Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX-300 kilka pytań laika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FX-300 kilka pytań laika

Witam.
    Jako początkujący konstruktor, aby nie spaprać czegoś na wstępie mam kilka pytań technicznych.
    1. Czy oklejanie HDF 3mm mające zapobiec klawiszowaniu wystarczy zrobić na bokach, które mają łączenia (ja na rysunku u mnie boki i góra) czy na wszystkich?
    2. Czy tunel BR ten z Polinka (jak na rysunku) ma pasować bez żadnych zmian? Nie mam czym tego potem pomierzyć.
    3. Czy fornir modyfikowany na fizelinie klei się fizeliną do obudowy? Klejem Patex Universal Classic?

Zamieszczone przez jarkos Zobacz posta
    Czy oklejanie HDF 3mm mające zapobiec klawiszowaniu wystarczy zrobić na bokach, które mają łączenia (ja na rysunku u mnie boki i góra) czy na wszystkich?
    Tylko tam gdzie łączenia.

Czy fornir modyfikowany na fizelinie klei się fizeliną do obudowy? Klejem Patex Universal Classic?
    Fizeliną do obudowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy tunel BR ten z Polinka (jak na rysunku) ma pasować bez żadnych zmian? Nie mam czym tego potem pomierzyć.
    Niezgadza się średnica otworu, ale jest to tak mały margines (1,25mm) ze wystarczy lekko przeszlifować otwór lub ringi uszczelniające w porcie.
    Last edited by marian; 10.02.2016, 11:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie zgadza się średnica otworu, ale jest to tak mały margines (1,25mm) ze wystarczy lekko przeszlifować otwór
      Oczywiście. Poza tym ma pasować 1:1? Czy wewnętrzny koniec jakoś trzeba zaokrąglać? Coś kiedyś czytałem.

Skomentuj

W projekcie nie jest podany symbol bas reflexu, skąd mam to wiedzieć, zapytaj w STX jakiego portu użyli.

Nie na temat...
        Po za tym, nie ten dział.

Skomentuj

W projekcie nie jest podany symbol bas reflexu, skąd mam to wiedzieć, zapytaj w STX jakiego portu użyli.
          W FX300 siedzi ten port: http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html. Kiedyś o to do nich pisałem i tak mi odpowiedzieli.

Skomentuj

Po za tym, nie ten dział.
            Wydawał się odpowiedni. Wobec tego proszę admina o przeniesie.

Skomentuj

2. Czy tunel BR ten z Polinka (jak na rysunku) ma pasować bez żadnych zmian? Nie mam czym tego potem pomierzyć.
              tylko ze otwor montazowy pod ten tunel to 96-96,5mm, a nie to co podali w PDFie
              otwor musi byc idealnie okragly! wiec jedynie frezarka wycinasz

uprzedzajac pytania
              http://pawel.diyaudio.pl/zwrotnica%20fx-300.PDF
              pewnie sie przyda

bierz kondy z STXa razem z glosnikami - duzo taniej
              cewki i rezy z polinka

postaraj sie zrobic te skosne scianki w srodku komory GDNow

Skomentuj

Jeśli chodzi o bas reflexy, to taniej jest w Polinku, i to sporo (9,85zł).
                Last edited by marian; 11.02.2016, 08:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  tylko ze otwor montazowy pod ten tunel to 96-96,5mm, a nie to co podali w PDFie
                  otwor musi byc idealnie okragly! wiec jedynie frezarka wycinasz
                  To oczywiste. Chodziło o to czy BR z Polinka będzie tak samo zestrojony jak oryginalny ponieważ nie mam czym zmierzyć zestrojenia.
                  postaraj sie zrobic te skosne scianki w srodku komory GDNow
                  A tego to nie rozumiem. Możesz wyjaśnić?

Co do zwrotnicy to widziałem twoje wykonanie na kondensatorach Jantzen Cross-Cap. Czy warto je dać biorąc pod uwagę, że ich koszt w koszcie całkowitym jest niewielki no i to, że kolumny robię dla siebie i zależy mi na wyciągnięciu z tej konstrukcji tego co jest możliwe. Wstępnie zamierzałem wykonać zwrotnicę na terminalu, ale może nie ma co wyważać otwartych drzwi.
                  Last edited by jarkos; 14.02.2016, 16:00.

Skomentuj

A tego to nie rozumiem. Możesz wyjaśnić?

To powinno Ci wyjaśnić wszystko
                    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Oczywiście. Już to sobie wrysowałem. Nie rozumiałem tylko pojęcia środka komory GDN. Widziałem wiele zdjęć tych kolumn.
                      Komora balastowa może też być wypełniona piaskiem. Czy to daje jakieś pozytywne efekty? A może lepiej poprawić jej stabilność cokołem z granitu?

Skomentuj

Może być wypełniona piaskiem tylko ważne by go bardzo dobrze wysuszyć. Trochę na wadzę przybiorą ale z takimi rzeczami nie biega się na plecach co dzień :) Ja u siebie planowałem zrobić granitową podstawkę ale ostatecznie zrezygnowałem, choć jak dobrze jest obrobione ładnie to wygląda.
                        Last edited by Pawel074; 14.02.2016, 17:06.
                        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Czy warto je dać biorąc pod uwagę, że ich koszt w koszcie całkowitym jest niewielki no i to, że kolumny robię dla siebie i zależy mi na wyciągnięciu z tej konstrukcji tego co jest możliwe.
                          ja roznicy nie slysze. za stxami przemawia tolerancja 5% a nie 10% u jantzenow

Komora balastowa może też być wypełniona piaskiem. Czy to daje jakieś pozytywne efekty? A może lepiej poprawić jej stabilność cokołem z granitu?
                          ja nie widzialem potrzeby dodawania balastu. najlatwiej ustabilizowac kolumne dodajac kolce. wtedy mamy najwieksze naciski punktowe
                          tylko ze moj FX-300 wazyl 30kg/szt :p

Skomentuj

ja roznicy nie slysze. za stxami przemawia tolerancja 5% a nie 10% u jantzenow
                            Mają 5% np.:

C1 - Kon. 4,70uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-18/ 36mm. Poziomy 001-0250

A skąd te dodatkowe 4kg?

Skomentuj

a to cos mi sie pomylilo

nie wiem skad. prawdopodobnie gesty MDF. no i mialem 19mm +3 mm hdf a nie 16mm

Skomentuj

Czaruję...
                              X