Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Pobor pradu, mowa oczywiscie o plycie grzejnej w ktorej elementem grzewczym jest spirala z drutu
    A no tak, zapomniałem że to mieszkanie. [emoji6]

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Dlatego takich się nie kupuje. Tylko indukcyjne. Taka sama sytuacja jest z piekarnikami. Poza tym grzałkowe tyle prądu biorą że liczniki zaczeli wymieniać na cyfrowe. Siła odśrodkowa tarcze obrotowe wyrywała.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
        Dlatego takich się nie kupuje. Tylko indukcyjne. Taka sama sytuacja jest z piekarnikami. Poza tym grzałkowe tyle prądu biorą że liczniki zaczeli wymieniać na cyfrowe. Siła odśrodkowa tarcze obrotowe wyrywała.
        Indukcja na jednej fazie też odpada, chyba że będziesz używał maks 1 pola grzejnego na raz

Skomentuj

Słuchajcie, te ze spiralami łączą w sobie wady indukcji i gazu, tzn i wolno działa i trzeba garnkiem dokładnie celować, więc w ogóle bez sensu.

Skomentuj

Jeżeli piekarnik bierze max 3100W i jest na 1 fazę to indukcja o tej samej mocy...
            Na stronie Amica można popatrzeć. Jeżeli ktoś ma kasę lub lubi mieć to kupi Samsunga który łyka ponad 6kW.
            Last edited by Artmag; 05.06.2016, 10:44.

Skomentuj

Spokojnie można montować indukcje na 1 fazę pod warunkiem dobrych przewodów miedzianych

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Indukcja ma wyzsza sprawnosc od zwyklej spirali tak wiec mozna sobie w miare szybko ogarnac obiad na 1 polu
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
                  Spokojnie można montować indukcje na 1 fazę
                  Zależy, moją się montuje na 2 fazy (sic!) A jak jeden palnik ma 2kW, masz cztery palniki, to co ci da ten gruby drut, jak masz bezpiecznik w mieszkaniu max. 16-20A?

Skomentuj

Teoretycznie mamy na 1 fazie 4kW wg. Zakładu energetycznego
                    Zabezpieczenie 20A przed licznikiem
                    W praktyce znacznie więcej
                    Na standardowym przewodzie 3x4mm2

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      Używałem właściwie wszystkich typów i w mojej opinii "użytkowo" gazowa jest najlepsza do normalnego gotowania. Jedyny minus gazówki to cięższe mycie, niż gładkiego blatu szkła
                      Ja przymierzam się do: https://solgaz.eu/plyty-gazowe/
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                        Ja przymierzam się do: https://solgaz.eu/plyty-gazowe/
                        Ciekawa, chociaż robi się z tego płyta ceramiczna, która w mojej opinii jest gorsza użytkowo od otwartego płomienia. Za to czyszczenie bajka :)

Skomentuj

Pamiętajmy, że pomimo tego, że jakość przewodów w samym mieszkaniu może być zadowalająca to w dużej mierze zapominamy o jakości kabli np. na klatkach schodowych. Wszystko oczywiście zależy od infrastruktury. U mnie w bloku za bezpiecznikami wewnątrz mieszkania przewody biegną do skrzynek gdzie mieści się licznik wraz z bezpiecznikiem głównym.... Przewody na tej drodze to marne aluminiowe. Było już kilka przypadków, że po instalacji kuchni indukcyjnych paliły się właśnie te przewody na klatce i wtedy robi się większy kłopot.

Skomentuj

Dla tego jak wymienia się instalacje w mieszkaniu to robi się to aż do tablicy piętrowej
                            Nawet jak trzeba poprawić malowanie na klatce niestety

Skomentuj

Czaruję...
                            X