Odwiedziłem dziś znajomego który będzie zajmował się rozplanowaniem i założeniem elektryki w moim domu (nowa instalacja, stan surowy okna będą niedługo zakładane). Chciałbym poczytać opini i porad na co sie zdecydować a co będzie tylko zbędnym bajerem. Plan domu zostawiony, niedlugo spotkamy sie na budowie aby opisać prawdopodobne rozmieszczenie elementów we wnętrzach.
Najprawdopodobniej zdecyduję się na takie rzeczy jak :
- osobne obwody w pokojach uzytkowych, kilka w kuchni (na bardziej prądożercze sprzęty), oświetlenie, itp/ oczywiście z umiarem
- garaż/ warsztat podobnie ze względu na uzywane tam maszyny
- czujki, alarmy, kamery jak najprędzej ( tak mi poradził, bo na budowie każdy może coś wynieść)
- conajmniej 2 gniazdka na kazdej scianie ( mieszkam w starym bloku więc mam duuuzo przedluzaczy)
- listwe/ lub duzo gniazdek w czesci rtv i w biurze ( 2 kompy, monitory, itp)
- gniazdka w łazience ( obecnie w bloku mam jedno >:( na pralke)
- (prawdopodobnie) gniazda ethernet w salonie
- oświetlenie wokół domu
Nad czym sie zastanawiam:
- ethernet w pokojach
- rolety (moze byc problem/ niedlugo dostane odpowiedź od montera okien w sprawie sterownika)
- sceny świetlne/ czy jak to sie nazywa (np. wybieram profil "kino" -wylaczaja sie światla, zapalają sie delikatnie kinkiety, etc)
- zdalne sterowanie oświetleniem, roletami, ogrzewaniem podłogowym pilotem lub smartfonem
Reszta wypadła mi z głowy a troche sie dzisiaj nasłuchałem
Czekam na wasze porady na co wydać więcej aby później nie kuć ścian a co jest zbędnym wydatkiem
Najprawdopodobniej zdecyduję się na takie rzeczy jak :
- osobne obwody w pokojach uzytkowych, kilka w kuchni (na bardziej prądożercze sprzęty), oświetlenie, itp/ oczywiście z umiarem
- garaż/ warsztat podobnie ze względu na uzywane tam maszyny
- czujki, alarmy, kamery jak najprędzej ( tak mi poradził, bo na budowie każdy może coś wynieść)
- conajmniej 2 gniazdka na kazdej scianie ( mieszkam w starym bloku więc mam duuuzo przedluzaczy)
- listwe/ lub duzo gniazdek w czesci rtv i w biurze ( 2 kompy, monitory, itp)
- gniazdka w łazience ( obecnie w bloku mam jedno >:( na pralke)
- (prawdopodobnie) gniazda ethernet w salonie
- oświetlenie wokół domu
Nad czym sie zastanawiam:
- ethernet w pokojach
- rolety (moze byc problem/ niedlugo dostane odpowiedź od montera okien w sprawie sterownika)
- sceny świetlne/ czy jak to sie nazywa (np. wybieram profil "kino" -wylaczaja sie światla, zapalają sie delikatnie kinkiety, etc)
- zdalne sterowanie oświetleniem, roletami, ogrzewaniem podłogowym pilotem lub smartfonem
Reszta wypadła mi z głowy a troche sie dzisiaj nasłuchałem
Czekam na wasze porady na co wydać więcej aby później nie kuć ścian a co jest zbędnym wydatkiem
Skomentuj