Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Profile branżowe na forum.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Profile branżowe na forum.

Hej,

Dostałem troche PMek, nawet od ludzisk z branży aby jakoś oznaczyć takie osoby - nie chodzi o jakąś nagonkę, lecz o to aby wiedzieć ze rozmawia się reprezentantem danej marki/firmy.
    Nie ma to oczywiście związku z reklamą czy coś w ten deseń.

Proponuje zrobić odznaczenie, które będzie przypisywane do nicka - a powodem jego otrzymania bedą podstawowe dane firmy, myślę że wpisze:
    - nazwa firmy
    - adres WWW
    - imie / nazwisko osoby kryjącej się pod nickiem

Weryfikacje profilu proponuje przeprowadzić mailowo, czyli - ktoś zglasza się do mnie z profilem branżowym, ja pytam co to za firma, proszę o oficjalny mail kontaktowy i wysyłam wiadomości, po otrzymaniu odpowiedzi z tego adresu mam pewność że to ktoś z owej firmy.

Pasuje, akceptujemy zasady?
    Roboty nie wiele, a może wam będzie lepiej i nie będzie to powodować zbędnych przepychanek.
    Last edited by tomekk_; 10.11.2015, 14:15.

Można też w miejscu "Skąd" dać "Firma / Miasto", będzie od razu widać.

Skomentuj

Tylko jeszcze przydałoby się aby informacje nt tego co to za firma nie były tajne. Znaczy nie muszą być przy odznaczeniu, ale informacja mogłaby być gdzieś w opisie profilu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Tylko jeszcze przydałoby się aby informacje nt tego co to za firma nie były tajne. Znaczy nie muszą być przy odznaczeniu, ale informacja mogłaby być gdzieś w opisie profilu.
        Odznaczenia sa widoczne bez logowania, powod otrzymania dopiero po zalogowaniu.
        Nic z tym nie zrobie, profil tez jest widoczny dopiero po zalogowaniu

Mysle ze nie bedzie nas to bolec specjalnie.

Skomentuj

To teraz nakłon wszystkich aby sie przyznali :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Mysle ze nie bedzie nas to bolec specjalnie.
            Zdecydowanie nie będzie boleć. Chciałem uniknąć sytuacji takiej, jak dziś mam z Erykiem z Toronto. Nie wiem, spamuje stx-a bo konkurencja czy "się z młodej piersi wyrwało"

Jednej tylko rzeczy się obawiam w związku z takim ujawnieniem. Do tej pory było założenie że osoba pisząca na forum pisze prywatnie, a nie jako przedstawiciel firmy. I to się bardzo wpisywało w ogólny charakter tego forum, co mi się osobiście niezmiernie podoba.
            Natomiast po jawnym przyznaniu odznaczeń, jawnie pozwalamy odzywać się osobom jako przedstawiciele firmy, a nie jako osoby prywatne.
            Np. SW do tej pory był SW który z punktu widzenia forum był userem i tak się akurat zdarzyło, że przy okazji pracuje w STX. A teraz będzie oficjalnie przedstawicielem firmy. Trochę zmienia to sposób patrzenia na te osoby. Miękka sprawa, nie wiem czy to dobrze.

Edit: z szybkości popisałem bez sensu, teraz jakby lepiej :)
            Last edited by Micwoj; 10.11.2015, 14:48.

Skomentuj

Tomek, ja bym proponował inaczej. Osoba z branży jest wtedy, kiedy dana firma istnieje w CEIDG lub KRS - inaczej będą firmy duchy, bez generalnej odpowiedzialności. Takie coś nie ma sensu.

Oczywiście jeśli firma nie jest zarejestrowana w PL, to też trzeba to jakimś krajowym rejestrem potwierdzić.
              Last edited by .3lite; 10.11.2015, 14:37.

Skomentuj

Co zrobicie z naganiaczami z Toronto i Kabulu jeśli nie będą chcieli oznaczyć się branżą?

Skomentuj

Mysle ze jak w innych serwisach, kto sie przyzna to sie przyzna. Nic z tym nie zrobimy.
                  Zreszta, tak jak pisalem to nie jest nagonka.

Z tym KRS, chyba nie bedziemy az takich dochodzen robic.
                  Ktos odpisze z firmowego maila to mi wystarczy, a ze nie ma legalnej dzialnosci - jego problem.
                  Co do samej oficjalnej wypowiedzi to nie ma znaczenia.

Zastanowcie sie czy to checie, rzucilem pomysl po tym jak dostalem PMki.
                  Czekam jeszcze na opinie reszty obslugi forum, ja tu tylko sprzatam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przypadek SW i STX - jego decyzja czy chce sie wypowiadac oficalnie jako STX czy jako regularny user.
                  Co z tego ze tam pracuje.
                  Last edited by tomekk_; 10.11.2015, 14:46.

Skomentuj

Przypadek SW i STX
                    Podałem raczej jako przykład, nie chodziło mi konkretnie o niego.

Skomentuj

Cieszę się, że mój pomysł się przyjął.
                      Ja bym dodał jakiś obrazek z napisem "Firma" pod nick zamiast tytułu użytkownika - bardziej się rzuci w oczy.
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Co z tego ze tam pracuje.
                        Ale atakuje forumowiczów jak wynajęci naganiacze.

Skomentuj

A co zrobić z hejterami z konkurencji którzy nie chcą oznaczyć się jako branża?
                          Na bank na tym forum są przedstawiciele większości firm związanych z audio od dystrybutorów po "przedstawicieli" salonów audio.
                          I kto takiemu udowodni, że jest z firmy XYZ? Czy jego wypowiedź na temat konkurencji jest obiektywna? Wątpię odkąd pracuję w firmie STX komentuje wyłącznie sprawy techniczne (których nie można przypisać do żadnej firmy) lub wypowiadam się w temacie o STX'sie.

Sound Wave
                          firma STX
                          www.stx.pl
                          Kierownik do spraw badań i rozwoju (albo jak kto woli z angielska R&D)
                          Jest to mój prywatny login i tylko ja pod nim występuję.

Echo - wszedłem w dyskusję jedynie z pogromcą i to jedynie moja osobista sprawa - nie ma związku z pracą po prostu denerwują mnie ludzie którzy absolutnie wszystko negują (oczywiście poza swoimi własnymi pomysłami).
                          Czy z drugiej strony ja nie mogę TEŻ wyrazić swojego zdania?
                          Last edited by Sound Wave; 10.11.2015, 14:52.

Skomentuj

Akurat u Pogromcy wyczuwa się pewną megalomanię i też czasami mnie irytuje jego przekonanie że zawsze wie więcej od innych. Może to przez nie jedzenie mięsa?

Skomentuj

Nie na temat...
                              O ile megalomania rozmówcy faktycznie może być przeszkodą w dyskusji, to personalne wycieczki typu ironiczna (a właściwie to z dupy) wzmianka o preferowanym rodzaju pokarmów, sytuacji bynajmniej nie poprawiają. Po co to?
                              Last edited by dabyl; 10.11.2015, 15:12.

Skomentuj

Zapewne na AS tez jest masa ludzikow z branzy, nie oznaczonych jako branza.
                                Nie wplyniemy na to. Kto bedzie chcial to sie przyzna i bedzie wiadomo z kim sie rozmawia.

Wiem ze sa na forum ludzie, ktorzy pracuja w pewnych firmach, a nie sa 'oznaczone' - czy beda chciec, tego nie wiem.
                                Zeby bylo smieszniej, sa to osoby z obslugi forum tak wiec... czy to nie popsuje forum i nie bedzie sie to wiaząć z 'dymisją'? :)

Bo niby jak osoba związana z firmą prowadzi 'wolne' forum.
                                Moze mnie to boli, ale od merytoryki jest Pawel.. ponoć ;-p
                                Last edited by tomekk_; 10.11.2015, 15:24.

Skomentuj

A co w sytuacji jak ktoś jest na forum prywatnie? I nie chce być oceniany pod kątem firmy w której pracuje?

Nigdy nie ukrywałem gdzie pracuje, ale też nie chce aby mój punkt widzenia czy wypowiedzi były powiązane wprost z firmą. Staram się nie reklamować nazwy firmy ani nie polecać produktów ze sklepu.

I tak nie uniknie się osób z branży które bedą pisały pod różnymi nickami. Moim zdaniem nie jest to zły pomysł, ale bardzo komercjalizuje forum.
                                  A co z ludźmi którzy zajmują się hobbystycznie audio i budują kolumny, robią pomiary a nie pracują na codzień w branży audio?

---

Firma Akkus / Loudspeakershop.eu
                                  Karol Rychert - obsługa sklepu i cała reszta :)
                                  Last edited by charLeS; 10.11.2015, 15:31.

Skomentuj

Spoko, reaguje na prosby z PM.
                                    Rozmawiamy narazie.

Skomentuj

na AS tez jest masa ludzikow z branzy
                                      To tak, ale tym się diyaudio od AS różni, że tu działa zakaz reklamy. I to jest fajne.

ktorzy pracuja w pewnych firmach, a nie sa 'oznaczone' - czy beda chciec, tego nie wiem.
                                      To ja nie wiem czy chcę wiedzieć.
                                      1. Mam wrażenie że jednak takie osoby traktują forum jako odskocznię i piszą jako prywatne osoby i to jest fajne.
                                      2. Z czegoś chleb jeść trzeba. A jeśli odrzucimy osoby pracujące w zawodzie, jak bardzo spadnie poziom merytoryczny forum?

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                        A co z ludźmi którzy zajmują się hobbystycznie audio i budują kolumny, robią pomiary a nie pracują na codzień w branży audio?
                                        To forum przede wszystkim dla takich ludzi powinno być.
                                        Last edited by Echo1; 10.11.2015, 15:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X