Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz "SONY TA-AX4060" Ile Wat ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz "SONY TA-AX4060" Ile Wat ?

Dokladnie mam taki wzmacniacz w sumie to AMPLITUNER pisze na nim 75w ale czy to jest dzielone na 2 kanaly czyli ok 35w na kanal ? czy tez 2x75 na kanal ?

szukalem w necie i nie moge znalesc ;/ albo poprostu taki cieki jestem

aha musze do niego dokupic Trafo i wlasnie nie mam tezp ojecia jakie;/ bo nawet w nim starego nie ma zeby zobaczyc przynajmniej jakie mialo parametry, kolega odstapil mi go za grosze i myslalem ze cos da rade z nim zrobic.

Jak by co zamieszczam 2 zdjecia tego Amplitunera

www.rav.eia.pl/sony.jpg
    www.rav.eia.pl/sony2.jpg

sony na hybrydzie? podaj symbol tego czarnego układu prawdopodobnie stk xxx. jak to bedziemy znali to łatwo poszukać jakim napięciem jest zasilane. czy tarfo miało dwa uzwojenia wtrórne czy więcej?

Skomentuj

to czarne nazywa sie "STK4151V Stereo amplituner" to ostatnie V jest z kreska u gory jeszcze ;]

aha co do Trafa siedzacego w nim to nie mam pojecia ;/ bo dostalem juz bez niego jak bedzioe kolege to sie go spytam moze ma go jeszcze w domu ale watpie nawet watpie czy bedzie pamietal ;/ cholerka zeby kogos znalesc kto taki ma

Skomentuj

to prawdopodobnie ma 2 x 30W przy 8 ohmach

Skomentuj

Pawel tez tak wlasnie mysle ;/ qrde myslalem ze to ma 2x75 ale cos mi tez nie pasowalo wydaje mi sie ze wlasnie ma te 2x30w czyli malutko ;/ cholerka a poszukuje jakiegos dobrego wzmaka ;/ przydalo by sie conajmniej 2x50w

mam w domu 2 wzmaki jeden 2x25 drugi 2x15 ;/

myslalem o jakiejs malej zmianie w tym pierwszym wymiana ukladu na 2xTDA ale doszedlem do wniosku ze sie chyba nie oplaca po pierwsze duzo roboty po drugie koszta;/

Skomentuj

no tak macie racje. ten stk na 30watów na kanał a rekomendowane napięcie zasialające to +/-27,5V. Pamiętaj ze ta hybryda akceptuje obciącenie tylko 8omowymi kolumnami. jest jeszcze inna opcja. to cała rodzina układów stk 4101 do 4191 i wszystkie mają ten ten sam schemat instalacyjny. stk 4191 ma 50watów na kanał lecz przy zasilaniu +/- 35V. Niewiem jak taka zamiana napięcia zasialającego wpłynie na prace reszty układów. ale spróbować można.

w cybor-tech.com.pl stk4191 kosztuje 50zł
            na toroidy.pl trafko 150VA kosztuje 40zł

myśle ze gra jest warta świeczki

Skomentuj

Dziejok

no wlasnie tylko ze ja na alektronice wcale sie nie znam wiem tylko ze potrafie polutowac Jack'a

chcial bym poprostu wzmaka z 2x50 przy 8ohm bo bede robil kolumny troche mocniejsze i chcial bym zeby one jakos graly a tez nei chce ladowac niepotrzebnie duzo kasy w to bo jak wyjdzie mi tyle co za nowy wzmak hehehe to wole nowy jakis tz nie na pewno nowy ale uzywany o podobnej mocy ;]

Skomentuj

to w takim razie propopnuje poszukać jakiekoś wzmaka diory. były budowane na tych samych układach hybrydowych weic dźwiękowo bedzie raczej to samo co ten soniacz.

przykłady:
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39406718 -ciekawy zestaw
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39259533 -troche drogo ale trzeba szukać innych okazji

ps. 30(prawdziwych) watów na kanał to wcale nie jest tak mało!

Skomentuj

Dziejok no wiesz ale jak ktos ma miec podpiete pod taki wzmak 2 kolumny po ok 120w to raczej malo troszke

Aha wlasnie a napisz mi oco chodzi w tych HYBRYDACH ?? czy chodzi o uklad tz ze jest jeden i rodziela sygnal na np 2 kanaly ? czy to oto chodzi ?? hehe bo ja nie mam pojecia i czy one sa lepsze od takich normalnych czy odwrotnie ;]

Skomentuj

hybryda to potoczna nazwa na układy wzmacniaczy firmy sanyo. ta firma wypuściła na rynek wiele takich układów, które były stosowanew klockach firm jak technics, diora i jak widać sony tez. za pomocą takiego układu w prosty sposób mozna uzyskać duża moc wyjściową -prosty schemat instalacyjny. ten układ który jest w twoim wzmaku to wersja stereo czyli z jednej kostki można zasilać dwa kanały.

ps. diora 502 napewno by sobie poradziła z takimi kolumnami chociaż ma tylko 35W/kanał. najczęściej spotykam ten wzmak w połączeniu z altusami.

Skomentuj

dziejok dzieki za wszelkie informacje ;] wlasnie kolega byl u mnie i mowil ze ma w domu jakis zbedny wzmak tylko nie wie jaki to jest ;] da mi znac jak dojedzie do domu ;] moze bedzie jakis w miare dobry i mocny ;]

mowisz 2x35 poradzil by sobie z kolumnami hymm ja mam unitre 2x25 i glosniki z 50w i radzi sobie tak sobie ale chyba dlatego ze cos z tym wzmakiem jest nie tak ;] jak robie glosniej to sa duze skoki glosnosci raz cihutko bardzo a raz bardzo glosno ;/ nie wiem co sie dzieje ;] moze cos z koncowkami mocy ;]

Skomentuj

jak robie glosniej to sa duze skoki glosnosci raz cihutko bardzo a raz bardzo glosno ;/ nie wiem co sie dzieje ;] moze cos z koncowkami mocy ;]
                        to prawdopodobnie wina zużytego potencjometru głośności. tez miałem taki przypadek w swojej unitrze. naszczęście są to typowe potencjometry wiec z wymianą nie bedzie problemu.

Skomentuj

Dziejok sluchaj

wlasnie znalazlem stary wzmak DIORY WS 442

w niej padniete sa chyba koncowki i tak sie zastanawiam czy nie mozna by bylo z niego przelozyc Trafa do tego sonego ??

te trafo w diorze to TS 120/13

;]

Skomentuj

raffal a więc sytuacja wygląda tak:

sprzwdziłem trafko TS120/3 w katalogu Zatry i napięcia stron wtrónych są następujące:
                            U1=25,6V I1=2,2A
                            U2=25,6V I2=2,2A
                            U3=18,5V I3=0,1A
                            U4=18,5V I4=0,1A

czyli jesteśmy w domu:). napięcie U1 i U2 po wyprostowaniu da nam dokładnie tyle ile potrzebuje stk4051. moc trafka tez jest w sam raz. zaś napięcia U3 i U4 wykorzystywane były prawdopodobnie do zasialnia układów przedwzmacniacza i korekcji dźwięku. nie wiem jak wygląda sytuacja w tym sony, czy przypadkiem nie potrzeba również kilku napięć zasialających. jednak napęcia do zasialnia końcówki już jest.

to trafko ma pewnie wiele odczepów: cztery uzwojenia strony wtórnej i dodatkowo mozliwość zasialnia trafka 110V. jeśli masz multimetr poradzisz sobie ze znalezieniem poszczególnych uzwojeń.

Skomentuj

Czaruję...
                            X