Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobre Słuchawki które zastąpią zestaw wolnostojący

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre Słuchawki które zastąpią zestaw wolnostojący

Witam po dluuugiej przerwie Aż wstyd się przyznać ale dawno tu nie zaglądałem, diyaudio już jakiś czas temu zostało odsunięte w kąt, a na czym teraz słucham muzyki to nawet się nie przyznam...
    Brak dobrego sprzętu muzycznego oraz fakt, że Żona o dziwo nie przepada za głośnym słuchaniem muzyki (sąsiedzi podobno nie mają nic przeciwko) spowodowały, że postanowiłem zainwestować w dobre słuchawki. A że nikt mi lepiej nie doradzi jak chłopaki z diyaudio.pl, więc oto jestem Na wolnostojący zestaw niestety na dzień dzisiejszy nie mam miejsca, kasy i czasu na budowę.

Poszukuję dobrych słuchawek nausznych do 200zł. Bez różnicy czy zamknięte czy otwarte, zdaję się na Was. Od słuchawek oczekuję przede wszystkim dźwięku czystego, precyzyjnego z dużą ilością szczegółów oraz neutralności, ale żeby dźwięk nie był zbyt surowy, a lekko ocieplony. Kiedyś oczarował mnie dźwięk kolumn Akkusa V3 na głośnikach Usher, chciałbym żeby słuchawki miały podobną barwę.

Z tego co wyczytałem z internetów i tego forum to polecane są:
    Philips SHP2700
    Superlux HD330
    Creative Labs Aurvana Live!

A co Wy polecicie dla mnie?

Superluxy HD 681 są świetne. Podstawowa (najtańsza) wersja z czerwonym wykończeniem jest najbardziej ostra więc jeśli chcesz bardziej łagodną górę to inne wersje lub mody. Basu jest naprawdę sporo jest jak na tą cenę super jakości. Średnica daje radę. Wysokie są na dobrym poziomie ale bez modyfikacji męczy ich ilość. Istnieje nowa wersja tych słuchawek pod nazwą HD 681Evo które są cieplejsze w brzmieniu I podobno mają jeszcze więcej basu. Polecalbym te słuchawki + recabling bo oryginalny kabel jest słabej jakości. Słuchałem różnych słuchawek w tej cenie I deklasuja konkurencję. Tylko jakość wykonania jest słaba I trzeba na nie uważać.

Skomentuj

Superluxy HD681 EVO miałem i nie polecam jako neutralnych słuchawek, dominujący mało zróżnicowany bas, kiepska średnica i przytłumiona góra.

Za ok. 300 zł. poszukaj używek typu np. AKG 240, to może dorównają brzmieniem Akkusom V3

Za 300 zł. sprzedaje użytkownik dość dobre słuchawki Philips SHP9500 na MP3store http://forum.mp3store.pl/topic/13257...ilips-shp9500/

Skomentuj

CAL spoko, ale trzeba lekko dotlumic muszle. Robilem kuzynowi taki maly tuning, plus wymiana okablowania. Byla roznica miedzy modem, a oryginalem ( mialem dwie pary do bezposrednich porownan ).
        Ostatnio sprawilem sobie beyerdynamic dt 150 i moglbym polecic, ale szkoda ze za podana kwote raczej ich nie dorwiesz ;/

Skomentuj

Jak dla mnie to HD681 evo maja mało basu. Po za tym, nie są super głośne.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
            Jak dla mnie to HD681 evo maja mało basu. Po za tym, nie są super głośne.
            Porównywałem do Senków HD600 i Shurów SRH940, które są zrównoważone.

Skomentuj

HD681 przypominają mi stare hd201 od senka, tylko z gorszą górą pasma.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                Superlux HD330
                Mam i w ich cenie ciężko będzie coś lepszego kupić. Prównywalne z CALami, ale lepiej wykonane.

Skomentuj

Ok zawęziłem grono do:
                  - CAL!
                  - Superlux HD669

Bardziej przemawia do mnie Creative, ale jeszcze się waham

Skomentuj

Gdzieś czytałem, że jest różnica między starymi CAL! a teraz tymi nowymi.

PM co się zmieniło po rekablingu i wytłumieniu muszli?

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                      Ok zawęziłem grono do:
                      - CAL!
                      - Superlux HD669
                      HD330 stoją wyżej niż HD669.. No i dalej będą to tylko słuchawki za niecałe dwie stówki, więc też nie bierz tego jako hi end :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                        Gdzieś czytałem, że jest różnica między starymi CAL! a teraz tymi nowymi.
                        Też o tym słyszałem. Podobno kiedyś siedział w nich dokładnie taki sam przetwornik jak w jakimś wysokim modelu chyba Senka albo Beyredynamic. Póżniej miało się to zmienić, ale jak jest to nikt do końca nie powie.

A tak swoją drogą to czym będziesz pędził te słuchawki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                          Podobno kiedyś siedział w nich dokładnie taki sam przetwornik jak w jakimś wysokim modelu chyba Senka albo Beyredynamic.
                          Taaa. W środku siedzą przetworniki Denona :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            No i dalej będą to tylko słuchawki za niecałe dwie stówki, więc też nie bierz tego jako hi end :)
                            To może od razu pytanie ile trzeba wydać i na co by zastąpić prawdziwie "highendowe" zestawy wolno stojące ? Dajmy na to jakie można kupić "słuchawkowe zastępstwo" dla:

http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              To może od razu pytanie ile trzeba wydać i na co by zastąpić prawdziwie "highendowe" zestawy wolno stojące ? Dajmy na to jakie można kupić "słuchawkowe zastępstwo" dla:
                              Nawet najwyzszej klasy sluchawki nie podchodza do sredniej klasy glosnikow. Mam kumpla, maniaka sluchawek, mial topowe sprzety, caly tor za gruba kase. Po odsluchu pewnych, dosc starych kolumn pozegnal sie ze sluchawkami. Dzwiek z dobrych kolumn nie da sie zastapic sluchawkami, zadnymi. To po prostu inna kategoria odtwarzania dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Taaa. W środku siedzą przetworniki Denona
                                Ooo faktycznie tak było. To był jakiś Denon za sporo większą kasę w porównaniu do CAL!.

Skomentuj

Napędzać to będę z karty dźwiękowej, może kiedyś dorobie jakis wzmacniacz słuchawkowy ale wątpliwa sprawa przy moim lenistwie. Ewentualnie mam wzmacniacz NAD 3155, mogę podłączyć sie do wyjscia słuchawkowe, ale czy jest sens to nie wiem.

HD330 w takim przypadku maja trochę za wysoka impedancję. Co do HD669, to w internetach wyczytałem że niby lepsze są od 330, ale tak to jest z subiektywnymi opiniami :)

Skomentuj

Tam siedzą biocelulozowe przetworniki Fostera (firmy córki Fostexa o ile się nie mylę) i siedziały też one w Denonach AH-D1000

Skomentuj

W którym dokładnie modelu scythe?

Skomentuj

W CAL!
                                        To co na zdjęciu z postu wcześniej to CAL2, ale w 1 wersji też są fostery
                                        Last edited by scythe1123; 08.09.2015, 18:10.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X