Jak zmierzyć skomplikowany kształt przedmiotu żebym mógł go potem narysować, zachowując wymiary, w programie typu CAD?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zmierzyć skomplikowany kształt?
Collapse
X
-
Możesz sobie wyznaczyć miejsce od którego zaczynasz pomiary, podzielić sobie przedmiot na mniejsze fragmenty, i żmudnie mierzyć i zapisywać, jest to sposób który da się zrealizować bez specjalistycznych narzędzi, ale jest obarczony błędem. Zależy jak gęsto będziesz mierzył, i jak dokładnie jesteś w stanie to zrobić. Możesz użyć cienkiego płaskownika, i np. mierzyć głębokość suwmiarką w punkcie odległym o konkretną wartość od krawędzi takiej tuby. A potem łączysz kropki ;p Z tubą jest o tyle prościej, że będzie symetryczna osiowo, albo przynajmniej względem płaszczyzny, i nie będzie trzeba wszystkiego mierzyć. A przy odpowiednio dużej ilości pomiarów da się w miarę dokładnie przeprowadzić krzywą przez punkty, i wyeliminować błąd, skrajne wymiary chyba najłatwiej pomierzyć
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaJak zmierzyć skomplikowany kształt przedmiotu żebym mógł go potem narysować, zachowując wymiary, w programie typu CAD?
Jeśli ten drugi sposób to można zrobić zdjęcia i przenieść do Corel Draw a następnie tam obrobić.
Skomentuj
-
Shizo dobrze pisze, niektóre programy umożliwiają wczytanie obrazku jako tła i późniejsze rysowanie na tym. Wystarczy, że zrobisz zdjęcia z tych ważniejszych stron, byle w miarę prosto. Potem wystarczy odpowiednio wyskalować obrazek w programie, żeby się pokrywał z wymiarami.
Często robiłem tak w Blenderze, jeśli dobrze pamiętam, to w QCadzie też chyba była taka opcja :)
Skomentuj
-
Weź okrągły ołówek i przymocuj go do pionowego profilu kątownika z podstawą, np do takiego https://www.google.pl/search?q=k%C4%...SO8_-ddUBGs%3D
Umocuj tubę w poziomie, pod tubą daj dużą kartkę papieru i ołówkiem na kątowniku odrysuj kształt. Mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi. Jeśli tego się nie uda to pozostaje maszyna współrzędnościowa.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Ja bym zrobil tak:Umocowac tube poziomo na jakims jasnym tle. Zrobic zdjecie od gory aparatem z obiektywem tele ( tak aby byla najmniejsza dyfrakcja ). Takie zdjecie wrzuca sie jako texture do programu 3d, chocby skeczupa i znajdac podstawowe wymiary tuby ( np srednica, dlugosc calkowita ) mozna sciagnac reszte wymiarow. Dla przykladu robilem tak z monitorami PMC. Znajac wymiary frontu, zrobilem bryle o tych wymiarach i nalozylem teksture z pdf producenta.
W przypadku tuby, mozna ze zdjecia sciagnac albo profil tuby, albo jej wymiary, a potem to juz tylko zabawa zeby zrobic to w formie obiektu 3d
http://screenshooter.net/101488183/bwwccgg
PS. Akurat mam taka tube daytona w domu, w wersji 10 calowej.Last edited by Pogromca mitow; 28.09.2015, 17:51.
Skomentuj
-
Istnieją przyrządy do bezpośredniego odwzorowania kształtu, gdzie zasada ich działania to to co pokazał Micwoj, lecz ściąga się kształt w całym zakresie przyrządu naraz, a nie poprzez kolejne pomiary, takim przyrządem jest :WOLFCRAFT Szablon 125 mm do odwzorywania kształtów WF6926000, nie reklamuję tego wyrobu, a podaję tylko za przykład, należy szukać w necie w tym kierunku, stosowane są podobne przymiary nastawne np w modelarstwie (nie takim mikro:)).
Skomentuj
-
Najtrudniejsze to zdjąć kształt krzywej, kiedyś w pracowniach projektowych używało się profilomierzy np. http://skleparcheologiczny.pl/produc...id_product=300 , tylko większych, jako pomoc przy rysowaniu gzymsów i innych ozdobnych sztukatorskich elementów budynku.
Wydaje mi się, że można wykorzystać drut miedziany z przewodu np. 2,5 mm, zaczepić w otworze na śrubę i poprzez naciąganie i doginanie nadać mu kształt tuby.
Potem ułożyć na kartce i odrysować kształt, następnie zeskanować i wczytać do AutoCada przez Insert/Raster image reference, przeskalować i za pomocą polilinii z podkomędami a/s uzyskać pożądany kaształt. Narysowanie okręgów nie powinno stanowić problemu :)
Skomentuj
-
Jeśli sposób ma być prosty jak drut to może być jeszcze karton i nożyczki.
Jeśli ma być coś bardziej wyrafinowanego to proponuję z listewek zrobić pantograf do kopiowania i odrysować kształt z jego pomocą.
Ewentualnie jeśli ktoś jest masochistą może wykonać własny digitizer np. taki jak tutaj choć pewnie do tych celów wystarczyłby najprostszy z wykorzystaniem dwóch potencjometrów.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaJa bym nasypał drobny piasek do środka a nastepnie przesypał go do butelki o znanej pojemności. Tadam
Skomentuj
Skomentuj