Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stereo/2.1/5.1/6.1...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stereo/2.1/5.1/6.1...

dobra mysle ze tu nikt mnie niewyzwie za zamieszczenie tego posta "Napiszcie co wedlug was jest leprze do sluchania muzy i obejrzenia raz na tydzien filmy ==> stereo - 2.1 - 5.1 czy moze 6.1 itp. ...... wiecej pomyslow niemam jak cos to piszcie :P" jezeli tu tez jest zle to sory :/

5.1 lepsze. Z prostego powodu - z założenia będziesz miał lepsze efekty dźwiękowe w kinie, natomiast do muzyki możesz eksperymentować - 5.1, odłączysz satelity i centrala - masz 2.1, odłaczysz suba - czyściutkie stereo. W zestawie 2.1 - brak centrala i tyłów - to już nie będzie kino z prawdziwego zdarzenia. O 6.1 się nie wypowiadam, nie słyszałem

Skomentuj

wszystko zalezy od glosnikow i czego oczekujesz... pieknej panoramy stereo i czystego dzwieku z monitorkow, czy chcesz jakies beznadziejne stereo z tandetnego zestawu 2.1 do kompa... itd

Skomentuj

w muzyce im wiecej głośników tym cieżej uzyskać lepszy efekt...dlatego do muzy polecam stereo, co do kina to wszystko zalezy od tego ile masz miejsca pieniędzy i jaki amplituner ale jeżeli wszystkie te powyższe rzeczy masz dobre/duze to im więcej tym lepiej...

Skomentuj

Ile par uszu, tyle uzyskasz odpowiedzi.

Do "delektowania" się muzyką - tylko pełnopasmowe głośniki stereo.
          Jeśli chcę więcej "wykopu i energii na basie " - włączam sub'a - ale tylko ma wspomagać w najniższym zakresie.
          Nie przepadam za prologic (II) w muzyce - jednak traci się dynamikę przekazu, za to w filmach stereo - jak najbardziej jestem "za" DPLII.

Co do muzyki i filmów z wielokanałową dyskretną ścieżką dzwiękową - jak najbardziej "za". Filmów nie wyobrażam sobie w wersji stereo. A muzyka - zależnie od realizacji - jedne płyty są bardziej spektakularna (tam pofrunie tu przeleci jakiś dzwięk) inne na tyłach odtwarzają tylko aurę/odbicia fal dzwiękowych. Poza tym często spotyka sie realizację 4.0, 4.1 Bo centralny niekoniecznie pomaga muzyce. Checky records podjął próbę z formatami 4.0 (bez problemu do odtworzenia w domu na każdym zestawie 5.1) i 6.0 - z dodatkowymi kanałami efektowymi przednimi (tu następuje komplikacja - potrzeba zestawu z 6 koncówkami mocy i odpowiedniego rozstawienia sprzętu).

Istnieje jeszcze inna sprawa. Głośniki do słuchania wielokanałowej muzyki powinny być tej samej konstrukcji, promieniowanie bezpośrednie, ułożone nieco inaczej niż w kinie na wysokości uszu słuchacza. Natomiast w kinie sprawa ma sie nieco inaczej, tyły mogą być dipolami/bipolami umieszczonymi znacznie wyżej niż pozostałe zespoły głośnikowe.

Co do 6.1 vs 5.1 - 6.1 wygrywa. Dodatkowy kanał tylni umożliwia bezproblemowe umieszczenie pozornego źródła dzwięku na lini central front - central tył - niemożliwe do uzyskania za pomocą samych tyłów (zawsze będziemy czuć przestrzeń zamiast punktowego dzwięku - nie wiem czy wyrażam sie jasno? )
          A 7.1 to wariacja nt. 6.1 - wg. odpowiednich algorytmów centralny tylni jest rozbijhany na 2 tylnie. Ale tutaj potrzeba głośników dipol/bipol - przy promieniowaniu bezpośrednim nie uzyska się tego efektu.

Hmm jak by nie patrzeć zawsze dupa z tyłu - za co by się nie zabrać rodzi to nowe pytania. Nawet mojej wypowiedzi nie mogłem jakoś usystematyzować :/ W razie wątpliwości pytajcie.

Skomentuj

tylko 2.1 5.1 i wiecej to strata kasy na zbędne glośniki jesli chodzi akurat o ciebie, jesli ogladasz ciągle filmy i kino ma stac poto zeby było super kinem domowym to wiadom oze 2.1 śmiesznie trochęwyglada (zresztą u siebie 2.1 bym postawił)

nwydaj taką kase ,a 2,1 jaką byś wydał na 5,1 ... wtedy bedziesz miał lepsze przetworniki a wiadomo lepiej mniej lepszych niżwiecej badziewia , efekt bedzie o wiele fajniejszy

kino suck :) i jest dla frajerów :)

Skomentuj

Zabawe zawsze mozna zaczac od stereo, potem sie o dalsze rozbudowywuje glosniki jesli docelowo ktos chce sluchac musyki i ma maly pokoj ot 2.1
              Jak tylko muzyka i ma miejsce to stereo.
              Jak do kina to powoli poszerzajac ilosc przetwornikow masz 5 albo i 6.1.
              Wiekszosc ampli obsluguje juz 5.1 a nowe 6.1 i 7.1. tylko zeby naprawde uslyszec te 7.1 to trzeba miec tez pokoik. kolega ma takie cos w malym pokoju i sie nie idzie polapac gdzie ten dzwiek powienien byc.

Skomentuj

hehe nie no ja jak juz t zastanawial bym sie gora nad 5.1 ale chyba jednak 2.1 tylko wqrza mnie to ze nie bedzie pilota jestem dosc (wygodnicki) nielubie ciagle wstawac :/

Skomentuj

Krótko mówiąc, oglądasz filmy 5.1 chcesz posłuchać muzy przy wertowaniu internetu to lepsze 2.0 ewentualnie 2.1 ! A ja jeszcze mam takie pytanko. Cały czas się zastanawiam czy lepiej kupić jakiś wzmak stereo za powiedzmy 200-300 zł, czy lepiej od razu zainwestować w 5.1 tylko że grałby narazie przy 2 kolumnach i subwooferze.Więc nie wiem czy byłby sens. Tylko że też kasy by za dużo nie było na ten 5.1. Góra 400 zł. A mam jeszce jedno pytanko, jak połdączyć wzmaka stereo i subwoofer (oczywiście z oddzielnym wzmakiem) razem żeby był zestaw 2.1 ?

Mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanka ?! Nie to żebym się narzucał, ale nie bedze 2 postu pisał.Czasem po prostu się przydaje przycisk "zmień".

Pozdrawiam
                  Tomasz Budzyński

Skomentuj

Do muzyki tylko STEREO !!.Każdy ma dwoje uszu a nie 5 !.

Skomentuj

....ma 2 uszu i doskonały ośrodek psychoakustyczny dzięki któremu za pomocą tych uszu potrafi lokalizować dzwięki w przestrzeni. A dzwięki te mogą pochodzić z wielu głośników, nie wiem skąd to uprzedzenie do multichannel?

Skomentuj

tommi666 jest jeszcze taka opcja, ze teraz kupisz tereo a potem dokupisz modow w kotrym jesy centrtalny, wyjscie na suba i satelity. Widizlame cos takeigo na allegor za jakies 230zl.

Zeby jakis fajny 5.1 kupic za 400 zl to musialbys miec niezlego farta, bo najlepiej miec kolo 800 zeby sprzet 5.1 ktory nie bedzie pamietal wojny w zatoce perskiej pamietal kupic:) jak kuz 5.1 kupowac to juz zeby jakis dekoder mialo, DTS. Bo podejrzewam ze jak juz kupisz 5.1 to go szybko nie zmienisz.

Skomentuj

TOMMI pytales jak podlaczyc wzmaka stereo i subwoofer wiec tak :

Ja mam podlaczone tak

Karta dzwiekowa AUDIGY jak wiadomo karta ma 2 wyjscia na glosniki PRZOD i TYL
                          Pod przod to mam podlaczone glosniki stereo na JACK'a
                          Tyl Subwoofer Cincze i mam taka przejsciowke na jednego JAC'ka wybieram jeszcze w programie zeby kopiowal mi to co ma na kanale przednim na tyl zeby byl ten sam dzwiek, bo jak sie tego nie zmieni i ustawi np dzwiek w quadro to na tyl mamy poglos ;]

mam nadzieje ze to co napisalem jakos ma rece i nogi ;]

Skomentuj

Dobra Rafal ale ja mam normalną zintegrowaną AC'97 która ma tylko jedno wyjście ! Bo mam w chacie taki rozdzielacz z jednego jack'a na dwa jack'i. A no jo, jaki ja glupi jestem... ! . No przeceiż podłącze sobie jedno pod wzmaka stereo a drugie pod wzmaka z subwoofer'a... !!! A co do wzmaka to też tak myślałem że lepiej kupić lepszy sprzęt stereo niż kiszkowaty 5.1... Za wszystkie odpowiedzi dxieki...

Pozdrawiam
                            Tomasz Budzyński
                            tbudzynski1@wp.pl

Skomentuj

Ja korzystalem z takiego rozdzielacza i pod jedno wejscie miałem wzmak a pod drugie słuchawki, wiem jedno ze jak podpinalem sluchawki to wzmak ciszej gral, wiec nie wiem jak bedziesz mial u siebie z dwoma wzmakami :)

Skomentuj

A ja gdybym miał kasę to zbudowałbym zestaw 2.1
                                (Peerless XLS + MB of my dreams) :-)

Skomentuj

dobre kolumny oparte o solidne przetworniki z odpowiednio podzielonym pasmem nie potrzbuja subwoofera nawet xls moze sie schowac

wiem bo sam mam kolumny ktore potrafia przeniesc realnie podkreslam realnie bez bez spadku w granicach 30 hz

Skomentuj

Więc nie potrzeba budować zestawu 2.1. Subwoofer jest zbędny, oczywiście, jak podkreśliłeś, dobrej klasy przetworniki potrafią wyeliminować subwoofer. A jakie masz np. głośniki na myśli.
                                    Rozumiem, że na pewno kasy mnóstwo kosztują. Ale w przypadku tańszych kolumn 2D subwoofer chyba jest przydatny

Skomentuj

no tak jak kolumny będą na XLSach noto wtedy subwofer moze sie schowac

a prawda jest taka że zaden zestaw stereo nie przebije 2.1 , niepatrząc na cenę poto sie robi suba zeby miec niskie zejście, głupotą bybyło robienie kolumn na przetwornikach superniskotonowych odcinać które mają grac od 25 hz do powiedzmy 150 - głupota, niekażdy lubi taki niski bas itp, kolumny porinny grac pasmem takim które dla każdego jest w mare odpowiednie a dla wymagajacych właśnie sa subwofery :) poto zeby uzupełniały od dołu pasmo

tomi666 ja też mam aAC'97 i z tego co wiem to ona ma wyjścia na 5.1 a nie jedno wyjście, chyga ze masz jakas starą padaczke z przed 3 lat ale w to wątpie, sprawdź w ustawieniach tam zmienia się gniazdo LINE IN i mikrofonowe + LINE OUT (czyoi to standardowe stereo) zmieniająsie w 5.1 :|

Skomentuj

zalezy od plyty, mielem przedtem Solteka i meilem tylko stereo, a teraz Epox na n-force2 i mam 5.1

Skomentuj

Czaruję...
                                        X