Prośba do osób, które miały do czynienia z droższymi modelami głośników wysokotonowych.
Chodziłoby o wskazanie tych wysokotonówek na, które warto zwrócić uwagę.
Mam SB29RDC ,gra w 3D z SB12MNRX i Daytonem.
Gra dobrze, i komponuje się w zestawie również dobrze. Jednak jak to się mówi nie wyciąga zestawu jak np. Wavecor TW030WA07 w zestawie Ravena New FX200 z STX-em.
Może więcej może pokazać np. HDS Tweeter albo inny droższy głośnik .
Niestety tych droższych nie słyszałem stąd prośba o wskazówki. Głośnik preferowany raczej "szmaciak" (jedwab).
Za około 280 zeta, hds (Scan Speak Discovery D2608-913000) -jak za te pieniądze brzmi całkiem zacnie, co prawda mogę być mało obiektywny ponieważ już drugie kolumny mam z jego zastosowaniem i trochę pewnie mi się "uszy wygrzały"😀
Co by nie powiedzieć, przynajmniej nie ma za bardzo do czego się przyczepić jeżeli chodzi o jego brzmienie, a odpowiedio zaaplikowany i z dobrym kondensatorem potrafi nawet urzec brzmieniem ( przynajmniej do momentu zanim pojedziesz na Audio Show☺) Zresztą to tylko moje skromne zdanie, niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni w tej dziedzinie forumowicze.
Łatwiej jest napisać który jest najlepszy za około 200zł.
Za to wskazać który jest najlepszy za 500zł, już trudniej.
Gdyby morel 338 kosztował by 500zł, pewnie był by faworytem... niestety jest droższy o 80zł.
Satori też podobno jest OK, ale osobiście go nie słyszałem.
OK. Dzięki, jest już więc polecany do 600zł - Morel 338. Do 200zl mamy SB 29rdc, do 300 wychodzi na to, że Scan D2608-91300 (tzw. HDS tweeter).
Pozostaje wytypować do 400zł i do 500zł.
Czyli do 400zł +-20zł złoty tytanowy Audax, lub magnezowy Audax
Do 500 zł któryś z modeli Satori SB Acoustic (teraz mają sie pojawić nowe modele z ceną ok. 500zł)
W granicach 350/500zł również polecam Satori i złotego lub magnezowego Audaxa! Jeśli chodzi o mnie od kilku lat pozostaje BG NEO3 ale to już inna bajka :)
Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori
Skomentuj