Niebawem dostanę ładowarkę do pakietów modelarskich którą muszę zasilić napięciem DC 20-25V (max jest 28V), ładowarka ma moc maksymalną 300W. Jaki transformator do niej użyć, zwykły rdzeniowy 17-18V 300-350W - gdzie najlepiej kupić, ew. może ma ktoś na sprzedaż? :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zasilacz do ładowarki modelarskiej
Collapse
X
-
Dość dziwna ta ładowarka bo większość ładowarek zasilana jest napięciem 12V z akumulatora samochodowego co jest chyba najbardziej typowym sposobem użytkowania tego sprzętu. Jakoś sobie nie wyobrażam modelarza który w polu ma zasilanie 24V , chyba że przyjechał ciężarówką. Na pewno nie pomyliłeś napięcia wejściowego z wyjściowym ?
Ja do ładowarki modelarskiej używam jakiegoś starego zasilacza od drukarki z podłączona baterią kondensatorów żeby nie przysiadał przy załączeniu ładowania. Nie wyciągam co prawda maksymalnej mocy ładowarki ale w domu mi się zwykle nie śpieszy i mogę ładować prądem 1-1,5A.
Skomentuj
-
W sumie chyba już nie aktualne, ale tak dla potomnych.
Najlepsze zasilacze jakie przyszło mi używać na 12V to Dell ADP-220AB 12V 18A (i prawie tyle rzeczywiście wydoli).
Używam takiego di iChargera 106B+, miałem na takim diy itx z i5-3470 + gtx660, oraz zbudowałem mini renderfarmę z dwóch i5-2500).
Zasilacze os xboxów to przy tym syf aż boli, piszczą i wentylatory im padają.
Na allegro po 25zł chodzą, a jak bez FVAT to taniej.
Skomentuj
Skomentuj