Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mx 140 linia transmisyjna -zwrotnice

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mx 140 linia transmisyjna -zwrotnice

Witam:)

Jestem zainteresowany skopiowaniem projektu wałęsającego się już od jakiegoś czasu po sieci , i mam do Was pytanie, czy w wersji full stx opłaca się zrobić zwrotnice "samemu" ? Koszt 2 zwrotnic to prawie 430zł, a licząc koszt części wychodzi jakieś 160zł.. (Zwrotnice MX-140 http://stx.pl/mx-140-diy.html ) Terminale mam swoje.

Czy ktoś na forum wykonuje takie prace? Najchętniej zamówiłbym zwrotnice wraz z okablowaniem, brak warunków na zabawę..Proszę o konkretne odpowiedzi:)

Proszę przenieść ten temat, jeśli umieściłem go w złym dziale:)

Na pewno się opłaci.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
      Na pewno się opłaci.
      pewnie ze sie oplaci - przeciez w tym celu zalozyl temat :p
      ale kto mu je zlozy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ale kto mu je zlozy?
        Ktoś komu się to opłaci :p

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          opłaci
          no widzisz, dlatego forumowicze zglaszaja sie do mnie... ja czesto robie byle pomoc a nie zarobic

Skomentuj

jak doliczyć dwie wysyłki kurierskie to się nie opłaci ale jak by rozrysować to może kolega da rade to polutować i będzie taniej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak robiłem TL też myślałem żeby kupić gotowce, ale przeliczyłem i zrobiłem sam.

Skomentuj

W polinku czesci wychodza 220zl bez formatek, na Cross Capach
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

220 zł + kable, robocizna i 2 wysyłki - wychodzi i tak taniej, a jestem spokojny, że mam to dobrze zrobione,a i ktoś z forum może sobie "dorobić" na dobre wino:P więc szukam dalej kogoś, kto to dla mnie poskłada:)
                Obudowa jedna już stoi, druga będzie pewnie gotowa w tym tygodniu:)
                Last edited by Genotyp; 17.01.2016, 15:09.

Skomentuj

220zł za dwie zwrotnice ? Z czego one są ? Ze złota ?
                  Ma ktoś ułożenie elementów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                    Nie ze złota, z dobrych (ale nie najlepszych) elementów.
                    Np. zwrotnica do projektu Yoshiego na 8948a + 9950 kosztuje powyzej 300zł )cewki powietrzne i czarne Jantzeny).
                    W Polinku niestety podwyżka.

Skomentuj

Nie na temat...
                      - Nie ma nic dziwnego w tym że zwrotnice kosztują tyle co głośniki. Dziwne by było robienie zwrotnic za tysiaka do głośników za stówkę. Paradoksalnie od zwrotnic zależy równie dużo co od głośników w kolumnie. To głośnik może kosztować tysiaka a zwrotnica już nie ? to i to jest wykonane z metali i tworzyw sztucznych. To i to trzeba projektować żeby dobrze grało. Robiłem już zwrotnice które kosztowały 5.0 k i nie było nic w tym dziwnego bo jakość projektu tego wymagała. wszystkie elementy systemu powinny mieć podobna jakość / klasę wtedy trafiamy w 10-tke.
                      To skrajności są najgorsze jak:
                      -kupowanie złotego kabla do budżetowych kolumn
                      -czy odwrotnie Do najdroższych głośników uniwersalne zwrotki

Dobrą zasadą jest powiedzenie że "System jest tyle wart co najsłabszy jego element" i nie mówię tutaj tylko o systemach Audio :)

Last edited by Zap Projekt; 17.01.2016, 18:27.

Skomentuj

kondy w plinku sa drgie
                        jakby kupic kondy z stxa to wyjdzie sporo taniej

http://pawel.diyaudio.pl/plytka%20zw...a%20mx-140.PDF
                        polowa za robote idzie na utrzymanie forum :p

Skomentuj

Nie ze złota, z dobrych (ale nie najlepszych) elementów.
                          Ja rozumiem że jakość elementów ma wplyw na dźwięk. To jak w kompie, każdy z komponentów ma wpływ na stabilność i szybkość pracy kompletnego komputera.
                          Ale... (jak zwykle mam jakieś ale) nie wszyscy mają słuch audiofila i ja też tego słuchu tak dobrego zapewne nie mam. Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.

Dzięki Paweł S. za fotki.
                          Last edited by matrix; 17.01.2016, 18:33. Powód: literówki

Skomentuj

To taniutko jest, moje zwrotki do 3,5way kosztowaly cos ponad 600zl

Skomentuj

Nie na temat...
                              Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.
                              - I tutaj przypomniał mi się niecelowy żart z śrubą jaki kiedyś zrobiłem "gościowi ". Po tym i kilku innych przypadkach dotarło do mnie że takie gadanie jest przewrotne :)

Przyjechał do mnie audiofil przez duże A razem z swoim kolegą kierowcą którego średnio interesowało co robimy i po co :) Po kilkudziesięciu minutach słuchania czego to On nie miał i jakich to zmian nie dokonał "złotymi kablami zasilającymi" przyszedł czas na odbiór własności. Upadła mi śruba na zwrotnice w czasie grania kolumny ( wtajemniczone Osoby wiedzą co zakłuciła w jej pracy ). Audiofil przez duże A zaczął się podniecać i pytać co zmieniłem w systemie co podpiąłem bo dźwięk (i tutaj padł szereg epitetów ) się poprawił. Po czym w między czasie nieśmiało w tle usłyszałem od kierowcy stojącego w dźwiach "Przeciez gorzej gra". nie pozostało mi nic innego jak przeprosić i powiedzieć że śruba zakłóciła prace cewek :) ................
                              Last edited by Zap Projekt; 17.01.2016, 18:52.

Skomentuj

kondy w plinku sa drgie
                                jakby kupic kondy z stxa to wyjdzie sporo taniej
                                Zależy jakie i zależy ile.
                                Przesyłka z STX-a kosztuje 25zł niestety.
                                Jak zamawia się cewki z Polinka i chce się zaoszczędzić na kondach kupując je w STX-sie, to lepiej to przemyśleć, ponieważ moze się okazać że biorąc kondy MKT z Polinka wyjdzie taniej niż kupując je w STX-sie, płacąc dodatkowo za przesyłkę.

STX nie wysyła drobnych rzeczy w kopercie.
                                Raz mi się udało tak kupić, poprosiłem o to (ktoś z firmy musiał pójść z tym na pocztę), ale już za drugim razem nie przeszło.
                                Last edited by marian; 17.01.2016, 19:02.

Skomentuj

Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.
                                  Masz rację, pewnie byś nie zauważył, ale zapewne byś usłyszał :) Ostatnio miałem na warsztacie 3W z wyższym podziałem od dołu (480Hz) i zmiana cewki z rdzeniowej na powietrzną na basie znacznie poprawiało odbiór niższej średnicy :) Niestety różnica ceny na jednej cewce to skromne 130zł :P Ale tak zostało bo grało lepiej :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mozna kupic Manty w polinku i wyjdzie podobnie co STX, te 220zl z superesami, mozna te kilka groszy zaoszczedzic kupuja zwykle rezystory zamiast Superesow
                                    Last edited by Bumpalump; 17.01.2016, 19:04.

Skomentuj

Przesyłka z STX-a kosztuje 25zł niestety.
                                      Jak zamawia się cewki z Polinka i chce się zaoszczędzić na kondach kupując je w STX-sie, to lepiej to przemyśleć,
                                      autor i tak by kupowal glosniki. wtedy by kupil przy okazji kondy
                                      ale ze chce to zlecic...

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                      Mozna kupic Manty w polinku
                                      maja juz? :o

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                      te 220zl z superesami, mozna te kilka groszy zaoszczedzic kupuja zwykle rezystory zamiast Superesow
                                      oj tam - 10zl pewnie

Skomentuj

maja juz?
                                        Albo to benniki, kurcze nie pamietam juz, i te zolte i te zolte, dawno juz takich nie zamawialem od nich.

oj tam - 10zl pewnie
                                        No tez tak uwazam, to nie seryjna produkcja zeby to mialo znaczenie, przy DIY kilkadziesiat zl w jedna czy w druga to nic.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X