Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygluszenie akustyczne warsztatu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygluszenie akustyczne warsztatu

Witam wszystkich, to jest moj pierwszy post na Forum, takze pozdrawiam przy okazji wszystkich czytelnikow audio-maniakow
    Chcialbym prosic o porady zwiazane z wygluszeniem akustycznym mojego przydomowego warsztatu. Konstrukcja drewniana i OSB 11 mm na zewnatrz. Wielkosc pomieszczenia 13 m2, wysokosc 205 cm liczac w srodku. Elekronarzedzia najczesciej uzywane w warsztacie to ukosnica, szlifierki, pilarka, wiertarki, wkretarki itp. Jedna maszynka bedzie przodowac w temacie dlugosci halasu i nie mam innej mozliwosci wygluszenia jej w powiedzmy mebelku akustycznym, czyli typowej skrzyni wygluszonej np. welna mineralna:
    Kress 1050 FME 1
    http://www.kress-elektrik.com/Power-...howUid%5D=1035
    Ze wzgledu na siasiadow, chce wygluszyc w miare mozliwosci to pomieszczenie. Materialy jakie posiadam do wygluszenia, badz do jakich mam dostep:
    - welna mineralna 80 mm, welny mam na 3 sciany
    - pianka pod panele 4 mm, tego mam duze ilosci i moglbym oblozyc sciane warstwowo, 2-3 warstwy luzno wiszace
    - arkusze kartonow pieciokomorowe, bardzo duze ilosci
    - podklad z gabki pod wykladzine 9-11 mm

Bylby to dopiero poczatek materialow do wygluszenia, poniewaz kolejnym etapem jest mozliwosc zakupu:
    - plyty regipsowej akustycznej 15 mm na wykonczenie finalne sciany
    - plyty MDF 15 mm, gesto nawiercanej.
    Z jednej strony warsztatu jest sciana murowana 30 cm, ale i tak nie jest to sciana warszatu tylko przylegaja one do siebie w granicy okolo 5 cm.

To tyle z informacji jakie uwazam za wazne, wzgledem tego tematu. Pewnie co nieco pominalem, ale na biezaco odpowiem w miare wyczerpujaco na zadane pytanie dodatkowe.
    Pozdrawiam raz jeszcze:)
    Last edited by Pete JB; 09.05.2015, 11:55.

Cokolwiek nie zrobisz to i tak nie wyciszysz calkowicie halasu
    Pytanie jak bardzo czepialskich masz sasiadow?

Skomentuj

Sporo hałasu by ci odeszło jakbyś użył zamiast tego kressa jakiegos "mokrego chińczyka" chociaż i tak cicha ta zabawka nie będzie. Jesli jeszcze nie kupiłeś kressa to przemyśl zakup bezszczotkowca (troche droższy ale odwdzięczy się w trakcie pracy :) )

Co do tematu wygłuszenia to jesli bardzo musisz sie przyłożyć do szczelności pomieszczenia. Nic ci nie da 20cm wygłuszenia na ścianach jak drzwi beda miały szczeliny. Jesli obejmiesz wygluszeniem rownież drzwi i po zamknięciu nie bedzie szczelin to uda ci sie w znaczący sposób zniwelować odgłosy maszyny. Całkiem do zera bedzie ciężko ale napewno nie bedzie to uciążliwe dla sąsiadów.

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi i juz odpowiadam co i jak. Sasiedzi jak to sasiedzi, niby jest ok na razie, ale jest to typ sasiadow kapanych w goracej wodzie. Moga z dnia na dzien zmienic zdanie, wiec ze wzgledu na to, ze mam checi i chce zrobic to dobrze, pisze o tym na odpowiednim forum, gdzie o akustyke chodzi i moze troche z innej strony niz glosniki
        Kress juz jest, takze chinczyk odpada.
        Drzwi beda solidnie zrobione, conajmniej podwojnie uszczelniane drzwi z typowym zamkiem jak w kazdym domu. Bardziej mnie martwi dach i sciany. Rozchodzi sie o to abym mogl wykorzystac to co mam z materialow, czyli pianka w 2-3 warstwach, czy moze karton pieciokomorowy w dwukrotnie wiekszej ilosci?
        Ciekaw jestem co jest lepsze na wyciszenie patrzac z punktu "Mhz", dzwieki elektronarzedzi sa sredniotonowe, tak? Jesli tak, to ktory material uwazacie za lepszy do tlumienia tych wlasnie odglosow?

Skomentuj

Jak problem z sufitem to wypchaj go np. www.rockwool.pl/welna-mineralna/izolacja-akustyczna/rozwiazania-soundpro

i do tego podwieszany sufit/ ostatnio w pracy montowalem takie

Last edited by ruffpl; 16.05.2015, 06:40.

Skomentuj

rob "kanapke" - zawsze skuteczniej bedzie tlumic

Skomentuj

Czaruję...
            X