Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złamany gwintownik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Złamany gwintownik

Macie jakieś metody odnośnie usuwania tego typu, gotującego krew w żyłach przy gwintowaniu ostatniego otworu zjawiska?
    Ewentualnie jakie gwintowniki polecacie do alu by uniknąć tego typu przykrego zjawiska?

Poszukaj firmy gdzie maję elektrodrążarki i niech Ci go wydrążą.

Skomentuj

Ewentualnie :

https://www.youtube.com/watch?v=xTcRE9MBkfc

Choć koszt takiego wiertła pewnie nie mały.

Skomentuj

Polecam chłodzenie podczas gwintowania. Strawdza się denaturat

Skomentuj

Gwintowniki najlepiej skrętne. I smarowanie np olejem :)
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Do alu raczej denaturat, do stali jest taki dobry olej terebor. Gwintowniki firmowe np fanar -a. Jak gwintujesz wiele otworów w danym matwriale to kupuj maszynowe ale specjalnie do tego materialu- szybciej idzie robota. A jak okazjonalnie to raczej komplety 2 szt wstepnym i wykanczakiem. Mniejsze prawdopodobieństwo złamania. Oczywiście po i przed każdym wejsciem gwintownika przeduchac otwór z wiórow ! Usuwanie gwintownika to bardzo niewdzięczna robota, albo wybić na siłę albo drazarka zostaje

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Najlepiej od razu wywiercić otwór według tabeli, kiedyś wierciłem wiertłami jakie były i robiłem inne kombinacje, to potem gwintowniki nawet porządne pękały.

Ja w alu używam Fanara skrętnego i fajnie idzie z wkrętarki, tylko przy M3 mimo wszystko wypada uważać.
              Dobre są jeszcze VIS/FWP, niestety ale przy najtańszych markach można takim gwintownikiem poprawiać co najwyżej gotowy gwint, chociaż w alu jeszcze pójdzie...

Skomentuj

Jaki otwór, jaki gwintownik? W jakim materiale? Przelotowy, czy nie przelotowy? Zostało coś gwintownika na zewnątrz, czy siedzi w środku? Ile milimetrów utknęło?

Skomentuj

Jest to płaskownik Alu 10x50 mm, mniej więcej na całej długości zaklinował się. Otwór przelotowy. Wybiję wiertłem, zrobię nowy większy gwint i wkręcę reduktor z M8 na M5.
                  Co myślicie o takim gwintowniki?
                  http://allegro.pl/wera-104642-gwinto...857875771.html

http://allegro.pl/wkladka-gwintowa-t...405288750.html
                  Last edited by piglet11; 17.04.2016, 13:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                    Wybiję wiertłem,
                    Powodzenia, tylko uważaj na ręce, oczy... i całe ciało:)

Próbowałeś wiertłem do betonu? tylko lepszym, niż ze sklepu za rogiem, a najlepiej czteroostrzowe/quadro.

Dla mnie zbędne, choć przyznam, że praktyczne. Gdyby nie ta cena...

Płacić 1,25 i przesyłkę 7zł, za to, co można samemu zrobić w domu...

Skomentuj

Z alu zawsze jest problem, przy wierceniu tak samo można ukręcić. Polecam denaturat i oczywiście warto łamać wiór co np 2 obroty. Ja mam gwintownik ręczny to jest taki trójkąt i robi gwint trzema miejscami, między nimi jest wolna przestrzeń i tak go można wykręcić (jest dużo babrania). Spróbuj naspawać, może przylutuj coś, ostatecznie- wywiercanie, które nie ma szans wyjść idealnie.

Skomentuj

Miedziane płaskowniki dopiero są przeje... chyba ze dwa złamałem na szczęście wystawały na tyle, że udało się wykręcić

Skomentuj

Drążarka lub wiertło z węglika i bardzo dużo cierpliwości.

W domowych warunkach ciężka sprawa :/

Skomentuj

Jest to płaskownik Alu 10x50 mm, mniej więcej na całej długości zaklinował się. Otwór przelotowy. Wybiję wiertłem, zrobię nowy większy gwint i wkręcę reduktor z M8 na M5.
                            Co myślicie o takim gwintowniki?

długie wprowadzenie przy otworach nie przelotowych nie bardzo...

Weglikiem można ale łatwo popsuć takie wiertło...
                            bez pionowej wiertarki będzie ciężko.
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Moze jednak nowy plaskownik ? I przy okazji dobry gwintownik ?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

http://www.fanar.pl/produkty/gwintow...wintowniki-al/

Jedyna słuszna seria do ALU, tym bardziej nieprzelotowego.
                                Mam kpl. od M3 po M5. Niestety nie mam foty, jak wygląda wiór. Ciągnie się jeden długi kawałek wióra. Można używać do przelotowych oraz do nieprzeletowych (tutaj nie ma alternatywy). Jako chłodziwo użyłem oleju, jednak jego nie polecam. Za wysoka lepkość powodowała zapychanie się kanalików. Jak Natan wcześniej wspomniał, denaturat 50:50 z wodą jest do tego najlepszy.
                                Ogólnie to warto zainwestować w lepszy gwintownik. Nie dość, że dłużej wytrzyma to dodatkowo jakość gwinta rośnie niemiłosiernie. Cena tych Fanarów waha się od 30 do 40 zł. Do tego oczywiście wiertła do ALU.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                  Jedyna słuszna seria do ALU, tym bardziej nieprzelotowego.
                                  Do tego oczywiście wiertła do ALU.
                                  A ja polecam po prostu, nauczyć się wiercić i gwintować...

denaturat 50:50 z wodą jest do tego najlepszy.
                                  Czy ten trunek jest tak drogi, żeby go rozrabiać z wodą? Tylko pogarszasz to, lepiej użyj już wody z mydłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                    A ja polecam po prostu, nauczyć się wiercić i gwintować...
                                    Akurat wiercenie i gwintowanie jest w teorii prostą sztuką. Należy się trzymać paru zasad, oraz co najważniejsze, mieć odpowiedni sprzęt. Począwszy od wiertarki, wierteł, kończąc na gwintownikach i chłodziwie.
                                    Jak ktoś ma dwie lewe dłonie, to niech się lepiej nie zabiera. Mając dobry sprzęt, problem może leżeć tylko i wyłącznie pomiędzy krzesłem, a narzędziem. Jednakże większość osób nie ma odpowiedniego sprzętu. Jedynie adaptuje to co ma pod ręką. Stąd nawet "złota rączka" może coś się łatwo skopać.
                                    Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                    Czy ten trunek jest tak drogi, żeby go rozrabiać z wodą? Tylko pogarszasz to, lepiej użyj już wody z mydłem....
                                    Ależ nawet zwykła woda wystarczy. Rozcieńczony denaturat nadal będzie lepszy od wody z mydłem.

Skomentuj

Jednakże większość osób nie ma odpowiedniego sprzętu. Jedynie adaptuje to co ma pod ręką.
                                      Bez przesady wielokrotnie gwintowałem otwory gwintownikiem m3-m4 za kilkanaście zł używając wkrętarki i jakoś nic się nie działo. Do większości zastosowań można dać wiertło trochę większe niż zalecają (przy m3-m4 dać o 0,1mm więcej czyli typowo zamiast 2,5 dla m3 dać 2,6 a dla m4 zamiast 3,3 dać 3,4mm) na potrzeby dokręcania tranzystorów do radiatora wytrzymałości wystarczy. Nigdy nie byłem na tyle pracowity, żeby szukać denaturatu i jakoś szło bez cyrków...

Skomentuj

Jesli gwintujesz okazjonalnie to polamiesz kilka gwintownikow... z czasem bedzie coraz sprawniej i bez bólu.
                                        Ja do wiercenia i gwintowania uzywam WD40
                                        Moze komus przyda sie tabelka wzorcowa
                                        1 i 2 kolumna

Chociaz ja do M3 wierce otwory 2,3 albo 2,4 wtedy gwint jest "glebszy" :)

Informacja
                                        Uzywam wkretarek akumulatorowych, bo sa poreczne i lekkie. Prosz pamietajcie o ustawieniu sprzegla przy gwintowaniu na najnizszych zakresach 1-3. Jesli zacznie przeskakiwac, cofacie gwintownik i jeden, dwa obroty i lecicie dalej. Kazdorazowe wyciagniecie gwintownika i rozpoczecie gwintowania od nowa skutkuje pozniejszym zrywaniem gwintu
                                        Chyba wsio
                                        Last edited by MaLyNsS; 18.04.2016, 21:43.
                                        Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                                        i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X