Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zegarki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zegarki

Witam.
    Kilka lat temu przestałem nosić zegarki jak widać smartfony zrobiły swoje:flapper: ale chciałbym do tego powrócić. W oko wpadły mi modele casio i lorusa a konkretnie ten http://www.sklep-casio.pl/product.php?id_product=424 i http://www.lorus.pl/lorus-rt363ex9-p-27989.html. Czy ktoś z forumowiczów miał z nimi styczność, może podzielić się spostrzeżeniami na temat tych producentów ? Ewentualnie polecicie coś innego w podobnej cenie (do 400zł) oczywiście na bransolecie.
    Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o firmę to sam posiadam zegarek casio tyle, że na pasku. Zanim go kupiłem szukałem trochę opini i ogólnie Casio jest często polecany. Myślę, przynajmniej w moim przypadku, że stosunek cena jakość jest na dobrym poziomie.

Coś takiego posiadam, wole bardziej klasyczne
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Tarcza ładna jednak wole bransoletę :flapper:. Też słyszałem dobre opinie o casio, tak jak o lorusie a z tego co wiem należy do seiko. Skłaniam się w stronę lorusa, więc jesli nikt nie podsunie mi nic ciekawszego to klamka zapadła.:)

Skomentuj

Osobiście nie polecam czarnego cyferblatu.

Kwarcowy to max 500 za wygląd.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
          Osobiście nie polecam czarnego cyferblatu.
          Napiszesz dlaczego ?

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
          Kwarcowy to max 500 za wygląd.
          W moim budżecie to tylko kwarcowy, na automat chyba troche za mało.

Skomentuj

Mam z czarnym i średnio sie sprawdza, np wieczorem, w nocy.

Skomentuj

Jeśli chodzi o Casio to mam elektroniczny z data-bankiem (DBC-62), ma już chyba 12, albo 13 lat i chodzi bezawaryjnie. Dostałem od żonki w prezencie, chyba szczerze, że tak się sprawdza ;-) Raz zmieniałem pasek i chyba ze dwa razy baterię.

Skomentuj

Dobre zegarki kwarcowe:
                - układ marki ETA seria F6 np: 955.112 albo jego słabsza wersja: 955.111. Oba rozbieralne.
                - wskazówki odpowiednio duże
                - pokryte substancją fluoresencyjną
                - wodoszczelność zależy czy potrzebujesz
                Kup se dobry używany, ewentualnie pasek będzie do wymiany. Dobre zegarki zużywają się mało w domenie czasu.
                Ja poeciłbym:
                Tissot
                Fossil
                Certina

Zadne armani dizle i inne gówna. Płacisz za markę i ewentualnie dizajn.

Skomentuj

Qwarc to mozna pokusić się o citizena.

Mam gdzieś pro mastera od 98' wiele przeszedł ale ciągle daje radę.

Skomentuj

heh temat rzeka,

automat ok, w tej cenie to coś z zatoki ja np. mam kilka Alpha Watch, ale jest dużo fajnych np. Parnis, Marina Militare..., jakość niewiele odbiega od europejskich zegarków za 1/10 ceny, zajrzyj na CzwartyWymiar.pl, sorki za reklamę, można trafić na dobre modele w dobrych cenach często nowe.

Jeśli kwarcyk to polecam Deep Blue (atomictime.pl) pogadaj z P. Marcinem na pewno da dobry rabat, bardzo fajne zegarki sam mam jednego ale automata, superluminova na wskazówkach pomaga w nocy i pod wodą :), ewentualnie tulejki trytowe świecące nonstop...

a z tych dwóch modeli to casio wygrywa za design i cenę :)

Skomentuj

Adriatca. Ok 500 zł masz dobry zegarek z bransoletą tzw tytanową - nie powoduje żadnych historii alergicznych. Poza tym jest twarda. Szafirowe szkło. Sam taki mam już 5 lat. Poza drobnymi ryskami na bransolecie co jest spowodowane pracami w zegarku przy samochodach, żadnych śladów użytkowania. Dodam więcej - żona ma co prawda inny ale z takich samych materiałów i do dziś wygląda jak nówka. No i Swiss made.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Używane odpadają chińczyki też bo różnie z nimi bywa.
                        Fossil, Certina, Adriatica zegarki bardzo fajne lecz o dość klasycznym wyglądzie.

Tego Casio chyba sobie odpuszczę, miałem go dzisiaj na ręce i o ile bransoleta na zdj wygląda bardzo ciekawie to na żywo już nie bardzo, no i jak to określiła płeć piękna "daj spokój, wygląda jak kompas"

Wydłubałem jeszcze takiego Timexahttp://www.crazytime.pl/product-pol-1814-TIMEX-T2P139.html

Skomentuj

Timex'y noszą milionerzy

Skomentuj

A może....

Skomentuj

Witam was podepnę się do tematu. U mnie podobnie jak u założyciela tematu. Kiedyś nosiłem zegarki pamiętam mój pierwszy zegarek taki porządny, który dostałem do babci na komunię. Potem kolejny porządny tak długo zbierałem na ten zegarek. Ale nadeszła era komórek a potem smartfonów. I teraz chciałbym sobie coś kupić, ale szkoda mi wydawać wielką kasę na zegarek. I w związku z tym mam do was pytanie na temat firmy lorus? Co to za firma czy już lepiej kupić casio? A może w ogóle poczekać dozbierać trochę kasy i zainwestować w coś całkiem markowego?

Skomentuj

Lorus to firma należąca do japońskiego seiko, poszperałem trochę na innych forach i zegarki te zbierają pozytywne opinie za sprawą mechanizmów. Casio a lorus to ta sama klasa zegarków.

Masz na oku jakieś konkretne modele?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ciekawe ile razy w ciągu dnia zerkacie na zegarki, a ile na komórkę :)
                                  Chociaż ci, którzy mają markowe, drogie cebule pewnie częściej niż na komórki.

Skomentuj

A w ogóle to kupujesz przedmiot użytkowy, czy biżuterię? Bo to bardzo duża różnica w podejściu. Jak przedmiot uż to cashio są bardzo fajne, ale raczej z szafirowym szkłem, bo już drugiego zajeżdżam.
                                    Timexy mają rewelacyjne podświetlenie, ale w 2 moich był kłopot ze szczelnością.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      A w ogóle to kupujesz przedmiot użytkowy, czy biżuterię?
                                      Moim zdaniem zegarek w obecnych czasach to tylko biżuteria, chyba że ktoś kupuje sobie zegarek specjalistyczny jak np : Suunto Ambit3 (swoją drogą bardzo dobry sprzęt).

Przedmiotem użytkowym do sprawdzania godziny dla 99% (nawet tych mających zegarki na rękach ) ludzi jest aktualnie komórka.
                                      Last edited by gi; 24.10.2015, 23:07.

Skomentuj

Ja ciągle użytkowo.kom gdzieś tam w czeluściach kieszeni a zegarek zawsze pod ręką. I nie kombajn, pokazuje godz, ma jakiś timer i stoper, podświetlenie.
                                        I zużywam średnio jeden na dwa lata, więc droższe nie mają dla mnie sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X