Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2000-3000 zł- zestaw stereo do malej sypialni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2000-3000 zł- zestaw stereo do malej sypialni

Chciałbym kupić zestaw do malej sypialni z możliwością rozbudowy (przeniesienie zestawu do salonu) Nie jestem zbyt na bieżąco z najnowszym sprzętem i nie wiem na ile można polegać na informacjach od producentów sprzętu wiec potrzebuje pomocy kogoś z doświadczeniem. Mam sporo cd i MP3 z bardzo rożną muzyka od poważnej przez rock do jazzu. Na początek chciałbym kupić amplituner z 2 głośnikami półkowymi (jak najmniejszymi). Chciałbym tez podłączyć tv. Ja wiem ze trzeba przesłuchać sprzęt w salonie i zdecydować co mi najbardziej pasuje. Jednak po wizycie w jednym ze sklepów z "lepszym" sprzętem odniosłem wrażenie ze sprzedawca nie słucha tego co mowie tylko próbuje wcisnąć mi mini wieżę za duże pieniądze. Z informacji jakie wyszukałem na internecie wydaje mi się dobrym wyborem dla mnie była by Yamaha RX-V479 (1699 zł) ze względu na: 1.podłączenie sieci (możliwość korzystania z mp3 -komputer tablet czy telefon). 2. radio internetowe. 3. radio UKF. 4. wygodna obsługa przy pomocy telefonu czy tabletu. 5. możliwość podłączenia sprzętu mac. 6. I wygląda ładnie i klasycznie.
    Jeśli chodzi o głośniki to podobają mi sie Monitor Audio Bronze 2, jednak sztuka kosztuje 795 zl a to dla mnie za dużo. Pomyślałem wiec ze może Monitor Audio MR2 by wystarczyły. Jeśli masz jakieś sugestie i chwile czasu byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pawel
    Last edited by Marios; 27.11.2015, 22:44.

Yamaha RX-V 479 sobie odpuść. Niedosc, że to amplituner wilokanalowy to gra tragicznie... sam na sklepie mam taką I gra bardzo słabo a pradowo też nie jest lepiej. Jeśli zależy Ci na połączeniach bezprzewodowych to lepiej poszukaj jakiegoś klocka tylko, że stereo

Skomentuj

Musisz się zastanowić czy chcesz słuchać muzyki z prawdziwego stereo czy szukasz gadżetu do odtwarzania muzyki

Skomentuj

Kupujac w sklepie musisz sie pogodzic z kiepskim efekfem koncowym w tej cenie. Unikaj amplitunerow, chyba ze nie chcesz sluchac muzyki :-)

Skomentuj

Pierwsz to musisz zdecydowac czy system zostanie w sypialni czy będzie w salonie. Wielkość i akustyka konkretnego pomieszczenia bardziej wpływa na dźwięk niż się wydaje - to co gra dobrze w małym pomieszczeniu nie sprawdzi sie w salonie.
          Co do amplitunera kolega ma w dużym salonie RX-V475 z głośnikami Tagi i gra to całkiem nieźle, ja miałem krótko "niby" kilka klas lepszy RX-A740 z myślą właśnie o małej sypialni ale pozbyłem się go bo mi grał gorzej niż 35 letni wzmacniacz Philipsa

Skomentuj

No własnie, nic nie rozumiem. Wielokanałowy to źle? Myślałem ze to dobrze ze w razie potrzeby mogę podłączyć dodatkowe głośniki A pradowo źle to co to znaczy? Czy jest coś złego w połączeniach bezprzewodowych? Czy nie wypada słuchać muzyki z komputera czy telefonu? Nic nie rozumiem. Nie zależy mi na tym żeby sąsiad mnie słyszał, nie potrzebuje jakichś specjalnych efektów nie muszę tez spierać się ze szwagrem o wyższości mojego "prawdziwego "sprzętu nad innymi. Chyba mnie nie zrozumieliście. Jeszcze raz spróbuje. Chciałbym mieć w sypialni "cos" do słuchania muzyki i jednoczenie "coś" co polepszy dźwięk w telewizorze. Mam w tej chwili tania mini czy tez micro wieże z malutkimi głośniczkami. Kiedyś, dawno temu kosztowała chyba ze 400 zl. Jakość dźwięku jest bardzo kiepska I nie ma znaczenia jakiej muzyki ja słucham. Nie chce udawać melomana i dyskutować o brzmieniu,barwie czy kolorze dźwięku. Mam juz swoje lata i nie muszę już podwyższać swojej wartości "profesjonalnymi" bajerami. Nawet gdybym kupił sprzęt wartości dobrego samochodu to i tak znajdzie się ktoś taki kto uzna to za badziewie. Ja oczywiście rozumiem ze można traktować udoskonalanie sprzętu stereo jako hobby, można wkładać w to cały czas i pieniądze. Na pewno to lepsze niż ciągle oglądanie tv czy gra na komputerze. Jednak myślę ze to jest przerost formy nad treścią. Oczywiście jeśli ktoś zajmuje się tym zawodowo i zarabia na tym pieniądze to inna sprawa. Niestety myślę ze niektórzy zapomnieli o co w muzyce chodzi. Szczerze mówiąc bardziej oczekiwałem odpowiedzi typu: "nie kupuj yamahy bo się często psuje za ta cenę możesz kupic maranz ktory ma lepsze parametry" czy "nie kupuj kolumn monitor audio bo pasmo przenoszenia jest gorsze niz w kolumnach firmy JBL
            dziekuje jednak za dobre checi

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Unikaj amplitunerow, chyba ze nie chcesz sluchac muzyki :-)
              Przesadzasz :)
              Prawdż jest że wzmacniacze stereo są lepsze w stereo niż amplitunery, ale za bardzo uogólniasz.
              Słyszałem dobrze grające amplitunery, a przynajmniej takie o których nie powiedział bym że nie grają.
              Na pewno są lepsze od mini wież, a niektóre lepsze od niektórych wzmacniaczy stereo.

Pawelwawa, poczytaj lub załóż wątek tutaj: http://www.audiostereo.pl/kino-domowe_k3.html

Skomentuj

No.. to nie jest kwestia tego czy coś jest pro czy nie, czy jest drogie czy nie, czy się szwagrowi/sąsiadom podoba. Nie, koledzy nie zapomnieli o co w muzyce chodzi. Słuchanie dobrze nagranej muzyki na dobrym sprzęcie to naprawdę duża frajda.
                Oczy się otwierają dopiero jak ktoś się bezpośrednio zetknie z dobrym graniem. I tu zwykle zaczyna się problem :) Ja wolę ciszę niż kaleczące uszy marketowe szumofony maści różnej.

Koledzy piszą że ampli nie. Problem polega na tym że żeby ampli grało dobrze, to trzeba na nie wydać duużo pieniążków. Bo to skomplikowane urządzenie i jak chcesz mieć dużo funkcjonalności, to przy zachowaniu jakości tanio nie chce być.
                Jeśli chcesz kupić nowe to idź do sklepu. Tam jest spory wybór. Każde kolumny grają różnie. Wzmacniacze i amplitunery też. Można wybrać zestawy które, chociaż oddzielnie są takie sobie, to potrafią się dobrze zgrać razem. Nie daj się wkręcić sprzedawcom. Słuchaj sam. Weź muzykę którą znasz i lubisz i słuchaj. Kup to co ci się podoba. I tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Przesadzasz :)
                  Prawdż jest że wzmacniacze stereo są lepsze w stereo niż amplitunery, ale za bardzo uogólniasz.
                  Słyszałem dobrze grające amplitunery, a przynajmniej takie o których nie powiedział bym że nie grają.
                  Na pewno są lepsze od mini wież, a niektóre lepsze od niektórych wzmacniaczy stereo.

Pawelwawa, poczytaj lub załóż wątek tutaj: http://www.audiostereo.pl/kino-domowe_k3.html
                  Weź pod uwagę, że napisałem w kontekście jego budżetu. Do słuchania muzyki zawsze zestaw stereo będzie bardziej opłacalny od amplitunera.

Skomentuj

Tak jak pisałem, słyszałem gorzej grające wzmacniacze od amplitunerów.

Po za tym, piszecie tu o dźwięku, a autor tematu nie chce hi-endu, tylko wielofunkcyjny sprzęt, a takim właśnie jest amplituner.
                    Pokażcie mi wzmacniacz stereo, który ma wszystko to co autor tematu chce mieć w swoim sprzęcie.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedz. Prawda jednak jest taka ze jak do tej pory nie znalazłem sklepu w którym mógłbym przynajmniej obejrzeć (nie mówiąc już o przesłuchaniu) produkty które by mi pasowały. Sprawdzałem w euro, saturnie i paru innych sklepach tego typu. Bylem tez w jednym z tych "pro" sklepików które w malej klitce maja wystawione bardzo przypadkowe towary. A ceny - tylko dla wybranych. Tak, za granica sprawa była by prosta. Mógłbym wejść np. do "best buy"i na pewno dalo by się coś skompletować a jak nie to bym przynajmniej zorientowal się co jest dostępne i w jakich kolorach. Ale jestem w Warszawie i byłbym wdzięczny gdybys mogl wskazac mi taki sklep.

- - - - - aktualizacja - - - - -

dzieki Marian za zrozumienie

Skomentuj

Ja tak czytam i myślę czy rzeczywiście nie lepiej wybrać jakiś mały kombajn do plumkania.. sony? jak to ma byś małe granie w sypialni to ja tam dużego sprzętu nie widzę chyba, że mała sypialnia to 30m2

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                          Pierwsz to musisz zdecydowac czy system zostanie w sypialni czy będzie w salonie. Wielkość i akustyka konkretnego pomieszczenia bardziej wpływa na dźwięk niż się wydaje - to co gra dobrze w małym pomieszczeniu nie sprawdzi sie w salonie.
                          Co do amplitunera kolega ma w dużym salonie RX-V475 z głośnikami Tagi i gra to całkiem nieźle, ja miałem krótko "niby" kilka klas lepszy RX-A740 z myślą właśnie o małej sypialni ale pozbyłem się go bo mi grał gorzej niż 35 letni wzmacniacz Philipsa
                          a co bys polecil do sypialni?

Skomentuj

Na prawdę w Warszawie nie da się nigdzie w godnych warunkach posłuchać różnych sprzętów? 15 lat temu już była taka możliwość w stolicy - jechałem wtedy specjalnie ze swoim amplitunerem i minidyskiem Sony i mimo że kręcili nosami to udało się w kilku miejscach odsłuchać wszystkich modeli jakie sobie upatrzyłem i to bez wcześniejszego umawiania. Teraz często wypożyczają do domu sprzęt za kaucją czyżby aż tak w Warszawie się pozmieniało?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Amplitunery Yamahy wszystkie grają przyzwoicie w swoich klasach, monitor audio słuchałem BR2 tylko że ze wzmacniaczem Denona 720AE i grało to całkiem dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                            X