Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Hej,

Planuje zlecić wymianę instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

Tutaj pojawia się pytania:

1) Co (jakie elementy) dać do skrzynki by mieć "komplet", również pod względem audio ?

2) Miedź 3x2.5mm wszędzie czy tylko od skrzynki do "1 gniazdka w pokoju" ? Cena w sumie nie gra tutaj roli bo będzie to niewielka różnica, raczej podłączenie w puszce może być potem uciążliwe ?

3) Jakiej firmy przewody zastosować ? Czy nie ma różnicy ?

4) Jakiej firmy elementy do skrzynki zastosować ? Czy nie ma różnicy ?

5) Oddzielny obwód na audio ? Jest sens ?

6) Gniazdka/włączniki jakiej firmy ? Czy to tylko kwestia wyglądu ?

Coś innego wziąć pod uwagę przy tej "operacji" ?

Dzięki,
    Rafał
    Last edited by gi; 02.06.2016, 09:20.

1. WLZ dzielisz na obwody gniazdek i oswietlenie (ogolnie) + dodatkowo osobny obwod na lazienke.
    Zakladasz 2 roznicowki, 1 na wszystkie pomieszczenia z wyjatkiem lazienki, i druga na lazienke
    2. Przekroje przewodw trzeba dobrac na podstawie zabezpieczenia przedlicznikowego, a dalej zabezpieczenia nadpradowe do przekrojów przewodów. Pozniej trzeba porobic pomiary najwazniejsze to rezystancja uziemienia, impedancja petli zwarcia, pomiar rezystancji izolacji, zmierzyc faktyczny prad zadzialania RCD
    3. Raczej nie ma roznicy
    4. Legrand, tanio i dobrze
    5. Jest sens tylko i wylacznie jesli masz zasilanie 3 fazowe, wtedy ciagniesz osobna faze do audio, z drugiej strony i tak ktos w poblizu na tej fazie moze miec podlaczone jakies przetwornice i nici z czystszego pradu.
    6. Wedle uznania
    Last edited by Bumpalump; 02.06.2016, 09:47.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
      1. WLZ dzielisz na obwody gniazdek i oswietlenie (ogolnie) + dodatkowo osobny obwod na lazienke.
      Zakladasz 2 roznicowki, 1 na wszystkie pomieszczenia z wyjatkiem lazienki, i druga na lazienke
      2. Przekroje przewodw trzeba dobrac na podstawie zabezpieczenia przedlicznikowego, a dalej zabezpieczenia nadpradowe do przekrojów przewodów. Pozniej trzeba porobic pomiary najwazniejsze to rezystancja uziemienia, impedancja petli zwarcia, pomiar rezystancji izolacji, zmierzyc faktyczny prad zadzialania RCD
      3. Raczej nie ma roznicy
      4. Legrand, tanio i dobrze
      5. Jest sens tylko i wylacznie jesli masz zasilanie 3 fazowe, wtedy ciagniesz osobna faze do audio, z drugiej strony i tak ktos w poblizu na tej fazie moze miec podlaczone jakies przetwornice i nici z czystszego pradu.
      6. Wedle uznania
      Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Jak ktoś ma coś do dodania to śmiało :)

Skomentuj

Witam
        Stare czy nowe budownictwo
        Najpierw sprawdź jakie masz zabezpieczenie na wejściu do lokalu

1 Jak bym WLZ podzielił na oświetlenie, gniazda pokoi, osobny obwód na łazienkę i kuchnie ( lodówka, mikrofala, piekarnik, płyta grzejna)czasami nawet dwa obwody potrzebne na kuchnie ( osobiście mam podzielone na oświetlenie, każdy pokój,łazienka i kuchnia dwa obwody, plus dodatkowy obwód na sprzęt)
        2 Tak jak kolega wyżej wspomniał przekroje dobierz na podstawie zabezpieczenia przedlicznikowego, tak w skrócie
        - oświetlenie 3 lub 4 lub 5x1,5 mm2 w zależności jak sterowane będzie oświetlenie (włączniki krzyżowe, schodowe itp.)
        - gniazda 3x2,5 mm2
        - jak zabezpieczenie przed licznikiem pozwala (może masz 3 fazy) a planujesz jakieś kombo do kuchni (piekarnik, mikrofala, grill w jednym) to 3 lub 5x4,0 m2 ( średnio takie combo potrzebuje 3,2-4,0 kW )
        Pomiary i sprawdzenie jak kolega wyżej wspomniał
        3 Nie kupuj tylko najtańszych w jakiś promocjach marketowych (można się nieźle oszukać, izolacja, grubość daje wiele do życzenia)
        4 Legrand, Simon, Berker, zależy czy dostaniesz wszystkie rodzaje, kolory, cena
        5 Można się pokusić o zrobienie oddzielnego zasilania (sam sobie zrobiłem, mam zapięte cały z sprzęt z telewizorem, routerem i innymi pierdołami), raczej nic nie daje ale czemu nie jak się robi coś od podstaw
        6 Co się podoba i na co nas stać. Czasami można fajne końcówki serii wyrwać z hurtowni.

Wymieniasz instalacje, znaczy rozwalasz tynki i pewnie szykuje się remont. Można pomyśleć o wrzuceniu okablowania pod sprzęt audio, rtv, jakiegoś koncentryka (telewizja internet)

Skomentuj

Ja dołożyłbym różnicówkę na kuchnię. Jeśli będziesz miał kuchnię elektryczną to warto poprowadzić oddzielne okablowanie do niej.
          Jeśli przy schodzeniu do włączników warto poprowadzić 3 przewody a nie tylko 2, wtedy będzie ewentualnie możliwość zastosowania dopuszkowych sterowników, ściemniaczy itp, które potrzebują zasilania.
          Warto założyć głębsze puszki 7cm, aby w razie czego było gdzie te sterowniki upychać :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli zasilanie bedzie 3F to faktycznie osobny obwod dla zasilenia tego gniazdka wskazany, ale najpierw trzeba wiedziec co mamy przed licznikiem, a jesli nie masz dostepu do skrzynki to na umowie z ZE jest wpisana wartosc przydzialu kW.

Skomentuj

Jeśli zasilanie bedzie 3F to faktycznie osobny obwod dla zasilenia tego gniazdka wskazany, ale najpierw trzeba wiedziec co mamy przed licznikiem, a jesli nie masz dostepu do skrzynki to na umowie z ZE jest wpisana wartosc przydzialu kW.
              Jak to sprawdzić w skrzynce ? Liczniki były wymieniane i są nowe, ale czy to 3F ?:

Budownictwo to "wielka płyta" 4 piętra.

Informacja
              Z tego co wyczytałem licznik jest jednofazowy (L1Fk).
              Last edited by gi; 02.06.2016, 12:47.

Skomentuj

6) Gniazdka/włączniki jakiej firmy ? Czy to tylko kwestia wyglądu ?

Zwróć uwagę na produkty Berker. Sam niedawno wymieniałem instalację w mieszkaniu. Seria Berker B kwadrat cenowo wychodzi bardzo fajnie, a produkt bardzo solidny.

Skomentuj

Wyłączniki/gniazda simona raczej omijaj, są takie sobie od czasu do czasu się rozlatują, ostatnio odkryłem przy okazji remontu, że gdzieś po 7 latach w mieszkaniu plastiki są już kruche. Lepiej daj Legranda, zresztą jak sobie w sklepie pomacasz i rozbierzesz to zobaczysz różnicę jakościową, nawet lepiej są zaprojektowane pod kątem ergonomii instalowania.

Skomentuj

Skoro instalacja jest 1 fazowa to serio nie ma sensu ciagniecia kabli do audio, bo i tak bedzie to rownolegle polaczone ze wszystkimi innymi odbiornikami w domu.
                    Plyta grzejna raczej tez odpada na instalacji 1 fazowej.

Skomentuj

Mam ten sam problem. Jak chciałem zakonczyc umowe w gazowni to pierwsze co to pytali dlaczego i o nazwe ulicy. Problem w tym, że jakbym dal płyte grzejną tak jak wiele osób z pobliskich bloków to drugiego dnia byłbym zpowrotem w gazowni po nową umowę :cool: Albo by mi wyłączało bezpieczniki lub też jak niektórym, w całym pionie lub w bloku/ wtedy dodatkowy koszt za przyjazd pana elektryka w celu wlączenia głownego bezpiecznika Pozostaje więc kupić nową gazówkę bo żonie stara "Ewa" nie pasuje do reszty kuchni...

Skomentuj

Dobra płyta gazowa nie jest zła.. nic się nie rozłącza jak tylko podniesiesz patelnię.. wentylatorki się nie załączają, cewki nie piszczą i wiadomo, że jest tam gorąco..

Niestety nowe budynki to już całkiem 0% szans na gaz w mieszkaniu..

Skomentuj

Ja się do indukcji piorunem przyzwyczaiłem. To jednak zupełnie inna moc przenoszona na zawartość garnka. Jak jadę do rodziców i mam coś zrobić na gazie, to tylko mruczy pod nosem 'co tak długo"

Skomentuj

Mam to samo, ale nie mam wyboru

Skomentuj

gość kupił indukcje i oddał bo zona miała rozrusznik serca a on nie chciał nowej żony

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
                                gość kupił indukcje i oddał bo zona miała rozrusznik serca a on nie chciał nowej żony

Nie pomyślałem o tym aspekcie, ale warto pamiętać. Wystarczy poprosić niechcianą teściową żeby ci herbaty zrobiła ;-)

Skomentuj

Dobre he he

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Plyta grzejna raczej tez odpada na instalacji 1 fazowej.
                                    Niby dlaczego?

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                      Dobra płyta gazowa nie jest zła.. nic się nie rozłącza jak tylko podniesiesz patelnię.. wentylatorki się nie załączają, cewki nie piszczą i wiadomo, że jest tam gorąco..

Niestety nowe budynki to już całkiem 0% szans na gaz w mieszkaniu..
                                      Przy wymianie, będzie znowu gazowa u mnie ... i sobie chwalę.

Używałem właściwie wszystkich typów i w mojej opinii "użytkowo" gazowa jest najlepsza do normalnego gotowania. Jedyny minus gazówki to cięższe mycie, niż gładkiego blatu szkła

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Zobacz posta
                                        Niby dlaczego?
                                        Pobor pradu, mowa oczywiscie o plycie grzejnej w ktorej elementem grzewczym jest spirala z drutu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X