Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oprogramowanie EDA/PCB Design

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oprogramowanie EDA/PCB Design

Czesc
    Sa tutaj z pewnoscia osoby zajmujace sie elektronika bardziej lub troche mniej profesjonalnie. Chcialbym zapytac z jakiego oprogramowania korzystacie i jak wygladaja ceny licencji. Wiem ze mozna przegladac strony producentow ale jest tego naprawde duzo. Ktorymi programami warto sie zainteresowac, ktore mozna kupic w modulach, ktore sa dostepne w wersji studenckiej czy jakis trial aby mozna bylo najpierw go troche poznac. Zaznaczam ze nie szukam programow z polki Mentora czy Cadenca. Na ten moment korzystam z darmowych programow LtSpice, kicad ale drazni mnie np. ze z kicadem mam non stop problemy pokroju : brak mozliwosci wydruku, nie aktualizowanie netlisty etc. Z tego co sie orientowalem:
    - tylko projektowania pcb jest dip trace z licencja od ~500PLN
    - target 3001 niby "EDA" :) i licencja 250 $ byla by jeszcze do przelkniecia
    Bede wdzieczny za kazda opinie, opisane doświadczenie.

Altium Designer, świetny program :) Jest jego darmowa wersja CircuitStudio, ale jak dla mnie ma zbyt mało opcji i nie mogłem się odnaleźć Z tego co kiedyś na kursie usłyszałem, to póki nie korzystasz w celach komercyjnych z programów, to firmy za bardzo to nie obchodzi.
    Z KiCADem nigdy nie miałem takich problemów, a od Eagle broń Cię Panie Boże.

Skomentuj

Wiele osób na forum używa Eagle, do prostych projektów jak znalazł...

Skomentuj

design spark pcb, nie urzywalem bo eagle jest mi najbardziej na rękę, ale wiem ze jest za free i to nawet dla komercji.

Skomentuj

Ja używam Kicada.

Skomentuj

W srode bede na kursie Altium´a to zapytam jak to wyglada. Patrzylem na koszty licencji troche drogo :) Wiem ze jako darmowy maja w ofercie CircuitMaker. Po uruchomieniu bylem w szoku ze tak mi to tnie i sie zniechecilem. Eagle to pierwszy program z ktorego korzystalem i totalnie mi nie pasuje. Nie moglem odnalezc cen protel'a. Orientuje sie ktos jak to wyglada?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
              Nie moglem odnalezc cen protel'a.
              Może dlatego, że Protel to Altium Designer. Kiedyś po prostu inaczej się nazywał.

Altium Designer to jest kombajn. Ceny licencji nie są małe, ponieważ zaczynają się od 7245+ USD. Dla nowych firm na rok jest taniej, w teorii można wyrwać za 2500 EUR z licencją na rok.
              Last edited by .3lite; 25.10.2015, 09:31.

Skomentuj

Wiem ze protel to stary altium. Myslalem ze skoro triala na 30 dni mozna pobrac to i da sie jeszcze kupic w tanszych pieniadzach.

Skomentuj

W srode bede na kursie Altium´a to zapytam jak to wyglada. Patrzylem na koszty licencji troche drogo :) Wiem ze jako darmowy maja w ofercie CircuitMaker. Po uruchomieniu bylem w szoku ze tak mi to tnie i sie zniechecilem. Eagle to pierwszy program z ktorego korzystalem i totalnie mi nie pasuje. Nie moglem odnalezc cen protel'a. Orientuje sie ktos jak to wyglada?
                  Czyżby przez Pana M.S.? Chodzisz na koło?
                  CircuitMaker działa bez ścinek u mnie, Altium również, zależy jak wiekowego też masz lapka ,

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                    Czyżby przez Pana M.S.? Chodzisz na koło?
                    Ad1. Tak
                    Ad2 Nie bo nie widze sensu, gdy zapytalem jak to wyglada to sie zniechecilem myslalem ze sa grupowe projekty ktore sie realizuje. Swoje wlasne pomysly moge realizowac w domu chyba ze cos zle zrozumialem :)

Altium'a kiedys probowalem tez nie bylo wesolo. Teraz niby wiecej pamieci RAM, moze bedzie chodzic. Laptop nie jest stary ale to nadal tani laptop. Poza tym mi trzeba programu z ktorego bede mogl korzystac w celach komercyjnych.

Skomentuj

Korzystam z PCB Creator, przerabiałem kicada, eagla, pcbwizard i może jeszcze 2 inne i ten najbardziej mi przypasował. Jest darmowy ale na stronie producenta można sobie zrobić upgrade do diptrace za $$$. Nie wiem jakie masz oczekiwania wobec programu, ale dla mnie robiącego płytki pcb od czasu do czasu jest jak znalazł. :)

kicadem mam non stop problemy pokroju : brak mozliwosci wydruku
                      Jeśli dobrze pamiętam to wystarczyło zainstalować wirtualną drukarkę i można było ''drukować'' do pdf.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lansky Zobacz posta
                        Jeśli dobrze pamiętam to wystarczyło zainstalować wirtualną drukarkę i można było ''drukować'' do pdf.
                        Tak mam na wirtualnym systemie z tym ze drukuje tylko lewy gorny rog. W nowszej wersji ktora juz dziala mi na win 8.1 akurat drukowanie dziala ale edycja schematu albo nowego footprintu podczas gdy juz trasuje sciezki przysparza klopotow. Na ten moment nadal korzystam z kicada ale chcialbym po prostu cos wygodniejszego o ile da sie za nie wielkie pieniadze. Dzisiaj sproboje pobawic sie tym target 3001.

Skomentuj

cam350 lub Fab3000

Skomentuj

Czaruję...
                          X