Tak
sprawa jest prosta
zobacz pod jakim katem stykaja sie na przeciw prostokatnej zielony i czerwony trojkat w pierwszym przypadku a potem w drogim ....
to bardzo proste.
To nie są takie same trójkąty, ba!! to nie są w ogóle trójkąty (chodzi mi oczywiście o połączone elementy)
Nie zwracaj uwagi na jasnozielony obiekt i brązowy.
rys 1.
popatrz na zielony trójkąt u góry: ma on wys. 2 kratki a dł 5 kratek.
czerwony trójkąt ma wys. 3 ratki i dł. 8 kratek.
Rys 2
czerwony trójkąt jest na miejscu zielonego: ale spójrz na doł. obrazku na 1. analogicznie w 2 punkcie powinny boki trójkąta czarwonego przechodzić równiutko tak jak na 1 rysunku przez przecięcie się kratki. tak nie jest. 1 trójkąt jest wklęsły (mówię trójkąt ale to jest czworokąt), a drugi wypukły !!! i to złudznie optyczne. Nie martwcie się takie coś jest w matematyce niemożliwe
odrysowalem na papierze dokladnie te elementy i podczas skladania taki sam "krzak" wychodzi, ale mam pawnosc ze nie mam zadnych wkleslych czy wypuklych lini, bo wsystko od linijki rysowane i dobrze wyciete...
To duże (w obuy przypadkach) to nie trójkąty, ale prostokąty. Można to zobaczyć na dwa sposoby:
1. Przyłożyć łepek do monitora i spojrzeć pod kątem na przeciwprostokątne dużych "trójkątów" i widać, że nie są to linie proste.
2. Urucuhomić ten obrazek w paincie. Wybrać opcję rysowania linii prostej. Zaczepić linię na dolnym rogu "trójkąta", drugi jej koniec umieścić na górnym rogu i też można zobaczyć, że linie się nie pokrywają (ta paintowa jest na pewno prosta).
Jeśli chodzi o zagadki to jedna szczególnie dla nie jest nie do rozgryzienia. Już dawno dałem sobie spokój, ale co jakiś czas mi się przypomina i brakuje mi potencjału szarokomórkowego żeby ją rozwiązać. Oto ona:
"Oto króciutka zagadka o rolniku, który posadził 10 drzewek... Posadził je jednak w pięciu rzędach po cztery drzewka... Jak to możliwe?"
Ktoś zna odpowiedź?
Skomentuj