Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania używana drukarka do termotransferu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tania używana drukarka do termotransferu

Szukam drukarki do drukowania PCB, a najlepiej urządzenia wielofunkcyjnego, bo potrzebuję często skanera. Czy istnieją małych wymiarów (nie jest to wymóg ale mieszkam w bloku, więc małe wymiary są mile widziane) laserowe urządzenia wielofunkcyjne? Ja na allegro widziałem tylko drukarki laserowe. Jakie polecacie drukarki/urządzenia all in one do termotransferu (jest to główny powód zmiany atramentówki na laserówkę). Chciałbym także żeby zamienniki tonerów były tanie, a sama drukarka jak najtańsza (może być używana, stara i nie współpracować z w7 bo mam kompa z XP).

W zasadzie większość starych drukarek hp by pasowała ale nie mają skanera i są dość duże. W niku masz miasto wiec i punkt ksero będzie w nim pewnie

Skomentuj

Sama drukarka laserowa: HP P1102 albo lepiej P1102w - literka W oznacza, iż drukarka ma wifi i można ją udostępnić w domowej sieci bezprzewodowej. Cena niewiele wyższa, a kolor ładniejszy(czarny) oraz kable USB w zestawie. W dodatku instalujesz apkę na urządzenie z androidem i możesz drukować z telefonu czy dowolnego laptopa połączonego z Twoją siecią domową.

Jeśli chodzi o tanie urządzenie wielofunkcyjne monochromatyczne, to... Wiem, że jest brother 1510E - jedno z najtańszych urządzeń wielofunkcyjnych monochromatycznych, jednak jego wymiary są dosyć spore (w zasadzie jest to i tak chyba jedno z najmniejszych tego typu urządzeń na rynku).

HP możesz mieć za około 350zł, natomiast brothera za około 400zł. Podałem Ci nowe produkty, bo... No z drukarkami to nie warto wg mnie iść w używki. Zaraz okaże się, że bęben jest do wymiany albo cuś i koszt przewyższy wartość drukarki dwukrotnie...

Zapłać raz i używaj przez lata . Wiem, że te HPki to już sprawdzony model. Miała to być drukarka do domu, a w biurach te urządzenia śmigają niekiedy dłużej niż "profesjonalne", wielkie pudła za ponad tysiaka...

Pozdro

Skomentuj

Starsze drukarki wystarczą do termotransferu jak najbardziej. Ważne jest żeby nie miały zużytych podzespołów podczas kupna, ponieważ są to dodatkowe koszty. Mam drukarkę HP4550 która jest kolosem 50kg ale jeśli chodzi o wypełnienie to idealnie się nadaje. Żadna inna drukarka nie nanosi tyle tonera co ta, jest tak gruby że czuć go pod palcem wyraźnie i nie ma mowy o żadnych nadżerkach podczas wytrawiania. Minusem wymiary, waga i powolny wydruk, plusy - cena, koszty eksploatacji, jakość wydruku/wypełnienia. Nowe drukarki laserowe są jak jednorazówki, jak skończy się toner to taniej jest kupić drugą drukarkę niż oryginalne komponenty. Osobiście bym nowej nie kupił, pomimo tego że starsze drukarki mają konstrukcję czołgu to są zdecydowanie bardziej trwałe. Ze starych, tanich i wytrzymałych do termotransferu to HP 6P, tonery śmiesznie tanie jeśłi chodzi o oryginały a jeszcze tańsze jeśli samemu się je napełnia. 6P jest czarno-biała, są do niej przejściówki na USB, tak więc podłączysz ją pod nowego kompa bez problemu.

Skomentuj

Drukarki mają być małe, a nie...ogromne. Osobiście myślałem o xeroxach phaserach lub hp1100.
          Do punktu ksera który zgodził się wydrukować z drukarki laserowej na papierze kredowym jest ok.10km. Także punkty ksero sobie odpuściłem:flapper:. Chyba że zna ktoś punkty ksero w Gdańsku które drukują wzory PCB do termotransferu? Może będę miał do któregoś blisko.
          Last edited by Oskar29; 04.05.2015, 21:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
            Sama drukarka laserowa: HP P1102 albo lepiej P1102w
            nowa drukarka i tak tanie tonery?! :o
            az bym wymienil swojego HP LJ2100, gdyby nie to ze jest w idealnym stanie :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              nowa drukarka i tak tanie tonery?! :o
              az bym wymienil swojego HP LJ2100, gdyby nie to ze jest w idealnym stanie :p
              Rzeczywiście tonery po 10zł. :razz:, ale ja wolałbym stara drukarkę bo będzie kosztowała 1/3 tej ceny a będzie zbudowana jak czołg:flapper: Co myślicei o czymś takim http://olx.pl/oferta/drukarka-kyocer...tml#e03021e579

Skomentuj

Pytanie jakie jest wypełnienie tonerem w tej drukarce. Jak robisz sobie wylewkę masy podczas projektowania PCB to przy słabym wypełnieniu mogą pojawiać się podtrawienia/wżerki. Model raczej mało popularny więc ciężko będzie to stwierdzić.

Skomentuj

Ja mam HP 1018. Tonery 20-30zł. Jakość druku bdb. Do PCB idealna :) No i jest w miarę mała.

150-200zł używana
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie wiem jak z wypelnieniem, ale pozatym to calkiem fajna drukarka moze do najmniejszych nie nalezy ale zamienniki tuszy po niecale 30zl. a wydajnosc ok 6tys stron...fajnie. Drukarki podobno porządne ktos na elce pisal ze przebiegi ok 150tys stron sa bezproblemowe.
                    Znalazlem jeszcze na allegro cos takiego http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5311950327 to to samo co xeroxy phasery. Maja nawet takie same tonery. Moze nie bedzie zbudowana jak czolg, ale jest za to naprawdę mala. Xeroxy phasety to chyba najmniejsze laserowki jakie udalo mi sie znalezc.
                    Last edited by Oskar29; 04.05.2015, 22:32.

Skomentuj

Moja dziewczyna ma epsona podobnej wielkości. Drukuje trochę na niej i nie zmieniała jeszcze tonera, a kupiła na początku studiów czyli ok 6 lat temu. Od jakiegoś czasu drukarka krzyczy, że toner się kończy ale nadal drukuje już z 200 stron wydrukowała jak nie więcej na tej "rezerwie"
                      Kupiłem proszek do napełnienia tonera za 13zł z przesyłką i w zestawie był chip :)

Skomentuj

a zna sie ktos na regeneracji tonerow?
                        mam 2-3 wklady ktore nie drukuja poprawnie i chcialbym sie dowiedziec jaka czesc w nich wymienic

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          Moja dziewczyna ma epsona podobnej wielkości. Drukuje trochę na niej i nie zmieniała jeszcze tonera, a kupiła na początku studiów czyli ok 6 lat temu. Od jakiegoś czasu drukarka krzyczy, że toner się kończy ale nadal drukuje już z 200 stron wydrukowała jak nie więcej na tej "rezerwie"
                          Kupiłem proszek do napełnienia tonera za 13zł z przesyłką i w zestawie był chip :)
                          Mógłbyś podać model tego epsona? Drukowałeś już na nim wzór jakieś płytki? Jak z wypełnieniem kartki tonerem? Jakiego papieru używacie do PCB (chodzi mi o gramaturę)?

Skomentuj

Garmatura 115g. Najlepszy papier jaki stosowalem to byl ten z allegro od uzytkownika ktory sprzedaje specjalne akcesoria do termotransferu lub ze sklepu audio design - ten tez dobrze przenosil toner i bez problemu rozpuszczal sie w wodzie z proszkiem.

Skomentuj

Chyba wymyśliłem co zrobię. Hp1100 to bardzo popularna stara laserówka, podobno zbudowana jak czołg. Są do niej dostępne przystawki pozwalające skanować (była też wersja fabryczna 1100a która miała przystawkę w zestawie). Będę miał za ok.100zł. dobrą pancerną drukarkę ze skanerem :flapper:.

Skomentuj

Niestety nie jestem teraz w stanie podać Ci modelu, bo nie ma mnie w Polsce.
                                Ale nie poleciłbym Ci tej drukarki do PCB.
                                Drukowałem na niej ścieżki do PCB i nie było źle ale w drukarce coś się połamało i nie do końca prosto wciąga kartki, czasami potrafi się zaciąć.
                                Głównie chodziło mi o ewenement ile się na niej drukuje mimo, że od ponad roku krzyczy, że mało tonera jest.
                                Tą płytkę robiłem używając tej drukarki:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  mam 2-3 wklady ktore nie drukuja poprawnie i chcialbym sie dowiedziec jaka czesc w nich wymienic
                                  Jak tani toner to wywal.

Jak trochę kosztował (powyżej 100zł) to zależnie od objawów i budowy może być kilka przyczyn najczęstsze:
                                  1) listwa doctor blade (jak masz dodatkowe śmieci kropki lub sypie proszek jak popadnie)
                                  2) wałek opc (jak są paski lub powtarzające się wzory)
                                  3) kiepski proszek/źle wyczyszczona kaseta podczas regeneracji (efekt przypomina trochę kleksy)
                                  Generalnie zajechanej kasety nie ma co reanimować bo taniej wyjdzie kupić zamiennik firmy które się tym zajmują najczęściej skupują oryginalne raz opróżnione kasety gdzie wystarczy wszystko wyczyścić wsypać proszek i ewentualnie wymienić chip.

Dzisiaj chyba zupełnie nie opłaca się samemu regenerować tonerów - taniej kupić taką drukarkę do której regenerowane tonery są za grosze np. starsze HP 1320 lub 2015 (toner który starcza REALNIE na 5000str. 15-25zł)

Skomentuj

problem w tym ze wlasnie to sa tanie zamienniki (plus jeden oryginalny!) ktore maja wady :(

czyli do wymiany walek?

a nie mam juz sily na odsylanie kolejnych bubli

Skomentuj

Od jakich sprzedawcow kupujecie tonery? Wygralem hp1100 z tonerem do wymiany i musze jakis kupic.

Skomentuj

kupuj w duzych firmach
                                        koniecznie popros o wydruk probny calej czarnej kartki przed wyslaniem
                                        zaoszczedzi to odsylania tonerow i ciaglej wymiany na w pelni sprawne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X