Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Tango 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez hurricanes Zobacz posta
    Fronty wycięte na CNC w zamian za serwis maszyny. Chyba arwas nie umie serwisować frezarek CNC.
    No to trafila kosa na kamien Zobaczymy... :biggrin:
    Pytanie z serii "usterka" :
    Na monitorze maszyny wyskakuje na czerwono blad/komunikat: wartosc silnika x zostala przekroczona. Maszyna pracuje dalej, trzyma zadane parametry na detalu. Co trzeba zrobic, by nie wywalalo tego bledu?

Ps. Szybki jestes z tymi kolumnami jak na brak czasu...
    Moj projekt sie ciagnie od 2lat z braku czasu...
    Masz juz zwrotnice? Mozesz pokazac? No i ich schemat oczywiscie
    Dlaczego 4szt?
    Last edited by Spurek; 13.11.2015, 19:36.

Skomentuj

Nie na temat...
      Na miłość boską ludzie opamiętajcie się. Kolejny topic w którym szukacie kogoś, arwasa znam z 2 forum, ma gość sporą wiedzę i ostry język. Lubiłem konwersację z nim.
      o wlasnie - kim jest ten legendarny arwas?
      ciagle sie tu przewija o nim (jak zauwazyles ciagle ktos go szuka ) a nikt nie wiem kto to jest

skoro go znasz to moze napiszesz pare slow o nim?
      ciekaw jestem "kim jest arwas?"

Czy tutaj ludzie maja jakieś problemy psychiczne?
      ostatnio chyba to bedzie najlepsze wytlumaczenie

Skomentuj

Ja tak z ciekawość zapytam.
        Ile Cię kosztowały przetworniki i elementy do budowy tych kolumn?
        Jakie jest źródło przetworników ?

Skomentuj

Pogromca mitów nie sądzę że arwas użył by takich zwrotów.

Spurek ja szybki? Fronty tylko przyłożone by stały, budy tylko są sklejone, kilka pociągnięć wikolem po lamelkach to dużo czasu nie kosztuje. Schnięcie nie wymaga poświecenia czasu. A samo sklejanie to 1 max 2 godziny. Schemat zwrotnic mam, czterech sztuk nie robię, te dwie krańcowe są oryginalne, mam zrysowane zwrotnice, mam pomiary oryginalnych cewek i reszty (mam tez asa w rękawie ale o tym nie chcę pisać bo mi skrzynkę pw zaspamują ludziska). Co do frezarki, zapraszam na CNC forum.

Pawel S. arwasa nie znam osobiście, znam go z kilku for, podobnie jak Ciebie m.in. z elektrody (kiedyś nawet pisałeś do mnie o jakieś tonsile), wracając do rzeczy, poznałem go (o ile tak można napisać) na tonsilforum, wydawał się rzeczowy, konkretny i celująco odpowiadający na większość problemów, wiedza stricte techniczna, wyglądało to tak jak gdyby albo pracował w tonsilu albo był w bardzo bliskiej kooperacie. Chyba pochodził z Trójmiasta lub okolic, przedstawicielem nie mógł chyba być bo człowieka mającego przedstawicielstwo w Gdańsku znalem (a może było kilka, tego nie wiem). Po turbulencjach w tonsilu forum przeszło w ręce jednego człowieka z Jarocina (nie chce tu szczegółów przytaczać ale jak wiadomo chodziło o kasę) i niestety większość przestała tam się udzielać. Arwasa parę razy widziałem na elektrodzie, nie wiem tylko czy nie wszedł w polemikę z osławionym dj maty as-em (chyba wszyscy tego ASa znają) , a znając krnąbrny język arwasa mogło się to skończyć różnie.
          W konwersacji z arwasem nie wyczuwałem lobbowania nt. tonsila, przytaczał też przykłady przetworników oraz rozwiązań technicznych innych producentów. Lubiłem polemikę z nim bo zawsze człowiek się czegoś dowiedział, a i cholera potrafiła dopiec że aż zimny pot człowieka zalał przed kompem.

BIG ROMAN trudno powiedzieć mi ile dokładnie mnie kosztowały przetworniki, zbierałem to dosyć długo i gdybym nie dostał GDN 13/40/3 to pewnie bym nie zbudował. Reszta z allegro z doskoku, GDN 13/50/1 zregenerowane na oryginalnych zawieszeniach, jakimś cudem też dorwałem oryginalne membrany z zawieszeniami górnymi i użyłem tylko górnych zawieszeń gdyż reszta była ok.
          Jako że trochę się interesowałem tymi przetwornikami to był czas że w domu posiadałem ponad 200glośników różnych, kobita szybko wybiła mi z głowy magazynowanie rupieci.

Co do budowy: Zebrałem wymiary, zbilansowałem łączenia bowiem w warunkach polowych (domowych) połączenie pod 45 stopni stwarzało by większe trudności. Zamówiłem formatki i resztę już sam frezowałem, tanią frezarką marketową z dorobionym stołem bym miał stabilną krawędź do posuwu obrabianego materiału. Klon idealny ze względu na łączenia to to nie będzie ale po sklejeniu kto o tym będzie wiedział. Oprócz niskośrednich 13/40/3, zwrotnic, najtrudniej było mi zdobyć br-y. Poniżej fotki jak to wyglądało po sklejeniu, środkowa część musiała wejść w listwy pod tył bo nie wyrobił bym z wycięciami.

Skomentuj

Nie na temat...
            Mnie też nijaki Tran zwyzywał od arwasów na dzień dobry, jak się dowiedział, że nim nie jestem, to do dzisiaj się ze wstydu nie zalogował żeby wyjaśnić na PW. :lol: Jeśli to czytasz i masz tu główne konto i musisz takie bzdury wypisywać z alta, to się zwyczajnie wstydź człowieku.

Co do Tonsila i innych "budżetowych firm" - jeśli coś jest lepsze od plastikowej wieży z hipermarketu, to jest to zwyczajnie lepsze.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            O ile midbas mozna uznac za przyzwoity, to kopulka wysokotonowa, to jeden z gorszych glosnikow jakie w zyciu slyszalem
            Tonsil ma właśnie kilka "perełek" ale też ma kilka totalnych niewypałów, np w/w kopułki tonsila, a potencjometry w altonach to totalna porażka.
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Które to perełki i dlaczego? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                Spurek
                Co do frezarki, zapraszam na CNC forum.
                Ja znam odp na to pytanie i nie musze sie rejestrowac i pytac na forum cnc. Chcialem, zebys Ty tutaj odpowiedzial. Rozpisujesz sie na pol strony na rozne inne tematy a nie mozesz odp na proste pytanie? Dla dobrego mechanika/serwisanta, to odpowiedz zawarta w jednym zdaniu, powiedzmy 3-4 wyrazy...

Skomentuj

Przepraszam że zawiodłem pokładane we mnie zaufanie.
                  Obiecuje ze się to nie powtórzy, mam dosyć odpierania jakichś bzdetów, domysłów i hgw czego.
                  Może kiedyś do następnego.

Skomentuj

Składaj te skrzynki,wrzucaj zdjęcie z budowy, pokaż w gotowych konstrukcjach i nie marudź. Nie zawsze jest kolorowo, a ostry język u nowego nigdzie nie jest mile widziany. Jak widzisz w tym dobre granie to rób, tobie ma się podobać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie dziw się, że ktoś kto złożył kilka konstrukcji dzieli się swoim doświadczeniem odradzając lub polecając te rozwiązanie. To
                    chyba jest dla Ciebie korzyść tego forum
                    Last edited by Marios; 14.11.2015, 18:35.

Skomentuj

Nie rozumiem po co ten cały temat z twojej strony?
                      Czytając forum na którym jesteś modem śmiem twierdzić że kolumny już dawno skończyłeś ba nawet sprzedałeś innemu użytkownikowi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wit-old Zobacz posta
                        Nie rozumiem po co ten cały temat z twojej strony?
                        Czytając forum na którym jesteś modem śmiem twierdzić że kolumny już dawno skończyłeś ba nawet sprzedałeś innemu użytkownikowi.
                        Jakies konkrety? Mozesz podac link do tego forum? Ewentualnie link do tematu z tym projektem?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          Panowie, przypominam co jest tematem wątki. Prośba o używanie offtopa i trzymanie się tematu tego wątku, jesli nie będziemy zmuszeni usuwać przepychanki nie na temat

Skomentuj

Proszę bardzo http://forum.unitra-fan.pl/
                            Niestety trzeba się zarejestrować a potem poszukać tematu: Po godzinach a w nim wątku Co dzisiaj naprawiłeś-zepsułeś w swoim sprzęcie.
                            Niestety autor tematu na tym forum jest modem na unitra-fan i skrzętnie posprzątał zdjęcia z budowy kolumn Tango 150 oraz Bolero 300 zostały tylko posty i to nie wszystkie.
                            Myślę że ten temat to chyba jakaś zagrywka marketingowa, coś mu chyba sprzedaż fantów z pod znaku Unitry spada.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wit-old Zobacz posta
                              Proszę bardzo http://forum.unitra-fan.pl/
                              Niestety trzeba się zarejestrować a potem poszukać tematu: Po godzinach a w nim wątku Co dzisiaj naprawiłeś-zepsułeś w swoim sprzęcie.
                              Niestety autor tematu na tym forum jest modem na unitra-fan i skrzętnie posprzątał zdjęcia z budowy kolumn Tango 150 oraz Bolero 300 zostały tylko posty i to nie wszystkie.
                              Myślę że ten temat to chyba jakaś zagrywka marketingowa, coś mu chyba sprzedaż fantów z pod znaku Unitry spada.
                              No a to takie nasze, Polskie, ktoś się wychyla to zaraz trzeba go o "łeb" skrócić by nie wystawał ponad poziom, później się nie ma co dziwić że w EU uwazają nas za "dzika kraina".

Co do meritum tematu

1 Nie trzeba być tam modem by usunąć fotki z Uf.
                              2 Wszystkie fanty są sprzedane a i miałem kilka maili i telefonów o nie później, więc nie trafiłeś.
                              3 Kolumny już dawno złożone.
                              4 Po pierwszym zdjęciu znalazł się kupiec.

Zestaw obłożony fornirem, pokoloryzowany bejcą i pryśnięty lakierem, fronty czarne. Wyszło pięknie. Odbiór - stosunek gabaryt jakość niskich rewelacyjna, zadziwiające co potrafią te 13ki w tak małej skrzynce.
                              (zdjęcia nie moje, myślę że robiący się nie pogniewa, tym bardziej że już nie ma komercji, bo sprzedałem).

Last edited by hurricanes; 11.06.2016, 06:08.

Skomentuj

Gdyby ktoś chciał oblukać oryginalne obudowy http://allegro.pl/tonsil-tango-150-o...698575632.html (TONSIL TANGO 150 OBUDOWY BCM OKAZJA RZADKOŚĆ KPL)

Skomentuj

No dokładnie w avalonach może i design mnie skusił bo raczej ich nie miałem okazji posłuchać. Kiedyś o bolero tez nie marzyłem a jednak je kupiłem.

A zapytałem na forum dlatego iż nie miałem okazji słuchać nic innego prócz tonsila. Fakt faktem o STXach słyszałem kiedyś, strasznie wiało tandetą, więc do chwili obecnej ta firma może dla mnie nie istnieć. Pewnie się rozwijają ale mam jakiś wstręt do wcześniejszych plastikowych koszy. Innych producentów nie znam w ogóle, na chwile obecną brak czasu by zgłębiać te tematy (pracochłonny projekt w pracy zawodowej).

A tango 150 hmmmm na 200ki bym się nie porwał bo są zbyt skomplikowane i bardziej czasochłonne aczkolwiek wykonalne. Mam na koncie kilka poskładanych zestawów klonów (wszystko w MDFie z bardzo słabym zapleczem narzędziowym, frezarka górnowrzecionowa, wiertarka kilka ścisków, polerka itp). Teraz postanowiłem zrobić w "wiórze" gdzie dziadostwo jest twardsze jak MDF.

Jedno mnie dziwi, dlaczego tutaj mówicie o lepszych zestawach głośnikach od tych tonsili, to gdy pytam prosto w czym są lepsze i co oznacza owe słowo "lepsze" to nie dostaję 100% odpowiedzi.
                                  Myślałem ze w zestawach chodzi o jak najwierniejsze odtworzenie zapisanego materiału dźwiękowego. Z płaską jak patelnia charakterystyką siegającą po za nasze zakresy słyszalności, ale może mnie coś zmyliło?

Są zajebiste! Twoje Tango 150!
                                  Pobiły AudioVector Si1 Signature w przedbiegach... ot co. Szacun.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X