Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowy system do konwersacji - luźna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowy system do konwersacji - luźna dyskusja

Hej,

Juz pare osob mnie o to meczy i sam sobie zdaje ze system PM w vB jest kiepski, dobry byl 10 lat temu.
    Draze temat od jakiegos czasu i znalazlem dwa 'produkty' ktore integruja sie z vB:
    http://www.arrowchat.com/
    https://www.cometchat.com/

Sa to dwa potezne softy do chatowania. W stylu facebook'a - okienka na dole, tworzenie kanalow itp. itd.
    W trzy tyłki opcji, naprawde.

Ja mam mieszane uczucia, co o tym sadzicie? - poklikajcie w demo, pobawcie sie.
    Ew. przejscie na ktorys z w/w produktow oznacza ponownie zbiorke i rezygnacje z shout boksa - gdyz nie bedziemy utrzymywac 3 roznych mechanizmow do rozmow.

Nie spieszy sie.
    Dzieki.

pomysl dobry, ale sam system chat mi sie nie podoba
    teraz userzy by mnie meczyli cale dnie tutaj a nie na gg :p

szkoda ze systemu PW nie da sie zmienic :(

Skomentuj

Moim zdaniem vB jest już bardzo słabym skryptem do forum. Może byśmy się zrzucili na (jak na dzisiejsze standardy) najlepszy skrypt - XenForo? Genialne wtyczki, podstawowa funkcjonalność już gwarantuje to, co musiałeś tutaj instalować Tomku :)

Tam można sobie tworzyć grupy do rozmów, genialny komunikator prywatnych wiadomości, żyć nie umierać po prostu. Wbudowana świetna przeglądarka zdjęć, po prostu wszystko już jest.
      Last edited by .3lite; 10.08.2015, 13:41.

Skomentuj

XenForo ma licencję tylko roczną?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie pamiętam, ale było ograniczenie czasowe na dalsze uaktualnienia. W każdym wypadku rozszerzenie o następny rok to tylko 40 USD w razie potrzeby. Licencja jest dożywotnia, tj. możesz zakupić XenForo w roku 2015, wygaśnie w 2016 (na dalsze uaktualnienia skryptu, tj. nowsze wersje) a w 2020 kupisz przedłużenie na rok za 40 USD.

Moim zdaniem 40 USD to jakieś grosze i można co rok zbierać, a raz, że zaoszczędzi to czas Tomkowi (ile można się bawić w te dodatki, ponieważ biedny vB ich nie posiada?) i generalnie nerwów.
          Last edited by .3lite; 10.08.2015, 14:01.

Skomentuj

Nie chcialbym z forum robic chatu, tak wiec luzne podejscie i stad w zasadzie te wtyczki mi sie nie podobaja, w zasadzie to oddzielny soft niz wtyczka.

Co do zmiany skryptu.
            Troche juz wladowalismy w vB i nie sadze aby to forum bylo tak spore zeby trzeba bylo zmieniac zmieniac caly skrypt.
            Brakuje nam niewiele do radosci, w zasadzie ten system PM jest kiepski.

Jak juz zmieniac to moze pod vb 5, tam jest to chyba lepiej juz zrobione - bedzie taniej, czesc wtyczek i ZZ winny zadzialac.
            Ale szczerze nie orientowalem sie w temacie w ogole.

Skomentuj

Moim zdaniem chatbox jest średnio żywy, mało kto i kiedy tam coś napisze. Lepiej jak ktoś tu wspomniał zmienić system PM bo jest mało wygodny.

Skomentuj

Największym problemem jest fakt że na forum mało co się dzieje, a nowy system pw czy nowy silnik niewiele tu pomogą...

Skomentuj

No tak...!
                  Dołączyłeś wczoraj masz 10 postów i podstawy do komentowania

Jak sie mało dzije to zrob cos i pokaz

I wg regulaminu posiadanie dwoch kont jest zabronione
                  Grozi za to ban na oba konta
                  Last edited by lklukasz; 13.08.2015, 12:53.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powiedziałem nieprawdę?:)

Może 20 postów dziennie, kiedyś na godzinę było więcej:))
                    A na forum przepychanki - nowy silnik, więcej moderatorów itd.
                    Jeszcze chwila i każdy aktywny użytkownik, poza brencikiem, będzie modem:)))
                    A Ty, swoim zachowaniem, na przykład tu, też nie zachęcasz do spędzania tu czasu - zdaj sobie z tego sprawę. Chcesz mnie banem przestraszyć?:))))
                    Mógłbym napisać że byłem tu gdy Ty na chleb mówiłeś bep, tylko po co?:))

Skomentuj

Spokojnie koledzy.
                      Nie robmy off topa.

Skomentuj

Przejdźmy zatem do meritum.
                        IMO zmiana bez większego znaczenia.
                        To co by się przydało to dział - testy, w których można by umieszczać testy firmowego i nie tylko sprzętu - od domowego, poprzez CA, aż do profesjonalnego.
                        Pomogłoby to obecnym userom i dałoby szansę przyciągnięcia kolejnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez PanMembran Zobacz posta
                          Powiedziałem nieprawdę?:)

Może 20 postów dziennie, kiedyś na godzinę było więcej:))
                          A na forum przepychanki - nowy silnik, więcej moderatorów itd.
                          Jeszcze chwila i każdy aktywny użytkownik, poza brencikiem, będzie modem:)))
                          A Ty, swoim zachowaniem, na przykład tu, też nie zachęcasz do spędzania tu czasu - zdaj sobie z tego sprawę. Chcesz mnie banem przestraszyć?:))))
                          Mógłbym napisać że byłem tu gdy Ty na chleb mówiłeś bep, tylko po co?:))
                          Wtedy tez tak sie zachowywałeś?

Wykonuj powierzone mi zadanie czyli pilnuje porządku
                          A od dzis napewno mocniej zwrócę uwagę na ciebie
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przejdźmy zatem do meritum.
                            IMO zmiana bez większego znaczenia.
                            To co by się przydało to dział - testy, w których można by umieszczać testy firmowego i nie tylko sprzętu - od domowego, poprzez CA, aż do profesjonalnego.
                            Pomogłoby to obecnym userom i dałoby szansę przyciągnięcia kolejnych.
                            Moze nie jest to takie zle. Z drugiej strony to forum o bardzo waskiej tematyce DIY audio. Tu chyba nikt nie szuka testow gotowego sprzetu.
                            Ludzie raczej szukaja rozwiazan i jak to na forum, zadaja mniej czy bardziej oczywiste pytania.
                            Nie ma tez co spodziewac sie 2mln odwiedzin miesieczne i nie wiadomo ilu nowych tematow. Tematyka 'waska', a pokolenia sa obecnie jakie sa.

Faktem jest to, ze portal moglby zostac rozruszany w jakis sposob.
                            Ale ogolnie temat forum od tej strony jest w gestii Pawla S.

Skomentuj

Porządek to jedno, a straszenie banem to drugie IMO :)

Ale ja mam na myśli testy szerzej pojęte - nawet niekoniecznie gotowych kolumn, ale też klonów, samych głośników, itd itp.
                              Przydałoby się i budowałoby to bazę danych i opinii na temat konkretnych rozwiązań.
                              Wystarczy przejrzeć jakim problemem są poszukiwania sprzętu z car audio.
                              Poza tym nie spotkałem jeszcze nigdzie takiego działu.
                              A myślę że byłaby to całkiem słuszna idea.

Tomku - problem polega na tym że naprawdę ruch tutaj jest generowany przez kilku stałych członków i parę randomowych osób,
                              w sumie IMO poniżej możliwości tej tematyki.
                              I jedynym rozwiązaniem jest jakaś zmiana. Bo jeśli to nie nastąpi to zaraz stworzy się z tego konferencja kilku osób.
                              Pytanie czy chcemy sobie wmawiać że wina stoi po stronie wszystkich innych, czy tego że forum nie idzie z duchem czasu, wypełniając potrzeby przeciętnego usera ?

Skomentuj

wypełniając potrzeby przeciętnego usera ?
                                Wpaść, skopiować i uciec ?
                                Ja jestem zdania że lepiej jest mniej użytkowników którzy są naprawdę zainteresowani zabawą w DIY niż osób które wpadną na chwilę zapytają dwa razy, walną focha że ktoś nie odpowiada albo poprawia jego pisownię i znika.

Druga sprawa to coraz mniej osób dzieli się swoją wiedzą i nowych artykułów w zasadzie nie ma o niczym.

Skomentuj

Robiąc forum dla wybrańców daleko się nie zajedzie imo.

Nie ma już rang VIP za artykuły?
                                  Konkursów zrobić nie można, przynajmniej z raz na rok - sponsor się zawsze znajdzie.

Skomentuj

No ja wciąż powtarzam o konkursie ale coś nie idzie. Problemem są warunki żeby nagród nie zgarniali tylko doświadczeni.

Skomentuj

Konkurs na najlepszy artykuł wylaniany w duże głosowania przez osoby zarejestrowane przed ogłoszeniem konkursu. Wygrać może każdy, aby tylko stworzył art związany z tematyką forum. 3 miesiące czasu, potem głosowanie tydzień i koniec:)
                                      Wszystko musi być autorstwa biorących w konkursie i jazda:)
                                      Najlepiej nagrodzić że trzy miejsca żeby zachęcić, albo i więcej-jakimiś forumowymi zabawkami.
                                      IMO nic prostszego

Skomentuj

Konkurs na najlepszy artykuł
                                        Początkujący napisze artykuł ? dla kogo ? Wiadomo że doświadczony napisze lepszy bo ma więcej praktyki i wiedzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X