Amplituner ONKYO Tx-Nr414 czy warto go kupić? Mam możliwość go kupić za 600zł z pilotem.Gościu mówi ,że sprawny.Miał ktoś z nim styczność? Chciałbym go używać 50/50 filmy muzyka.Wzmacniacz stereo mam ,ale przydałby mi się amplituner.Proszę o opinię bo kusi mnie w nim hdmi,radio internetowe i obsługa z smartfona. Cena chyba dobra tylko czy to nie bubel jakiś? niewiele wyczytałem o nim,ale pisali ,że w jakiś modelach onkyo padała sekcja hdmi i internetu.Moze ktoś pomoże:) ,może ktoś poleci jakiś warty uwagi ampli używany w tej cenie? pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Amplituner ONKYO Tx-Nr414 czy warto go kupić?
Collapse
X
-
Shizo
Płytki HDMI padają w wyższych modelach, jak gdzieś wyczytałem w ONKYO było to w przypadku kiedy intensywnie korzystało się z UPscalingu. Widocznie coś tam się przegrzewało. Twojego modelu ten problem nie powinien dotyczyć.
Radio internetowe nie zawsze brzmi dobrze, powiedziałbym że przyjemniej słuch się ze zwykłego tunera FM. Obsługa ze smartfona to bajer, znudzi Ci się a często wcale nie jest wygodne i nie obejmuje akurat tego na czym nam zależy.
HDMI - jeśli masz nowy telewizor to z reguły posiada kilka wejść HDMI - po co to podłączać do amplitunera skoro po złączu optycznym dźwięk z TV jest z reguły lepszy?
Słabiutko grają ogólnie te niższe modele amplitunerów, jeśli masz już przyzwoite stereo będziesz baaardzo zawiedziony tym Onkyo
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaHDMI - jeśli masz nowy telewizor to z reguły posiada kilka wejść HDMI - po co to podłączać do amplitunera skoro po złączu optycznym dźwięk z TV jest z reguły lepszy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaPłytki HDMI padają w wyższych modelach, jak gdzieś wyczytałem w ONKYO było to w przypadku kiedy intensywnie korzystało się z UPscalingu.
Procesory siadały w wyższych jak i niższych modelach.
Problem dotyczył procesorów od przetwarzania obrazu ale i również procesorów od dekodowania dźwięku przesyłanego cyfrowo.
Oba rodzaje procesorów montowano na płytkach HDMI.
Przyczyną takich problemów było jak wspomniałeś przegrzewanie się elektroniki.
Dodatkowo procesor odpowiedzialny za audio na tych płytkach był wadliwy.
ONKYO prowadziło szeroką kampanie serwisową właśnie z tymi wadliwymi prockami.
Skomentuj
-
Za 600zl nie dostaniesz nic lepszego, jesli chcesz miec KD na czasie, potrzebujesz HDMI, inaczej zapomnij o jakosciowo lepszych formatach cyfrowych HD. Mam 1009 juz 4 lata i nie mialem zadnych problemow z plyta HDMI. Nie wiem, czy to przypadek, ale takze moi znajomi nie mieli problemow, obojetnie czy 9 czy 10. wiem, ze bylo glosno w necie na temat tych board´ow, ale jak narazie odpukac. Wydaje mi sie, ze 14 wogole nie bedzie juz miala tych problemow, bo Onkyo raczej tego bledu juz by nie powtorzyl w kolejnen generacji. Ale, moge sie mylic:)
Ale i tak mysle, ze za 600zl NIC lepszego nie dostaniesz, jedynie cos uzywanego, ale z kolei bedzie problem z nowymi formatami.....
Takie jest moje zdanie..... pozdrawiam
Skomentuj
-
W sumie jakościowo to nie jest jakiś tragiczny amplituner.
Przyczyną przegrzewania się elektroniki jest najczęściej wstawianie sprzętu w półki gdzie nie ma obiegu powietrza albo stawianie jednego elementu na drugim gdzie nóżki segmentów są bardzo niskie.
Miałem TX-NR609 i padł mi właśnie procesor D830K013BZKB4 .
Sprzęt stał sam na półce nie zabudowany niczym.
Skomentuj
-
Moduły HDMI padają niezależnie od modelu i firmy
Zarówno w Denonach , Yamaha , Sony , Pioneer jak i Onkyo :)
Nie padają nigdy bez powodu
Główną przyczyną jest przegrzewanie spowodowane słabą wentylacją i używaniem maksymalnych wartości upscalingu :)
414 gra całkiem przyzwocie biorąc pod uwagę cenę , końcówki mocy są na tranzystorach , a nie jak w większości tańszych modeli amplitunerów na scalonych hybrydach
Prawdę mówiąc gdybym miał kupić za 600 zł 414 to wolałbym dołożyć kilka stówek i kupić 906 lub 905
Te modele nie mają czego się wstydzić nawet przy dobrych wzmacniaczach stereo
Mają bardzo dobre końcówki mocy , znacznie lepiej grające od konkurencji
Dodatkową zaletą tych modeli jest to że nawet jak padnie płytka HDMI to można ich używać dalej do grania :)Last edited by kolmen; 13.02.2016, 07:54.
Skomentuj
-
Shizo
http://www.areadvd.de/hardware/2012/...414_test.shtml tu dość szczegółowo opisali onkyo tx-nr414
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaZtego co wiem to optyk jest najgorszym ze standardów cyfrowych
Oczywiście przy tych samych urządzeniach
Ja niestety nie miałem szczęścia doświadczyć tego zjawiska :rolleyes:
Mimo wielu prób
Skomentuj
Skomentuj