Witam jestem w trakcie kończenia fornirowania kolumn nie pierwszych w swoim życiu, zawsze miałem problem z dokładnym wycięciem otworów pod głośniki... mam frezarkę i forumowy cyrkiel ale nie mam do tego ręki że tak powiem, jestem z okolic Wrocławia, polecacie miejsce gdzie mogą mi to zrobić na maszynie cnc bądź kogoś z forum z moich okolic?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie odnośnie wycinania otworów pod głośniki
Collapse
X
-
Hej frezowałem już otwory ale zawsze nawet pół milimetra w jedna czy w drugą mi nie wychodziło może dlatego ze mam frezarkę graphite a ona jest duża w porównaniu do innych i nie poręczna nie mam za bardzo tez warunków (robię wszystko w domu) aby ćwiczyć frezowanie w tym tygodniu skończę fornirowanie i być może w przyszłym miałbym już głośniki i potrzebuję tylko aby wyciął mi ktoś otwory bo nie chciałbym spieprzyć zrobionych kolumn.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mariuszbd Zobacz postafrezowałem już otwory ale zawsze nawet pół milimetra w jedna czy w drugą mi nie wychodziło
Aby frez był o takiej średnicy jaką chcesz, frezarka nie może mieć luzów na "goleniach", nie może być luzów między frezarką a cyrklem, zresztą nie może być luzów gdziekolwiek.
Ogólnie to ciężko trafić w odpowiednią średnicę takim sprzętem, to na pewno nie będzie tak precyzyjne jak na CNC, ale jak się człowiek postara to może dojść do bardzo dobrych rezultatów.
Musisz zaczynać od mniejszej średnicy i potem ją powiększać, tak jest najbezpieczniej.
Wyciągasz cyrkiel, mierzysz suwmiarką, i dalej go powiększasz do rozmiaru jaki ma być.
Jeśli sprzęt masz sprawny (brak luzów) to wystarczy tylko cierpliwości.
Jeśłi sprzęt ma jakieś luzy to nigdy idealnego frezu nie wykonasz.
Skomentuj
-
Moja frezarka tez ma luzy. Jak docisnę z jednej strony frez mam prosto, jak z drugiej idzie lekko pochylony, zawsze staram się naciskać na tę stronę która powoduje "pochylenie" freza i robi większy otwór co prawda są to dziesiąte części milimetra no ale jak sie samemu robi to potem się to widzi :P mimo że nikt inny nie zwraca na to uwagi :)Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMusisz zaczynać od mniejszej średnicy i potem ją powiększać, tak jest najbezpieczniej.
Wyciągasz cyrkiel, mierzysz suwmiarką, i dalej go powiększasz do rozmiaru jaki ma być.Last edited by gi; 30.11.2015, 12:03.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mariuszbd Zobacz postanie mam za bardzo tez warunków (robię wszystko w domu) aby ćwiczyć frezowanieLast edited by dzwoniec; 30.11.2015, 22:06.
Skomentuj
-
Ja ostatnio frezowałem otwór. Na kawałku deski ustawiłem promień a docelowo inny otwór mi wyszedł : / chyba cyrkiel mi się odgiął czy co bo otwór ustawiłem na wiórowej a docelowy był w buku frezowany. Pierwszy raz mi się coś takiego zdażyło.Last edited by scythe1123; 01.12.2015, 08:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaJa ostatnio frezowałem otwór. Na kawałku deski ustawiłem promień a docelowo inny otwór mi wyszedł : / chyba cyrkiel mi się odgiął czy co bo otwór ustawiłem na wiórowej a docelowy był w buku frezowany. Pierwszy raz mi się coś takiego zdażyło.
Możliwe oczywiście, że coś źle dokręciłeś/przesunąłeś przenosząc.
Skomentuj
Skomentuj