Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bateria do laptopa - jakie marki kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bateria do laptopa - jakie marki kupić?

koledzy!
    chce wymienić baterię w moim netbooku Asusie EEE 1000H. oryginalna bateria trzymała jakieś 5 godzin przy pojemności 6600 mAh (6 cell).
    zastanawiam się nad markami Whitenergy, Enestar, a moze jakieś inne podpowiecie?
    zależy mi na jak najdłuższej pracy na baterii i pojemnościach najlepiej powyżej 10000 mAh.

Podpowiadam ORYGINALNA
    Wszystkie inne to chińskie zabawki
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a jakby kupić samemu markowe ogniwa 18650, bo najczęściej takie są w laptopowych bateriach i je wymienić?

Skomentuj

A po co wyważać otwarte drzwi?

To tak jakby zacząć składać swoje własne glosniki
        Bo tych na rynku jest mało i sie nie nadają
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

chciałbym uzyskać czas pracy dłuższy niż na oryginalnej baterii. nie wierze że wszystkie zamienniki to badziewie. dlatego pytam kto ma doświadczenie z zamiennikami?

w wymianę ogniw nie chce mi się za bardzo bawić, zresztą musiałbym mieć tez większą obudowę baterii na np 10 cell.

Skomentuj

Cwiczylem ostatnio temat ale nie z laptopem
            Żadna nie dała pozytywnego efektu

Dlatego polecam oryginalna
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie może regeneracja na ogniwach panasonic lub sanyo.

Skomentuj

Tylko regeneracji się samemu nie zrobi, bo ogniwa trzeba zgrzać oraz zrobić reset kontrolera, nie mówię, że jest to niemożliwe, ale na jedną baterię się nie opłaca bawić.

Skomentuj

Kondensatory elektrolityczne tez naprawiacie?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wymiana ogniw w baterii nic nie da, musisz mieć wsad do eepromu kontrolera baterii.
                    Bez tego bateria nie nie naładuje się więcej niż obecna, bo to właśnie kontroler ogranicza pojemność baterii (wcześniej sygnalizuje koniec ładowania), by uniknąć potencjalnych awarii, przegrzań.
                    Temat przerabiałem lata temu jak miałem IBM T21, oryginalne baterie chodziły po 300-400zł, a zamienniki za 200zł wytrzymywały cudem rok.
                    Ogniwa z leżaków magazynowych (czy jakoś tak) na allegro chodziły po 10zł/szt. Tak że regeneracja się opłacała, jeden wieczór i bateria trzymała ponad ponad półtora roku.
                    Ogółem nie jest to zbyt bezpieczne, ale wtedy było to dla mnie rozwiązanie (student).

Dzisiaj bym się nie bawił, zwłaszcza że wiele pakietów to kompaktowe i zalewane żywicą jednorazówki, na płaskich ogniwach.
                    A co do wsadów pamięci, to na elektrodzie był temat, ale nie wiem czy znajdziesz tam swojego laptopa.
                    Last edited by Marcin V; 01.03.2015, 13:28.

Skomentuj

naprawde nikt nie wymieniał baterii w lapku? wszyscy wymieniaja ogniwa? :/

Skomentuj

Jakiej byś nie kupił baterii, to marne szanse że będzie działać jak oryginalna.
                        Kupowałem zamienniki, do T21 bodajże dwa. Obydwa padły dość szybko, w dodatku zamiennik zwykle nie nadaje się do regeneracji opisaną wcześniej metodą.
                        Nikt ci nie doradzi, bo to loteria. Jak chcesz mieć pewność że będzie dobrze to tylko oryginał.

Aku. Asusa na allegro, to ponad 200zł, najtańsze zamienniki są poniżej 100zł z przesyłką, niby te lepsze zamienniki są po ~150zł.
                        Osobiście jeśli była by mi bardzo potrzeba bateria, brałbym oryginał. Jestem wtedy 50-100zł w plecy, ale na 100% zadziała, nie wiem czy jest sens ryzykować dla takiej kwoty.
                        Z drugiej strony wszystkie zamienniki mają 12 miesięcy gwarancji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                          a jakby kupić samemu markowe ogniwa 18650, bo najczęściej takie są w laptopowych bateriach i je wymienić?
                          liczylem to kiedys - do starszych lapkow sie nie oplaca
                          chyba ze uzyjesz tanie ogniwa a nie markowe

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                          naprawde nikt nie wymieniał baterii w lapku?
                          tez mnie to czeka - w moim asusie po 5 latach bateria trzyma jakies 20min
                          ale od nowosci trzymala max 2,5h

Skomentuj

a gdzie mogę kupiś oryginalną baterię asus al23-901 do EEE 1000H? bo za chiny w necie nie mogę oryginała znaleźć

Skomentuj

Ja wymieniałem baterię - laptop ACER-Aspire-cośtam. Oryginalna na początku trzymała coś koło 2,5 godziny (pracy), po ~trzech latach jej pojemność nagle drastycznie spadła. Kupiłem kompletnie niemarkowy zamiennik - z tego co pamiętam to kosztowała około 100 zł, czyli 1/3 ceny oryginału. Przyznam, że jestem zadowolony z zakupu. Działa chyba półtora roku - póki co tak, jak na początku, czyli ze dwie godziny. Widać, że nie jest tak "pojemna" jak oryginał, ale i tak nieźle.

Skomentuj

Można w HWmonitor sprawdzić pojemność baterii oraz jej stan zużycia tj akumulatorków (nie mówię tu o poziomie naładowania baterii)
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

wygląda na to że nawet jak bym chciał kupić oryginalną baterię to i tak jej nie znajdę:/

Skomentuj

kolego szukaj, aż znajdziesz oryginalną. Innej nie kupuj bo najprawdopodobniej będziesz nie miło zaskoczony. Poszukaj dobrze w internecie. Poszukaj jakichś serwisów i tym podobnych, może gdzieś coś znajdziesz. A jak nie to pozostaje Ci jazda na kablu. Z tymi bateriami do laptopów jest jak z bateriami kiedyś do starych telefonów komórkowych. Na oryginalnych bateriach można był je używać kilka dni, a po kupnie nowej baterii za kilkanaście złotych telefon trzymał góra dwa dni. I tak samo będzie z laptopem, że bateria będzie bardzo krótko trzymała.

Skomentuj

Też mam Asusa i bateria już kompletnie nie daje sobie rady. Wytrzymuje dosłownie kilka minut zanim się wyłączy. Często się zdarza się, że nie zauważę że mi się kabel odłączył i nagle czarny ekran i po chwili się wyłącza. Jest to o tyle wkurzające, że potem wyskakuje mi błąd windowsa i od kilku tygodni co jakiś czas pojawia mi się niebieski ekran i fatal error systemu. I też już muszę znaleźć nową baterię i chyba skłonię się po kupno od producenta komputera, chyba tak będzie najpewniej.

Skomentuj

Czy to naprawdę taki częsty problem w Asusach z tą baterią? Ja mam swojego od 1,5 roku i w tym momencie muszę mieć ciągle podpięty zasilacz, bo inaczej nawet mi się laptop nie włącza. Nie ukrywam,że to trochę uciążliwe i wpływa na komfort pracy. Dlatego też zacznę szukać baterii. Pytanie tylko, czy to już taka przypadłość tej marki, czy to zależy tylko i wyłącznie od sposobu używania i "szanowania" baterii... Chodzi mi o częste ładowania nie do pełna, albo z drugiej strony nie odłączanie zasilacza po naładowaniu... jakie są wasze doświadczenia?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X