Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z rozmiarem monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z rozmiarem monitorów

Witam wszystkich forumowiczów.
    Wybrałem taki dział ponieważ nie chcę zaśmiecać Wam forum, potrzebuję jednak pomocy. Jeżeli nie trafiłem w odpowiedni dział to proszę moderatorów o przeniesienie tematu. Planuję zbudować swoje pierwsze 2 drożne kolumny na głośnikach STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ. Problem leży w tym, że za cholerę nie mogę wyliczyć rozmiarów kolumn pod te głośniki. Próbowałem w programie WinISD, ale zawiesiłem się na wprowadzaniu własnych parametrów, na stronie producenta STX nie wszystkie są po prostu podane, lub nie wszystkie potrafię zinterpretować i wpisać w programie (jestem laikiem, raczkującym w temacie). Mógłby mi pomóc ktoś dobrze obyty z tym programem, komu nie będzie stanowiło to najmniejszego problemu? Dodam że mają to być proste monitorki, z bass reflexem z przodu.
    Pozdrawiam :)

14-15L@45Hz
    Wymiary obliczysz za pomocą wzoru(podstawówka) na objętość, albo kalkulatorem na internecie(Pierwszy lepszy http://akwanet.pl/utility/calc.php )
    Jak chcesz więcej szczegółów, to masz dwa projekty:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
    Wiecznie narzekam:glare:
    -Pieniądze szczęścia nie dają
    -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Czy trzeba w takich monitorach oddzielać w środku niskotonowy od wysokotonowego?
      14-15l to objętość całego głośnika, czy ew. tylko komory od niskotonowca?

Skomentuj

Te 14-15L to objętość w której powinien pracować głośnik niskotonowy. Nie ma potrzeby robienia oddzielne komory dla wysokotonowego bo to Ci tylko zwiększy wymiary zewnętrzne obudowy.

Skomentuj

Ostatnie pytanie:
          Rozumiem że 45Hz mam uzyskać poprzez zastosowanie bass reflexu? Jaki powinien być w tym wypadku?

Skomentuj

Strojenie BR możesz dobrać wpisując parametry głośnika w program WinISD i symulując obudowę. Jest to bardzo prosta operacja.

Skomentuj

Zamieszczone przez antern Zobacz posta
              Problem leży w tym, że za cholerę nie mogę wyliczyć rozmiarów kolumn pod te głośniki. Próbowałem w programie WinISD, ale zawiesiłem się na wprowadzaniu własnych parametrów, na stronie producenta STX nie wszystkie są po prostu podane, lub nie wszystkie potrafię zinterpretować i wpisać w programie
              Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Strojenie BR możesz dobrać wpisując parametry głośnika w program WinISD i symulując obudowę. Jest to bardzo prosta operacja.
              Zapomniałeś dodać, że wystarczą tylko 4 paramtery aby móc zasymulować obudowę: Qes, Qms, Fs, Vas (Qts program oblicza sam).
              Reszty nie trzeba wpisywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Zapomniałeś dodać, że wystarczą tylko 4 paramtery aby móc zasymulować obudowę: Qes, Qms, Fs, Vas (Qts program oblicza sam).
                Reszty nie trzeba wpisywać.
                a skoro kolega ma problem z wpisaniem parametrow glosnika to mozna jeszcze prosciej - wybrac dowolny glosnik juz wpisany do programu!

wyniki beda takie same, jedynie wykresy inne

nie mam pomyslu na ladne monitorki na tych glosnikach z b-r z przodu
                jakby dac b-r z tylu to wyjdzie cos zgrabnego i ladnego

Skomentuj

Paweł to co ma dac mu ta symulacja?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Ven0n
                    O symulacji napisał marian
                    No i?
                    Jak chce się czegoś nauczyć to niech robi symulacje.
                    Po za tym co mu da wprowadzenie do symulacji inny głośnik, skoro i tak trzeba wiedzieć jakiej średnicy ma być port?
                    Po postach Anterna jestem pewny, że nawet nie wie jak się oblicza średnicę portu do głośnika.

Skomentuj

a myslisz ze za pierwszym razem bedzie wiedzial jaki uzyc? ja dlugo sie uczylem dobierac odpowiednia srednice

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        a myslisz ze za pierwszym razem bedzie wiedzial jaki uzyc?
                        Napisałem że niech się uczy, a skoro już odpalił WinIsd to znaczy że chce to robić (tak myślę).
                        Jak wklepie inny głośnik to się nic nie nauczy.
                        Podałem jakie parametry trzeba wpisać aby zasymulować głośnik w obudowie.
                        Jeśli przeczyta choć jeden dobry artykół o obudowie bas reflex, to będzie wiedział jakiej średnicy port użyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Podałem jakie parametry trzeba wpisać aby zasymulować głośnik w obudowie.
                          wiekszosc z nas uzywa starszej wersji programu
                          te wszystkie problemy pojawiaja sie z nowszymi programami, gdzie trzeba podac ich nieco wiecej
                          gdzies na forum opisalem ten problem. nie pamietam juz co to bylo i gdzie

Skomentuj

Czaruję...
                          X