Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przesiadka z wharfedale diamond 8.1 na DIY do 1000 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przesiadka z wharfedale diamond 8.1 na DIY do 1000 zł

Witam. Obecnie posiadam kolumny wharfedale diamond 8.1. Dźwięk ciepły miły dla ucha. Zestaw wspomagany subem JL Audio 10w6v3. Moje pytanko. Czy duża róznica w brzmieniu będzie między tymi kolumnami a kolumnami DIY?? Planuję kupić coś w tym stylu

http://olx.pl/oferta/monitory-waveco...tml#6de55a9f90

http://olx.pl/oferta/seas-fountek-ko...tml#9399b8fcb3

Czy przesiadka na takie kolumny będzie skokiem o klasę w górę?? Takie kolumny DIY z OLX za 1000zł jak się mają do gotowych używanych znanych marek w tej samej cenie???

Pozdrawiam i czekam na odp.

Radze dozbierac, lub poczekac na jakas inna okazje, gdzie bedziesz mial wyzszej klasy midwoofer o nieco wiekszym kalibrze, czyli 6,5-7 cali ( moze cos na glosnikach Usher, Peerless). Podane przyklady sa ok, ale bedziesz mial niedobory niskich tonow. Dzwiek z tych midbasow jest dosc mikry.
    Co prawda masz subwoofer, ale pewnym sensie, to nie ratuje sytuacji niewielkich mozliwosci tych malych glosnikow.

Skomentuj

Sam posiadam wharfedale diamond, ale model 9.1. Jak na tak małe kolumny to basu mi nie brakuje, nie używam subwoofera. Brakuje mi za to ożywienia na górze i jeżeli masz podobnie to pójście w aluminiowe głośniki może być dobrą drogą. Oferty znam, o tego seasa nawet pytałem. Jednak podobnie jak Pogromca mitow celowałbym większy i lepszy midwoofer.

Skomentuj

Z founteka basu moze i faktycznie nie ma zbyt wiele. Sa mniejsze głośniki a basem graja podobnie, ale nie w każdych warunkach doskwiera brak niskich czestotliwości. Monitory dlugo u mnie staly w pokoju 12m2 a teraz w 20m2 i komu jak komu, ale mnie ich granie odpowiada.

Skomentuj

Tylko, że mi zupełnie nie potrzebny bas. Mam 12 m2 pokój w kwadracie i z basem w głośnikach miałem taki problem, że był słyszalny ale głównie z prawego głośnika bo taki dziwnie akustycznie mam pokój. Dlatego na dobrą sprawę bas mam obcięty i satelitki moje grają od 55 HZ gdyż w okolicach 48 hz mam tak, że te tony słychać tylko w narożniku pokoju. I wszystkie niższe też tylko w narożnikach. Dlatego też nie interesuje mnie jak gra na basie monitor gdyż od tego mam suba. To jest JL AUDIO ładnie gra miękko. Potrzebny mi tylko skok jakościowy w średnich tonach i w wysokich. Czy zmieniać na te DIY z OLX? Jak już to na które?? Czy moze lepiej używane ale gotowe nie DIY w tej cenie?-

Tak mam ustawione to w pokoju. Zdjęcie zrobione z miejsca gdzie jest odsłuch.

http://imgur.com/Re209v4

Skomentuj

Zamieszczone przez kabaruto Zobacz posta
            Tak mam ustawione to w pokoju. Zdjęcie zrobione z miejsca gdzie jest odsłuch.
            Z taka akustyka, to nie dziwne ze masz problemy z basem w pokoju. Tutaj zaden sub nie pomoze i wlasnie szedlbym w bas tylko z porzadnych monitorow.

Skomentuj

Jak zrobić lepszą akustykę w pokoju?? Ja z tymi monitorami latałem wszędzie i tak jest najlepiej. Gdzie bym nie ustawił to basu w środku pokoju nie ma oraz na środku każdej ściany też nie ma. Nawet ustawiłem na środku pokoju kolumny i też bas był tylko w narożnikach. Po prostu pokój mam w kwadracie i oto cała historia

Skomentuj

ściany są lekko gołe...

Skomentuj

PM, odnośnie basów z founteków to kwestia obudowy i korekcji BS. W moich 146 jest za mała buda (jaieś 9l) i strojenie Lusztiego, więc basu niedużo (się zabieram jak pies do jeża do modyfikacji zwrotki, już mam części kupione tylko nie mam czasu poskładać) ale Hebany Mariana (aktualnie nie wiem u kogo stoją) i jakieś inne na AS spokojnie dawały radę. Pewnie że nie bardzo nisko schodzące, ale przyzwoicie grały.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    ...ale Hebany Mariana (aktualnie nie wiem u kogo stoją) i jakieś inne na AS spokojnie dawały radę. Pewnie że nie bardzo nisko schodzące, ale przyzwoicie grały.
                    Stoją u MariuszaElektro :)
                    To że fajnie grały na basie to zasługa pozostałego sprzętu (no i oczywiście obudowy, jej strojenia oraz zwrotnicy Akkusa).
                    Ale nie ukrywajmy, z Founteków nie uzyskamy basu jak z Usherów czy SBacoustic, niestety.
                    Jeśli chcemy mieć fajne małe monitorki które grają basem, to proponuję projekt Yoshiego: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80

Ten głośnik naprawdę gra fajnie na basie, średnica i wysokie również na poziomie.
                    Moim zdaniem to jeden z lepszych małych projektów w przystępnej cenie.

Skomentuj

Te kolumny na zdjęciu to nie Wharfedale Diamond 8.1. One wyglądają tak:

Ty masz dwie kolumny centralne Wharfedale Diamond 8, połączone w parę, a ich pasmo chyba zaczyna się wyżej od standardowych monitorów.
                      Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić:)

Skomentuj

No wygląda że masz rację - wg danych producenta pasmo centralnego zaczyna się przy 60Hz a tych 8.1 przy 55Hz.

Skomentuj

PM, odnośnie basów z founteków to kwestia obudowy i korekcji BS.
                          Mowisz, ze jak sobie skorygujesz zwrote to bedziesz mial bas podobny do glosnikow z Sd 150cm2, ktorych powierzchnia drgajaca jest po prostu dwa razy wieksza od founteka?!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            bedziesz mial bas podobny do glosnikow z Sd 150cm2
                            Nie, nie przesadzaj, nic takiego nie pisałem. Pisałem że nie są złe, a nie że bas z mniejszego głośnika jest lepszy. Chociaż faktem jest że sam rozmiar wiosny nie czyni, słyszałem 18stki głośniki z dużo gorszym basem.

Skomentuj

Ja jestem zdania, ze glosnik z Sd 77cm, to moze byc co najwyzej sredniotonowy. Tak male membrany generuja duze znieksztalcenia i bas jest niskiej jakosci. Oczywscie, to kompromis, ale nie musimy sie na niego godzic jesli mamy realny wybor. Dodatkowo fountek ma duze turbulencje powietrza w szczelinie magnetycznej.

Skomentuj

Ojtam, ojtam
                                Za to masz mikruski 10litrowe które całkiem przyzwoicie grają.
                                Może w zamkniętej byłby problem, ale powietrza przy korektorze to jeszcze nie słyszałem. Może dziura jest na tyle duża że mamy przepływ laminarny

Skomentuj

Może w zamkniętej byłby problem, ale powietrza przy korektorze to jeszcze nie słyszałem. Może dziura jest na tyle duża że mamy przepływ laminarny
                                  Zeby to uslyszec musisz miec odpowieni sygnal i wlasciwa amplitude.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X