Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozpoznanie tandety CCA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozpoznanie tandety CCA

Witam, kupiłem kabel głośnikowy na allegro OFC 2x2.5mm. Wszystko okej, fajny miękki kabel w przystępnej cenie 2.6zl /m. No, ale zaraz, w miejscu gdzie pan sprzedawca mi go uciął, widać, że w środku jest srebrny.. Czy kable OFC są takie? Nie powinny być w całości rudo-miedziane?

A i na kabelku napisane jest "profeszional OFC 2x2.5mm"..
    Last edited by SowaZ; 13.05.2015, 22:32.

Weź nożyk do tapet i przejdź po drutach. Jak zejdzie z kabla miedź to znaczy że to Alu.

Skomentuj

JAk alu to jeszcze da sie przezyc. Gorzej jak moze byc to drut stalowy. Odetnij drobke kawalki i sprawdz magnesem czy nie przyciaga.

Skomentuj

Jeśli było napisane w opisie aukcji CCA to wszystko się zgadza, aluminium powlekane miedzią a czy ta miedź jest OFC to już inna sprawa.

Skomentuj

Mój szwagier się podobnie naciął na nieuczciwego sprzedawcę. Na bębnie po kablu OFC był CCA. W przekroju wyraźnie świeci srebrnym. Jak kabel miękki to raczej nie stal, stal miękka rzadko kiedy bywa. CCA może być tyle, że trzeba dawać troche większe przekroje. Jak kiedyś liczyłem, to cenowo wychodzi prawie tak samo, więc bez w sumie sensu.

A OFC są po prostu całe rudomiedziane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Mój szwagier się podobnie naciął na nieuczciwego sprzedawcę.
            Sprzedawca nie był nieuczciwy tylko szwagier nie był zagłębiony w temacie co to jest CCA.
            Jak Jacek pisze CCA to aluminium powlekane miedzią ( jak w transformatorach od mikrofali ).

Skomentuj

Szwagier się naciął, bo kupował w sklepie, za moją radą prosił o kable z miedzi OFC, a nie z dodatkiem takiej miedzi.

Skomentuj

Dobra to 100% kabel ALU powlekany miedzią OFC. Już się nawet śmieć chce co oni nie wymyślą, by tylko sprzedać. Szkoda bo myślałem, że trafilem na promocjię, a tak serio to przypłaciłen 10zł kupując 10m tego shitu.

Po zdrapaniu nie lutuje się, srebrny kolor, bardzo łamliwy, z trudem ściąga się izolację nie łamiąc ani jednego drucika.

Na szczęście też się nie przyciąga..

Cena coś koło 2.6zł/m

Skomentuj

Dokładnie to samo przerabiam teraz, bez dobrej kalafonii z aktywatorem nie zalutujesz końcówki. Bardzo łatwo się kruszy, zacisnąłem widełki na próbę po tygodniu wykruszyło się wszystko ze środka i odpadło. Po zdjęciu kawałka izolacji i zalutowaniu przestrzeń miedzy lutem i izolacja bardzo szybko się utlenia wystarczy poruszać kabelkiem i już pojedyncze włoski odpadają. Pol fiesty zrobiłem tymi kablami i mam wrażenie ze będę to robił jeszcze raz tym razem prawdziwym OFC.

Skomentuj

Trzeba bylo brać te thompsona.

Skomentuj

Dobry kabel głośnikowy pleciony z miedzi, do zastosowań w stereo raczej nie będzie miał miękkiej izolacji. Mekką izolacje stosuje się w kablach samochodowych i w kablach do kina domowego - ale one są przeważnie płaskie żeby pod dywanem można układać.
                      Ta izolacja jest miękka żeby kabel był "lejący się". Ale w warunkach domowego hi-fi takie własciwości nie są bardzo potrzebne a bardziej pożądane są jednak izolacje i utrzymujące druty w "w kupie" czyli kable raczej sztywne - w tym solid core i multi strand jak i plecione wielożyłowe jak Kimber pr4 (tego zresztą polecam bo ma dobre parametru elektryczne wiec przynajmniej nie płaci się tylko za audiofilska nazwę, i cena jeszcze nie jest bardzo audiofilska, a z solid core jest taki Jantzen też w przyzwoitej cenie).

Wyjątkiem są kable estradowe (głośnikowe i mikrofonowe) które maja kilka warstw izolacji twardej, czasem warstwy słabo przewodzące z dodatkiem węgla i taki układ żył w izolacji zewnętrznej celowo żeby nie zachowywały kształtu i się nie plątały na estradzie, oraz dodatkowe taśmy z włókien wzmacniające kabel na rozciąganie. jak na przykład kable Mogami.

Kabli lepiej jest w ogóle nie lutować jeśli jest inny sposób łączenia na przykład przez zaciśniecie konektora albo przykręcenie do klemy, bo miedź ulega wtedy szybciej utlenieniu lub zasiarczeniu, tak samo goła, cynowana, srebrzona jak i miedź platerująca aluminium.

Poza tym żaden przyzwoity kabel nie kosztuje obecnie 2,6 złotego. Ceny kabli Pro zaczynają się tak powyżej 10 zł./m, samochodowe i do KD są nieco tańsze i dostępne w marketach, a takie do stereo kosztują tak 15-35zł/m
                      I nie mam tu na myśli jakiejś magii "brzmienia kabli" tylko po prostu jakość wykonania. Obecnie tak zwane kable budżetowe za kilka złotych to jest chiński wypełniacz rynku o niewiadomej jakości i często może po prostu bardzo szybko przestać spełnić swoja rolę.
                      Last edited by ifonik; 15.05.2015, 10:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                        Poza tym żaden przyzwoity kabel nie kosztuje obecnie 2,6 złotego.
                        Kupisz.
                        https://www.google.pl/search?q=przew...J4HLsgGohYCAAg
                        Cały z miedzi.

Skomentuj

Technokabel? Miałem takie. Lepił się jak z gumy do zucia, skręcał (nie trzymał kształtu) i bardzo szybko przewodniki czerniały. Lepiej poszukać jakiegoś marketowego o nazwie Jamo, Oehlbach i tym podobnie za około 6-10 złotych. I nie musi być od razu 2,5mm - nie warto przesadzać do niektórych zastosowań wystarczy 0,75mm.
                          Podobno dobry jest solid core Jantzen za ok. 16zł./mb.
                          Do ambitniejszych projektów polecam jednak Kimber 4pR (obecnie ceny nieuzasadnienie wysokie od 40 do 50 zł. /mb) albo szukanie czegoś z rynku PRo w rodzaju Mogami, Gotham, Klotz lub Cordial w cenach od ok. 8 zł. /mb.

Skomentuj

Ewentualnie Procab LS15/25.
                            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                              Technokabel? Miałem takie. Lepił się jak z gumy do zucia, skręcał (nie trzymał kształtu) i bardzo szybko przewodniki czerniały. Lepiej poszukać jakiegoś marketowego o nazwie Jamo, Oehlbach i tym podobnie za około 6-10 złotych. I nie musi być od razu 2,5mm - nie warto przesadzać do niektórych zastosowań wystarczy 0,75mm.
                              Podobno dobry jest solid core Jantzen za ok. 16zł./mb.
                              Do ambitniejszych projektów polecam jednak Kimber 4pR (obecnie ceny nieuzasadnienie wysokie od 40 do 50 zł. /mb) albo szukanie czegoś z rynku PRo w rodzaju Mogami, Gotham, Klotz lub Cordial w cenach od ok. 8 zł. /mb.
                              Sam uzywam technokabla 4mm2, kabel jest dowsc sztywny poprzez skrecona geometrie, nie mozna mu nic zarzucic w tej cenie
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jak myślicie taki kabel dał by rade do mini-jack 3.5mm-2xRCA lub kabli sygnałowych w wzmacniaczu?

http://allegro.pl/cordial-cmk-222-cz...169573231.html

Chce by był ekranowany, masa na ekranie 2 kanały wewnątrz

Skomentuj

Ja kupuje kabelek miedziany 2x2,5mm krajowej produkcji w sklepie elektrycznym za 2,80zl mb. :)

Skomentuj

No w elektroniku to inna sprawa ja chyba za 3m zapłaciłem ok 7zł 1.5mm2. Oczywiście możesz zobaczyć czy to nie cca xD

W poście 16 chodzi mi o sygnałowe kable (wejście na obudowie-preamp, preamp-koncówka mocy), a nie o końcówka mocy-porty na obudowie (tam można już bez obawy dać zwykłe miedziane 2.5mm2

Skomentuj

Czysta miedz. Jak czysta, to nie wiem, ale nie sa to przewodu miedziowane.

Skomentuj

U mnie za sygnalowe robi procab mc405
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X