Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karty dźwiękowe - Ogólnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Karty dźwiękowe - Ogólnie

Temat bardzo ogólny, pytania,odpowiedzi, poradniki:
    Jakie karty się nadają do muzyki/gier, jaką wybrać w cenie xxx.
    Jak je ustawić.
    Ciekawostki, wady, zalety danych modeli, parametry.

Ja zacznę :)
    Posiadam kartę Creative Live! sb0100, sterowniki kx project. Problem polega na tym, że ścisza mi ona dźwięk, np kiedy na yt trafię na głośniejszą muzykę.
    Ścisza tylko raz o połowę, do momentu kiedy nie zapadnie cisza, np spauzowanie filmiku. Idzie jakoś to wyłączyć?
    Wiecznie narzekam:glare:
    -Pieniądze szczęścia nie dają
    -Kompromisy tym bardziej

Posiadam Creative SB0490. Czy nadaje sie do pomiarów. Mam problem z skalibrowaniem JIGa. Czy moze to być wina Speaker Workshop i Windows 8?

Skomentuj

Tak, z tego co ogólnie wiadomo SW działa dobrze do XP.

Skomentuj

Nie na temat...
        Akurat wczoraj na uczelni, w trakcie rozmowy z kumplami, wyciekł temat, że Windows 7 ma wbudowany emulator Windowsa XP. Jeszcze tego nie sprawdziłem, ale jest jakaś szansa :cool: Zresztą z nowych Windowsów to "Siódemka" ma najmniejsze problemy ze zgodnością

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Windows 8?
          Będzie problem.

Skomentuj

Planuje postawić lapka na Windows 7. Wtedy sprawdzę.

Skomentuj

Stawiaj na wersji min. pro, bo home nie ma maszyny wirtualnej.

Skomentuj

Mi działał na win 7 przez jakiś czas i jak raz się wysypał tak teraz się nie włącza.. dlatego najpewniej win XP, działa zawsze.

Skomentuj

Dziwią mnie twoje boje. Używam SW do symulacji na Win7 od lat i działa jak ta lala :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zawsze można wirtualke postawić
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Dziwią mnie twoje boje. Używam SW do symulacji na Win7 od lat i działa jak ta lala
                      No właśnie też mi działało ale raz się SW zawiesił i teraz nie idzie go włączyć . Zrobiłem wirtuala z xpkiem i śmiga a pomiary robię na blaszaku.

Skomentuj

Mam problem ze swoim Xonarem DG. Po podłączeniu do wzmacniacza karta gra normalnie ale jak chciałem dać głośniej to strasznie strzela i mało co membrany nie wypadły z głośników
                        Wziąłem miernik i mierze RCA na wyjściu karty, a tam 8V DC i 20 AC, na drugim kanale podobnie.
                        Nie wiem to ja coś popsułem czy sama padła?

Skomentuj

Nie podpinałeś jakiś ciekawych "urządzeń pomiarowych"?
                          Na wszystkich kanałach tak się dzieje?

Skomentuj

Nie, nic, jedyne pomiary jakie były robione to impedancji w Arcie ale to już dawno.
                            Wzmacniacz to połączenie uniampa i starego JVC na 100% jest dobrze zrobione. Grało już tak kilka miesięcy.

Najpierw padł jeden kanał, potem miałem podłączone pod wyjście tylnych głośników i po kilku dniach i ten padł.
                            Najpierw lewa potem prawa strona.
                            Czasami zdarzało się wkładać jacka na "ostro" jak wzmacniacz był włączony ale nie w tym drugim kanale.

Przeglądam neta w poszukiwaniu przyczyny i tak sobie przypomniałem. Czy karta mogła się uszkodzić przez naelektryzowanie?
                            Z miesiąc temu zmieniałem wentylatory w obudowie i przy okazji wyczyściłem kartę z kurzu szmatką.
                            Mogłem zaraz nie zauważyć, że się popsuła.
                            Last edited by Trol.; 21.10.2015, 18:22.

Skomentuj

ESD może sporo uwalić, jak będziesz miał pecha, więc niewykluczone.

Trzeba byłoby prześledzić cały tor audio, zlokalizować kość DACa i za nią pewnie jakieś op ampy, trochę nieprzyjemna robota, bo schematu raczej nie znajdziesz, no i do testów poszczególnych stopni musiałaby pracować.

Skomentuj

Xonar dg kosztuje ok. 150, jak się nawet zabierzesz za próbę naprawy, to mała szansa a poza tym może taniej nie wyjść. Na dokładkę na tych wielowarstwowych pcb lutowanych srebrem trudno się lutuje. Ja w zwoim dx-ie musiałem poprawić luty przy gniazdku zasilania, to ledwo dałem radę to roztopić namęczyłem się, a przecież to duże pady tht. IHMO daj sobie spokój i kup nową.
                                Przy okazji możesz zrobić upgrade, ja kupiłem dx-a z urwanym gniazdkiem zasilania za 100zł. Poprawiłem i mam :)

Skomentuj

Zobaczę znalazłem paragon i oddałem na gwarancję może uznają reklamację, jeśli nie spróbuję się pobawić.
                                  Od jakiegoś czasu i tak myślę na DAC'iem, bo ten Xonar zbierał śmieci z PC. Słychać było przydźwięk jak procek pracował.

Skomentuj

Miał ktoś SB1040 na PCIE?

Są sterowniki i jest zrobiona na kościach AKM.

Skomentuj

Bawił się ktoś DSP tych kart ?
                                      Wiecznie narzekam:glare:
                                      -Pieniądze szczęścia nie dają
                                      -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Czaruję...
                                      X