaniu mam zamontowany gazowy piec centralnego ogrzewania, taki model:
    http://www.immergas.com.pl/Produkty,...LO_STAR_24_3_E
    Znajduje się on w aneksie kuchennym połączonym z salonem. Piec w trakcie pracy szumi w związku z tym chciałbym go zamknąć w szafce i dodatkowo wygłuszyć.
    Macie może pomysł jaki materiał będzie do tego najlepszy? Czy wyklejenie szafki matą bitumiczną z filcem przyniesie poprawę?

Nie zapomnij o czerpaniu powietrza do spalania.
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Piec jest z zamkniętą komorą spalania, powietrze pobiera i oddaje przez komin.

Skomentuj

Oczywiście że przyniesie efekt, dodatkowo cała szafka powinna być od ściany też odizolowana.
        Jeżeli tylko producent nie zabrania takich praktyk..
        Dzisiaj kruszyłem suchy chleb w takim jakby robocie kuchennym, wystarczyło przykryć całość ręcznikiem łazienkowym złożonym 2x. Ciszej w kuchni dwa razy.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
          Macie może pomysł jaki materiał będzie do tego najlepszy? Czy wyklejenie szafki matą bitumiczną z filcem przyniesie poprawę?
          dodalbym 10cm waty szklanej lub czegos podobnego i moze 2-3 cm styropianu dla "kanapki"

ale koniecznie upewnij sie z tym powietrzem, zeby piec sie nie zapychal sadza

Skomentuj

A czemu w kuchni ? Kto Ci go tak zamontował. Powinien być chyba w jak najmniej uczęszczanym pomieszczeniu. Najlepiej było by przenieść do łazienki (ubikacji)...
            Nie znam się ale nie wydaje mi się że możesz sobie tak zabudowywać czym chcesz i jak chcesz takie źródło spalania. Jeżeli już to stawiał bym chyba na czerwone rigipsy (ogniochronne).
            Najlepiej to zapytaj dobrego kominiarza przedstawiając mu cały problem...

Skomentuj

Niestety taki był projekt że piec znajduje się w kuchni. Nie można go przenieść do łazienki bo nie ma w niej odpowiedniego komina. Pieca nie można zabudować na stałe, gdyż musi być do niego dostęp, raz w roku musi przejść kontrole. Dlatego chcę go zamknąć w szafce kuchennej, tylko kwestia jak można go dodatkowo wygłuszyć.

Skomentuj

Mam tez taki piec (nie ten sam) więc wiem o co Ci chodzi.

Nie można go przenieść do łazienki bo nie ma w niej odpowiedniego komina.
                Tak też myślałem.... (choćby dla tego osobiście uważam iż powinno się robić łazienkę na wspólnej ścianie z kuchnią..., ale to już kwestia architektów itd...)

Dlatego chcę go zamknąć w szafce kuchennej
                Sęk w tym że taka szafka może stać się swego rodzaju komorą rezonacyjną. Najlepiej chyba będzie zabudować z 10cm waty szklanej...

Skomentuj

Jest jedno ryzyko.
                  Jeśli zamkniesz szczelnie, to przy minimalnej nieszczelności może się okazać, że w kubaturze szafki osiągniesz wybuchowe stężenie gazy w powietrzu. Niby nie powinno się zdarzyć, ale mimo wszystko dobrze byłoby zostawić jakąś wentylację tej szafki na wszelki wypadek. Przy czym pamiętaj, że gaz ziemny jest lżejszy od powietrza, więc wlot dołem a wylot górą.

Skomentuj

Oczywiście, będzie przewiew, piec też się przecież nagrzewa.

Skomentuj

Czaruję...
                    X