Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak sprawdzić impedancję kolumn?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak sprawdzić impedancję kolumn?

Witam,
    Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie impedancji całej kolumny?
    Bo nie sądzę, że miernik przyłożony do wejść kolumny pokaże prawdę (z ciekawości tak sprawdziłem, wyszło 4,2ohm)

Pozdrawiam.

Miernik pokaże rezystancję przy DC, impedancja to (w uproszczeniu) rezystancja w funkcji częstotliwości. Inaczej mówiąc jest to wykres, nie wartość.
    Last edited by .3lite; 25.09.2015, 22:23.

Skomentuj

Czyli nie da się jakoś w łatwy sposób tego sprawdzić? Bo wzmacniacz wymaga min 8ohm więc nie chce mieć później niespodziankę w postaci upalonego wzmacniacza :P

Skomentuj

Da sie. Czy łatwy to zalezy dla kogo. Nalezy tylko zmierzyc przebieg modułu impedancji w dziedzinie częstotliwości.
        Zakladam ze Twoje kolumny sa 4-omowe.

Skomentuj

Możesz i miernikiem(który nie siada do 20kHz), potrzebujesz np generator, wzmacniacz, rezystor bezindukcyjny (najlepiej 1%, większej mocy, małej rezystancji), dużą kartkę papieru i jakiś pisak

Wpinasz rezystor szeregowo z kolumną (o wiadomej rezystancji)
          Ustalasz badane częstotliwości, np 10,20,30,40,50,60,70,80,90,100-,120,140,160,180,200,250,300,400,500,700,1000,2000 ,3k Hz itd.
          Podłączas gen+wzmak
          Ustalacz amplitudę na generatorze+sinus
          Regulujesz f
          Miernikiem na zakresie AC mierzysz spadki napięć, z rezystora masz U i R, liczysz I, z I i U (kolumny) liczysz Z kolumny
          Zapiszujesz na karteczce (najlepiej w formie wykresu i powtarzasz to z 20 razy, z inną f )
          Last edited by SowaZ; 26.09.2015, 00:11.

Skomentuj

Trochę szybciej będzie skonstruować przyrząd pomiarowy i użyć LIMPa z pakietu ARTA. W instrukcji (przetłumaczonej na polski przez kogoś ze środowiska) jest opisana konstrukcja, właśnie na jednym rezystorze.

Skomentuj

A jeszcze szybciej odnaleźć notę katalogowa kolumny w necie

Ale ja tez uwazam, ze sa to 4 omowe kolumny
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                A jeszcze szybciej odnaleźć notę katalogowa kolumny w necie
                O ile producent podał prawdę, a z tym raczej bywa kiepsko. Jak kiedyś prześledziłem testy na audio.com.pl to praktycznie każda kolumna miała zawyżaną impedancję :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                  Jak kiedyś prześledziłem testy na audio.com.pl to praktycznie każda kolumna miała zawyżaną impedancję
                  Albo opisana jako "kolumny 4-8om"
                  Charakterystyki modułu impedancji (pomijam charakterystyki amplitudowe - celowo kaleczone nowomodowo pod dresiartwo chyba) nawet dla kolumn wysokiej zdawałoby sie klasy i odpowiedniej cenie wygladąły jakby projektował je jakis gimbus.

Skomentuj

Czaruję...
                  X