Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmierzyć skomplikowany kształt?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmierzyć skomplikowany kształt?

Jak zmierzyć skomplikowany kształt przedmiotu żebym mógł go potem narysować, zachowując wymiary, w programie typu CAD?

Są skanery 3D, wiem, że jest na PWr coś takiego, co skanuje przedmiot i robi model na komputerze, nie wiem jak dokładnie to działa. Możesz przybliżyć jakoś kształt?

Skomentuj

Chciałbym na przykład odtworzyć profil tuby głośnikowej.

Skomentuj

Możesz sobie wyznaczyć miejsce od którego zaczynasz pomiary, podzielić sobie przedmiot na mniejsze fragmenty, i żmudnie mierzyć i zapisywać, jest to sposób który da się zrealizować bez specjalistycznych narzędzi, ale jest obarczony błędem. Zależy jak gęsto będziesz mierzył, i jak dokładnie jesteś w stanie to zrobić. Możesz użyć cienkiego płaskownika, i np. mierzyć głębokość suwmiarką w punkcie odległym o konkretną wartość od krawędzi takiej tuby. A potem łączysz kropki ;p Z tubą jest o tyle prościej, że będzie symetryczna osiowo, albo przynajmniej względem płaszczyzny, i nie będzie trzeba wszystkiego mierzyć. A przy odpowiednio dużej ilości pomiarów da się w miarę dokładnie przeprowadzić krzywą przez punkty, i wyeliminować błąd, skrajne wymiary chyba najłatwiej pomierzyć

Skomentuj

A nie lepiej uzyc https://www.google.pl/search?q=skane...IV4_1yCh1e1w0A ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
            Jak zmierzyć skomplikowany kształt przedmiotu żebym mógł go potem narysować, zachowując wymiary, w programie typu CAD?
            Zmierzyć żeby dokonać jakiś obliczeń czy zmierzyć po to żeby skopiować?
            Jeśli ten drugi sposób to można zrobić zdjęcia i przenieść do Corel Draw a następnie tam obrobić.

Skomentuj

Shizo dobrze pisze, niektóre programy umożliwiają wczytanie obrazku jako tła i późniejsze rysowanie na tym. Wystarczy, że zrobisz zdjęcia z tych ważniejszych stron, byle w miarę prosto. Potem wystarczy odpowiednio wyskalować obrazek w programie, żeby się pokrywał z wymiarami.

Często robiłem tak w Blenderze, jeśli dobrze pamiętam, to w QCadzie też chyba była taka opcja :)

Skomentuj

Pokaz zdjęcie kształtu, ewentualnie opisz więcej to coś Ci podpowiem.

Skomentuj

Na przykład chciałbym obmierzyć taką tubę

Skomentuj

Potrzebna ci linijka i ekierka (albo kątownik stolarski). Linijkę przykładasz po średnicy i co 0,5 lub 1cm mierzysz ekierka głębokość. Jeśli jest kłopot z ustawieniem ekierki, to potrzebna ci jeszcze dodatkowa linijka. O tak:

Skomentuj

Są może gotowe podobnie działające przyrządy?

Skomentuj

Weź okrągły ołówek i przymocuj go do pionowego profilu kątownika z podstawą, np do takiego https://www.google.pl/search?q=k%C4%...SO8_-ddUBGs%3D
                        Umocuj tubę w poziomie, pod tubą daj dużą kartkę papieru i ołówkiem na kątowniku odrysuj kształt. Mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi. Jeśli tego się nie uda to pozostaje maszyna współrzędnościowa.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Ja bym zrobil tak:Umocowac tube poziomo na jakims jasnym tle. Zrobic zdjecie od gory aparatem z obiektywem tele ( tak aby byla najmniejsza dyfrakcja ). Takie zdjecie wrzuca sie jako texture do programu 3d, chocby skeczupa i znajdac podstawowe wymiary tuby ( np srednica, dlugosc calkowita ) mozna sciagnac reszte wymiarow. Dla przykladu robilem tak z monitorami PMC. Znajac wymiary frontu, zrobilem bryle o tych wymiarach i nalozylem teksture z pdf producenta.

W przypadku tuby, mozna ze zdjecia sciagnac albo profil tuby, albo jej wymiary, a potem to juz tylko zabawa zeby zrobic to w formie obiektu 3d

http://screenshooter.net/101488183/bwwccgg

PS. Akurat mam taka tube daytona w domu, w wersji 10 calowej.
                          Last edited by Pogromca mitow; 28.09.2015, 17:51.

Skomentuj

Istnieją przyrządy do bezpośredniego odwzorowania kształtu, gdzie zasada ich działania to to co pokazał Micwoj, lecz ściąga się kształt w całym zakresie przyrządu naraz, a nie poprzez kolejne pomiary, takim przyrządem jest :WOLFCRAFT Szablon 125 mm do odwzorywania kształtów WF6926000, nie reklamuję tego wyrobu, a podaję tylko za przykład, należy szukać w necie w tym kierunku, stosowane są podobne przymiary nastawne np w modelarstwie (nie takim mikro:)).

Skomentuj

Najtrudniejsze to zdjąć kształt krzywej, kiedyś w pracowniach projektowych używało się profilomierzy np. http://skleparcheologiczny.pl/produc...id_product=300 , tylko większych, jako pomoc przy rysowaniu gzymsów i innych ozdobnych sztukatorskich elementów budynku.

Wydaje mi się, że można wykorzystać drut miedziany z przewodu np. 2,5 mm, zaczepić w otworze na śrubę i poprzez naciąganie i doginanie nadać mu kształt tuby.
                              Potem ułożyć na kartce i odrysować kształt, następnie zeskanować i wczytać do AutoCada przez Insert/Raster image reference, przeskalować i za pomocą polilinii z podkomędami a/s uzyskać pożądany kaształt. Narysowanie okręgów nie powinno stanowić problemu :)

Skomentuj

Owszem. Drut to rowniez prosty sposob, a pozniej odbicie na kartce np milimetrowej.

Skomentuj

Ja bym nasypał drobny piasek do środka a nastepnie przesypał go do butelki o znanej pojemności. Tadam

Skomentuj

Osobiście bym zrobił jak Pogromca napisał. ODPOWIEDNIO zrobienie zdjęcie wstawione do CADa załatwiło by sprawę. Później ewentualne korekty metodą Micwoja.

Pomysł z drutem też jest ciekawy.

Skomentuj

Jeśli sposób ma być prosty jak drut to może być jeszcze karton i nożyczki.
                                      Jeśli ma być coś bardziej wyrafinowanego to proponuję z listewek zrobić pantograf do kopiowania i odrysować kształt z jego pomocą.
                                      Ewentualnie jeśli ktoś jest masochistą może wykonać własny digitizer np. taki jak tutaj choć pewnie do tych celów wystarczyłby najprostszy z wykorzystaniem dwóch potencjometrów.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        Ja bym nasypał drobny piasek do środka a nastepnie przesypał go do butelki o znanej pojemności. Tadam
                                        Koledze Echo1 nie chodzi o zmierzenie objętości tylko o zrobienie modelu 3D.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X