Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dobrze skleić drewnianą obudowę akordeonu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dobrze skleić drewnianą obudowę akordeonu.

Czołem! Dziś ktoś wyrzucał razem ze śmieciami akordeon więc postanowiłem, że go wezmę, jako że mam słabość do idiofonów. Okazało się że stroi, a stroiki są nowe (wentylki też), ale ma pewną wadę: gubi sporo powietrza. Przy okazji oględzin wewnętrznych dopatrzyłem się dość poważnie wyglądającego pęknięcia obudowy przez które ucieka powietrze.
    I tu pojawia się pytanie: jak mogę skleić to pęknięcie, żeby łączenie było bardzo wytrzymałe i szczelne? Dodam, że pęknięcie ma ok >2mm w najszerszym punkcie i trzeba użyć sporo siły, żeby je zacisnąć rękami. Co można z tym zrobić?

Jak dasz radę ścisnąć i jest kawałek powierzchni klejenia to nawet wikol powinien dać rade.

Jak nie dasz rady ścisnąć to zostaje jakaś żywica epoksydowa z ewentualnym wzmocnieniem od wewnątrz tkaniną szklaną/węglową.

Jak to wpłynie na dźwięk nie mam pojęcia

Skomentuj

Spróbuję klejem Ponal z Niemiec, powinien dać radę, bo jest mocniejszy niż wikol. Wpłynąć na dźwięk nie wpłynie, bo ta część trzyma miech

A jakiego kleju moglbym uzyc do przyklejenia ozdobnego kalika do miecha?
      Last edited by RAZOR026; 27.05.2015, 21:24.

Skomentuj

Bialy ponal to wikol Henkela, niewiele sie rozni od Patexa.

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
        A jakiego kleju moglbym uzyc do przyklejenia ozdobnego kalika do miecha?
        Klej introligatorski. Pewnie zwykly Magic w tubce da rade bez problemu. Jak sie tym klei membrany i zawieszenia glosnikow, to i z tym sobie poradzi.

Skomentuj

Od pattexa moze niewiele, ale od zwyklych sporo. Kleilem juz uchwyty do szafek ponalem i moge na nich stawac a sie nie urwa ;p

Skomentuj

Czaruję...
          X