Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner do KD i stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner do KD i stereo

Witam,
    Chciałem dowiedzieć się jak to jest z tymi amplitunerami - czy spadek jakości dźwięku przy stereo jest bardzo odczuwalny (porównując np z uniamp'em)?
    Jakie modele zasługują na polecenie do KD i stereo w rozsądnej cenie (używane) z DTS i fajnie jakby miał hdmi.

Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam.

Jest różnica, ale zależy jakie masz głośniki, z czego będzie sygnał i o jakiej jakości

Skomentuj

Głośniki 3drożne na peerlessach starszego typu. Dźwięk raczej cyfrowy - z komputera, YT itp. Bardziej zależy na wygodzie, wejścia cyfrowe, selektror, ustawienia z poziomu ampli, pilot itp. W moim uniampie tego brakuje i za każdym razem jak chce puścić sygnał z innego źródła muszę przepinać kable itp. A ponad to chcę zbudować kino domowe.
      + Czy ten uniamp jest taki dobry? ;>

Skomentuj

Co myślicie o Denon AVR-3808? Ma już swoje lata a czy nadal jest dobrym wyborem? Podobają mi się opcje lan, usb no i mocy ma sporo. Ew co innego w cenie do 1000zł?
        Last edited by Devils; 20.09.2015, 15:09.

Skomentuj

mocy to tak wiesz, poszukaj czegoś nowszego z hdmi itp i pre out, ja mam np yamahe 771, do preouta na front zostaw uniego i będzie ok, ten dźwięk cyfrowy to w jakim sensie, masz jakiegoś ciekawego daca, dobrą kartę w kompie ?

Skomentuj

Ten preout będzie działał tylko jako końcówka mocy a ampli tak jakby przedwzmacniacz (wszystkie efekty itp)?

Skomentuj

tak, tzn sygnał frontowy będzie szedł przez preout a uni będzie zasilał fronty, odciąży to ampli trochę zyskasz funkcjonalność i całkiem niezły poziom , wszystko po konfiguracji będzie działać normalnie jak by było podłączone tylko pod ampli

Skomentuj

No to taka opcja mi pasuje :) W takim razie jakiś sprzęt godny polecenia w cenie do 1000zł? Czy jest jakaś kolosalna różnica między tymi amplitunerami? Lepiej jest kupić nowszy niższy model czy starszy wyższy?

Skomentuj

lepiej starszy wyższy, przesiadłem się z rxv1400 na 771 i czuć było że jest słabiej, no ale nowa ma nowe dokodery i hdmi, ale to jakiś czas temu było więc myślę że już coś używanego dostaniesz

Skomentuj

Dlatego właśnie pytam o avr-3808, z tego co się orientuje to był wysoki i drogi ampli swojego czasu i nadal (chyba) ma wszystkie potrzebne dekodery. Nie ukrywając, co więcej trzeba niż dts-hd skoro 99% filmów jest nagrywanych w tym formacie?

Skomentuj

Śmiem twierdzić że nie kupisz 3808 sprawnego w dobrym stanie nie naprawianego za 1tys. Sprzęt jest już wprawdzie dość leciwy, 8-9 letni ale jako nowy wart ponad 6tys zł nikt nie sprzeda bez powodu ot-tak że mu się znudził za 1/6 ceny.
                      Jeśli już plan jest podpinania wzmacniacza pod pre-out, i koniecznie używany amplituner to celowałbym w niższe, nowsze modele Denona, Yamahy od pierwszych właścicieli które posiadają choć kilka miesięcy ważnej polskiej gwarancji.
                      Pamiętaj że kupując używany sprzęt sprzedawca nie ma prawa pisać o np. tygodniowej gwarancji "rozruchowej" - nie ma czegoś takiego w polskim prawie. Jest za to rękojmia która daje Ci miesiąc na egzekwowanie praw w przypadku wad ukrytych - w praktyce bardzo ciężko ją jednak wyegzekwować. Zwłaszcza od handlarzy którzy wiedzą co sprzedają i jak się mogą wywinąć bądź zniechęcić nabywcę do dochodzenia swoich praw.
                      Amplitunery k/d bardzo często się psują a naprawy są często nieopłacalne - nikt o tym nie wspomina w salonach audio a serwisy mają bardzo dużo do naprawiania.

Skomentuj

z tego co na szybko zobaczyłem ma hdmi i dekodery, czyli ma wszystko co byłoby potrzebne i w miarę wysoki model, ale nic więcej nie powiem bo nie słuchałem

Skomentuj

Czaruję...
                        X