Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PC Audio - nasze pomysły i zestawy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PC Audio - nasze pomysły i zestawy.

Próbowałem odnaleźć taki temat na forum ale nie udało mi się. Rozwój miniaturyzacji PC zachęcił mnie do zbudowania małego PC Audio. W krajowej sieci nie znalazłem zbyt wielu informacji dot. tego tematu. W tym miejscu moglibyśmy dzielić się opiniami na temat realizacji małych/dużych PC-tów w roli źródła dźwięku. Jakie stosujemy komponenty, obudowy a przede wszystkim karty dźwiękowe jako przetworniki DAC oraz inne bardziej ambitne rozwiązania.

Przede wszystkim jest to kwestia karty dźwiękowej. O samych kartach/przetwornikach DAC jest pełno tematów. Mimo, że PC-ty są teraz strasznie małe, wiele osób zaczyna używać Raspberry ze specjalnymi nakładkami typu HiFi-Berry.

Nie sądzę, że wielkość peceta, procesor, ilość pamięci RAM, karta graficzna, a w szczególności obudowa mają wpływ na dźwięk :P Jeśli chcesz używać komputera tylko do odtwarzania muzyki, nie ważne, czy masz i7, czy starego Pentiuma.

Skomentuj

Z tym pentiumem byłbym ostrożny bo różnie można to zinterpretować Dla mnie jedynym źródłem do odtwarzania muzyki jest komputer i wiadomo, że odpowiedni przetwornik DAC ma tu ogromne znaczenie.

Skomentuj

Co do podzespołów PC Audio to procesor, RAM, dysk np SSD mają kluczowy wpływ na czas uruchomienia i komfort pracy na takiej maszynie. Natomiast mam nadzieję że uda nam się rozwinąć bardziej wątek kart dźwiękowych ich modyfikacji i wpływu różnego rodzaju zmian na dźwięk np. w Audio In Motion SC808 jest możliwość wymiany OPAMPów.

Na chińskich stronach można spotkać gołe DACi (bez obudowy) które w ramach DIY można by spróbować umieścić w środku PC. Żaden problem podłączyć poprzez USB płyty głównej jedynie należałoby pomyśleć nad zasilaniem. Takie rozwiązanie może być lepsze ponieważ podobno zasilacze impulsowe PC nie są dobrym źródłem zasilania kart dźwiękowych. Nie znam się za bardzo na tym ale może ktoś ma gruntowną wiedzę w tym temacie. Ostatnio na przykład zastanawiałem się czy nie wrzucić do środka Hegela HD2 ale na razie zdecydowałem że wrzucę kartę dźwiękową M-Audio Audiophile 24/96

Skomentuj

RAM i procesor mają istotny wpływ na odtwarzanie, gdy używamy wielu wtyczek DSP. Np sam FL9 przy paru VSTi potrafi zabrać z 2-3 GB RAMu

Skomentuj

Taz dziala cos z ak4490, kolejnym krokiem jest dac na r2r np na pcm, wszystko zalezy od finansow i oczekiwan. Na gotowce raczej szkoda czasu, chyba, ze pozostala czesc toru jest budzetowa.

Skomentuj

Ja kupiłem dwa tygodnie temu Asrock Q1900DC płyta z procesorem, do tego 8G ramu. Działa na w7x64 bardzo komfortowo, nic się nie przypycha, filmy w każdej jakości idą bez bólu. I jedna zasadnicza zaleta: o włączeniu informuje mnie jedynie dioda power :) Moge spokojnie polecić.

Skomentuj

Dodatkowo ma wyjście SPDIF optyczne. Ułatwia sprawę. Używasz USB czy SPDIFa?

Skomentuj

Xonara DX na PCIE :). No i nostromo po usb, ale rzadziej, bo go muszę przełączać wajchą, a nie pilotem.
                  SPDIFa jeszcze nie sprawdzałem, bo sterowników do integry zapomniałem zainstalować, dobrze że mi przypomniałeś
                  Natomiast jedyny minus tej płyty to to że się musiałem na starcie nalutować. Zasilanie do dysków jest w postaci dwóch podwójnych kabelków sata wpinanych do MB. A Xonar ma i potrzebuje dodatkowego złącza do dyskietek, wiec musiałem mu dorobić do tego kabelka sata.
                  Dodatkowo, mam HDD na metrowym kablu schowanym w szafce (hałas) więc też musiałem mu dolutować przedłużkę.

Jedna rzecz: kupiłem RAM dokładnie model taki jak na support liście asrocka i nie wiem czy tu przyczyna, ale nie zaliczył jeszcze ani jednego zwisu. Działa stabilnie jak jeszcze chyba żaden mój komputer, wliczając w to służbowe stacje robocze.
                  Dodatkowo: widzę różnice w szybkości między partycją na MBR a GPT, polecam tę drugą.
                  Last edited by Micwoj; 12.10.2015, 08:08.

Skomentuj

Generalnie poskładać PC-ta nie jest wielką sztuką. Ciekaw jednak jestem w jakie zgrabne obudowy wsadzamy "bebechy". Sam się długo zastanawiałem bo musiałem pogodzić dwa priorytety: jak najmniejsza i z możliwością osadzenia karty dźwiękowej pod PCI (szeroki slot). Płytę w ITX wraz złączem PCI 1.0 też już nie łatwo dostać, jedyne co mi się udało znaleźć nowego to Gigabyte GA-H81N-D2H

Osobiście jestem aktualnie na etapie zbierania części:

1. Płyta Gigabyte GA-H81N-D2H
                    2. Procesor Pentium albo i3 + 8GB RAM
                    3. Zasilacz Enermax Revolution XT
                    4. Dysk SanDisk SSD Sata3 Ultra II 120GB
                    5. Sterowanie RIITEK RT-MWK8+ Rii i8+
                    6. Obudowa Cooltek U2
                    7. Karta dźwiękowa M-Audio Audiophile 24/96 - poźniej jeszcze jakaś inna

Całość spróbuję postawić na ubutu. Zobaczymy co z tego wyniknie.
                    Ostatnio znalazłem taka stronę: http://www.ppaudio.pl a wiec myślę że PC Audio jest tematem rozwojowym i mam nadzieję że ten wątek się rozwinie. Pamiętajmy że mini PC to nie same źródło muzyki ale może być fajnym centrum multimedialnym z możliwością odtwarzania filmów i koncertów. Jest jednak kilka wątków które chciałbym rozwinąć jak np. osobne zasilanie dla karty dźwiękowej lub unifikacja DACa z PC.

Ambitnym rozwiązaniem było by zamknąć zestaw np w 3 jednakowych klockach: wzmaczniacz, DAC, i mini PC

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                      Ambitnym rozwiązaniem było by zamknąć zestaw np w 3 jednakowych klockach: wzmaczniacz, DAC, i mini PC
                      U mnie docelowo będą pewnie tylko 2 klocki bo planuję po skończeniu wzmaka zapakować wybebeszone (i przerobione na chłodzenie pasywne) Mac Mini wraz z daciem i być może jakimś pre do jednej obudowy :-)

No chyba, że w końcu przekonam się do spróbowania jakiejś lampy czy innego gramofonu to dojdzie więcej klocków ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                        zapakować wybebeszone (i przerobione na chłodzenie pasywne) Mac Mini wraz z daciem i być może jakimś pre do jednej obudowy :-)
                        Zastanawiałem się nad jakąś taką integrą ze wszystkim, bo mam obudowę microATX i ta MB wygląda strasznie samotnie w środku ale stwierdziłem ostatecznie że komputery się dezaktualizują tak szybko, że chyba nie warto. Później byłoby sporo męki żeby to wszystko przebudować na nowo.
                        Odnośnie zestawu Boro to nie wiem czy warto walczyć z tym PCI. Z komputerami jest tak, że zawsze gdzieś przychodzi moment że trzeba się przesiąść na coś nowego. Może to ten moment?

Skomentuj

Zdecydowałem się na PCI a nie PCI-E ponieważ na stare złącze jest sporo ciekawych kart dźwiękowych - dodatkowo dość tanich np:

Złącze PCI:

M-Audio Audiophile 24/96 (wyj. RCA)
                          Audio In Motion SC8000 (wyj. RCA)
                          Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE (wyj. RCA + możliwość wymiany OPAMPów)
                          ESI Maya44
                          ESI Juli@
                          RME Hammerfall DSP 9632 (wyj. RCA)

Złącze PCI-E

AIM SC808 (wyj. RCA + możliwość wymiany OPAMPów)
                          RME HDSPe (wyj. RCA)
                          ESI Maya44 XTe
                          ESI Juli@ XTe

Skomentuj

Tak z ciekawości rzuciłem okiem, są risery pcie->pci po 10 dolków na ebayu. Tylko nie wiem jak z montażem, bo dźwiękówki zwykle są spore.
                            Ale przy zakupie następnego kompa i tak będziesz musiał się pozbyć tych ciekawych kart na pci, bo IHMO za parę lat jak będziesz zmieniał, już nie będzie żadnych takich płyt.

Skomentuj

Nie na temat...
                              notabene, już teraz można trafić na płyty bez złącza PCI albo ze złączem tak umiejscowionym, że po montażu innych kart już z niego nie skorzystamy

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Zastanawiałem się nad jakąś taką integrą ze wszystkim, bo mam obudowę microATX i ta MB wygląda strasznie samotnie w środku ale stwierdziłem ostatecznie że komputery się dezaktualizują tak szybko, że chyba nie warto. Później byłoby sporo męki żeby to wszystko przebudować na nowo.
                                Planujesz używać tego do gier jako "konsole" ? Bo jak nie to do filmów FullHD + muzyki to ci wystarczy komp sprzed 10 lat ;-)

No ale sam jeszcze nie zdecydowałem czy będę wybebeszał tego mini, wygląda ok sam w sobie i jest mały więc nie zagraca za bardzo to może go zostawię oddzielnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Bo jak nie to do filmów FullHD + muzyki to ci wystarczy komp sprzed 10 lat ;-)
                                  Nie, nie wystarczy, właśnie wymieniłem ze starego athlona 5200. Problem jest w dekodowaniu większego bitrate w filmach. Nowe kodeki które sobie z tym radzą potrzebują trochę nowszego sprzętu i był już z tym problem.
                                  Przycinało mi na www z większą ilością flasha (mało ramu), przycinało mi przy obróbce zdjęć (mało ramu i bidna współpraca z dyskiem, bida z prockiem), nie było usb3.0, był stary sata1 więc dyski już nie z pełną prędkością, miałem problem bo kupiłem dysk 3TB i nie chciał się dobrze dogadać ze starą płytą...
                                  No to jak miałem dokupić ramu, kartę grafiki, kontroler usb3, a i tak zostałby mi problem z dyskami (bo nie obsługuje GPT) to dałem sobie spokój i kupiłem nową płytę. Stwierdziłem że nie majątek, a będę miał spokój na trochę.
                                  No i w bonusie mam ciszę (brak zasilacza ATX i pasywnie chłodzony procek) i mniejsze zużycie energii, co mi się dalej szalenie podoba :)

Skomentuj

http://www.angela.pl/p4899,chieftec-hm-03sl-b-z.html
                                    Takie coś zupełnie przypadkowo znalazłem. Nie wiem czy to okazja czy nie, ale może ktoś chciałby taki komputerek wpakować w ładną budę - mogłaby się dobrze sprawdzić.

Skomentuj

Osobiście zmieniłem trochę kierunek i zdecydowałem się na obudowę Streacom FC5WS:

http://www.streacom.com/products/fc5...nless-chassis/

Zastanawiam się jednak nad zasilaniem. Jak myślicie jest sens pakować do środka zasilacz liniowy o mocy 100-120W ?

Skomentuj

Wrzucam foto składanego zestawu - może coś się ożywi w tym wątku, choć dziś się nie spodziewam szczególnych reakcji - większość skupiona na AudioShow

Last edited by Boro85; 07.11.2015, 10:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X