Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mylar + PIO + Srebro = Zamówienie Grupowe na Nieistniejące kondensatory.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mylar + PIO + Srebro = Zamówienie Grupowe na Nieistniejące kondensatory.

Witam Szanownych Kolegów.

Chciałbym zasygnalizować potencjalnie ciekawą inicjatywę.
    Chodzi o zamówienie grupowe na nieistniejące kondensatory.
    Zamówienie grupowe jest przygotowywane potencjalnie wbrew woli producenta, który ma je wyprodukować :o :lol: :flapper:

Kondensatory, które zostaną lub nie zostaną wykonane, na bazie specyfikacji, opracowanie której było wynikiem zbiorowego wysiłku i 'burzy mózgów' kilku osób kojarzonych z DIY oraz z audio.

SPECYFIKACJA TECHNICZNA:
    =========================
    Dielektryk: mylar + papier w oleju;
    Okładziny: obie wykonane z folii srebrnej, miękkiej, wyżarzonej, o klasie czystości przynajmniej 99,99%;
    Zwijka: w miarę krótka, ale o dużej średnicy, czyli bardzo nietradycyjna; Przypominająca wiadomo co;
    Boki zwijki: kontakty elektryczne zrealizowane na całych powierzchniach bocznych zwijki;
    Przyłącza: wykonane z wielu drutów, powiedzmy 5 x fi 0,5mm, wyprowadzonych tuż obok siebie, nieskręconych, wykonanych ze srebra miękkiego, wyżarzonego, o klasie czystości przynajmniej 99,99%;
    Długość przyłączy: przynajmniej 15 centymetrów.
    Obudowa: taki sam materiał, tuleja, jak w przypadku produktów z rodziny KPCU-xx;
    Żywica: jeśli jest taka opcja technologiczna, to w wersji bez jakichkolwiek pigmentów;
    Hermetyzacja: próżniowa.
    Logo: "MIFLEX" (lub jakiekolwiek "inne" rozwiązanie, które pozwoli nam uzyskać maksymalnie rozsądną cenę).

Bliższe szczegóły dotyczące tej inicjatywy - do znalezienia tutaj:

http://www.audiostereo.pl/miflex-zam...l#entry3819159

Pozdrawiam,
    Zygmunt.

Jestem ciekawy jak potoczy się ta sprawa, ale coś podejrzewam, że Miflex Was oleje. W najlepszym przypadku dostaniecie tak zaporowe ceny ... że szkoda pisać. Te ilości z listy są dla firmy tak marginalne że produkcja będzie nieopłacalna. Oczywiście kibicuję na TAK i mam nadzieję, że się mylę. Fajnie byłoby mieć w Polsce firmę nastawioną pozytywnie na DIY.

Skomentuj

Postaram się (w ramach skromnych możliwości) aby lista była ogólnoświatowa. Może to co nieco pomoże ...

Skomentuj

Aktualizacja:

Kufel piwa zawiera 50% piwa ...
        Czy jest on w połowie pełny, czy w połowie pusty ?
        Oceńcie sami:
        "...
        Szanowny Panie,
        Obecnie obserwujemy rynek kondensatorów audio, do tematu kondensatorów z folii srebrnej wrócimy w późniejszym terminie. (...)
        Główny Specjalista ds. Technicznych
        ..."
        Malkontent powie, że to zła informacja.
        A moim zdaniem, to jest dobra informacja. W późniejszym terminie nasza lista będzie znacznie dłuższa.
        A zatem - zapis trwają .... kontynuujemy tą listę.
        :)

Skomentuj

Nie na temat...
          zjj_wwa, a miałeś takie fajne plany 3 lata temu odnośnie kondensatorów. Coś nie poszło? Szkoda bo cisza w temacie. Udało ci się coś zrobić, czy tylko teoretycznie podszedłeś do tematu? Miałem nadzieję że coś z tego będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
            Nie na temat...
            zjj_wwa, a miałeś takie fajne plany 3 lata temu odnośnie kondensatorów. Coś nie poszło? Szkoda bo cisza w temacie. Udało ci się coś zrobić, czy tylko teoretycznie podszedłeś do tematu? Miałem nadzieję że coś z tego będzie.
            Jak to w życiu.
            Life is what happens to you while you are making other plans...
            Plany się zmieniają. Cierpię na taką przypadłość, że mam więcej nowych pomysłów na kolejne DIY projekty, jak fizycznych mocy przerobowych. Podlegam typowym ograniczeniom, takim jak zbyt mało dyspozycyjnego wolnego czasu. W mojej pracy, niezwiązanej z elektroniką, jest dość pracowicie. No i ma ona tę tendencję, że pożera mnóstwo czasu. W kontekście DIY, to ta "praca" jest nie na temat i od czapy. A ilość nowych pomysłów DIY znacznie przewyższa bieżące możliwości realizacyjne. Lista projektów, które mają nadzieję doczekać na realizację, jeszcze w tym życiu, nieustannie rośnie.
            Z tych wykonanych, to bardzo np. sobie chwalę wykonane niedawno: DAC na bazie AKM4490 oraz zbalansowany buforek do rzeczonego, z dodatnim sprzężeniem zwrotnym. Czy też np. przewód zasilający, datowany 6000 lat przed naszą erą. Jako kabelek zasilający do DAC - po prostu rewelacja. Korzystniej wypada względem kilku szanowanych komercyjnych, tak to wyszło w przeprowadzonych odsłuchach. A zupełnie niedawno - fantazja mnie trochę poniosła przy realizacji dość nietypowego węglowego przewodu XLR. Dłubię kiedy mogę, na miarę wolnego czasu, zdrowia, sił, wiedzy, umiejętności i środków, a każde z wymienionych są reglamentowane. Niestety nie każdy pomysł DIY, z tego gąszczu, doczeka realizacji.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
            coś podejrzewam, że Miflex Was oleje.
            Mam nadzieję, że tylko połowicznie i tylko strumieniem środkowym. Pierwsze koty za płoty. Zakończone wcześniej zamówienie grupowe na te miedziane KPCU miało w sobie pewne aspekty .... nietypowości. Przeczołgaliśmy ich z precyzyjnymi pomiarami i parowaniem (które IMHO wykonali bardzo starannie) oraz z nanoszeniem informacji o okładzinie zewnętrznej. Tego nie było w pierwotnej specyfikacji ich oferty. Tak więc spokojnie, powolutku .. mam nadzieję, że temat "srebra" jeszcze wróci, w swoim czasie, bumerangiem. W tej czy w innej postaci.

Skomentuj

Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz posta
              . Czy też np. przewód zasilający, datowany 6000 lat przed naszą erą. Jako kabelek zasilający do DAC - po prostu rewelacja.
              To żart? Czy poważnie, bo mogłem nie załapać..

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                To żart? Czy poważnie, bo mogłem nie załapać..
                Nieważne. Zapomnij.
                Last edited by zjj_wwa; 07.05.2016, 18:09.

Skomentuj

Pewnie nie.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nieważne. Zapomnij.
                    węgiel

Skomentuj

Ja mam tylko jedno pytanie.

Ile sztuk z zamówienia zostanie przeznaczona na test czy kondy zostały wykonane ze zleconych materiałów i jakie laboratorium to sprawdzi ?

Pomijam tutaj zupełnie zasadność takich tworów i jarmarczne przedstawienie sytuacji ("nieistniejące kondensatory zrobione wbrew woli producentów") to naprawdę bym się zastanowił będąc uczestnikiem zamówienia czy faktycznie dostałem to za co płace jak podejrzewam chore pieniądze ...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                        Ile sztuk z zamówienia zostanie przeznaczona na test czy kondy zostały wykonane ze zleconych materiałów i jakie laboratorium to sprawdzi?
                        Nie przewiduje się.

Skomentuj

Już tak nie czepiajcie się. Fajnie mieć jakiegoś bzika. Każdy wydaje swoje pieniądze jak chce i nic nikomu do tego. Mi się ta inicjatywa podoba. Sam nie biorę w tym udziału bo pewnie nie byłoby mnie stać na taką jazdę bez trzymanki. :thumbup:

Skomentuj

Nie przewiduje się.
                            No to widzę, że zamówienie dla ludzi głęboko wierzących (w producenta, organizatora, audio voodoo, etc)... :lol:

No cóż każdy wydaje swoją kasę tak jak ma ochotę.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              No to widzę, że zamówienie dla ludzi głęboko wierzących
                              To nie jest tak. Jak to czasem mawiają - oszukać ludzi można tylko raz. Jeśli pójdą tą drogą, to byłby ich koniec na tym segmencie rynku. Współczesny Świat jest bardzo mały. Wystarczy zajrzeć na Facebook'a. Siła opiniotwórczego oddziaływania co niektórych środowisk audiofilskich jest taka, że utraciliby rynek, na którym dopiero co się zamierzają pojawić. Osobiście to nie widzę jakiegokolwiek racjonalnego powodu, dla którego miałby się im jakiś ewentualny przekręt ... opłacić.

... zresztą z tymi wcześniejszymi KPCU - nie było przecież żadnego problemu.

Skomentuj

Czaruję...
                              X