Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

scena raz jest, raz nie ma - jak to jest?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

scena raz jest, raz nie ma - jak to jest?

tak sobie właśnie słucham muzyki i tak się zastanawiam... słuchając np Yello - The Expert, czy Emeli Sande - Read All About It wokal jest "przyklejony" do głośników. Ale już słuchając np Emeli Sande - Next To Me czy Phila Collinsa - Another Day in Paradise, lub Mariah Carey - Without You, już tak nie jest. w przypadku np Labrinth - Beneath Your Beautiful (feat. Emeli Sande) jest coś pomiędzy... o co tu chodzi? ja jestem pewnie już trochę przygłuchy, ze względu na to, że muzyki na słuchawkach(a tak słucham przeważnie) słucham głośno. kolumny na których słucham to B&W CDM.2, wzmacniacz TEAC AG-H600, źródło to niestety laptop podłączony przez Displayport -> HDMI do TV i analogowo do wzmaniacza... na źródło lepszego pomysłu nie mam niestety, zresztą jedyna alternatywa to podpięcie wzmacniacza pod wyjście słuchawkowe w laptopie jakimś najtańszym, chińskim kablem minijack - rca... może ktoś to jakoś wyjaśnić? może problem w tym, że kolumny stoją blisko ściany i są niezbyt daleko rozstawione(mniej więcej mieszczą się z obrysem 42 calowego telewizora)? nie ma tu za bardzo znaczenia czy siedzę blisko czy daleko....
    Last edited by siewcu; 10.09.2016, 09:56.

Odpaliłem sobie te wszystkie utwory na YT, no i każdy gra inaczej, jednak niczego złego nie słyszę.

Jeśli chcesz posłuchać muzyki w dobrej jakosci, zainwestuj w DAC-a.
    Lapki nie mają zbytnio dobrych kart dźwiękowych i jak puścisz sygnał z wyjścia słuchawkowego to jakość się nie poprawi.
    Ostatnio znajomy wpadł na imprezę z w sumie nowym lapkiem z którego miała być puszczana muzyka, no i uwierz mi że dźwięk z mojego starego telefonu był lepszy.

Oczywiście wszystko ma wpływ na dźwięk, począwszy od sygnału (sprzęt odtwarzający oraz sama jakość pliku), jakości sprzętu, jego ustawieniu oraz akustyki pomieszczenia.

Skomentuj

Tuba jako źródło? No nie żartuj :) chociaż spotify sobie odpal.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Tuba jako źródło? No nie żartuj chociaż spotify sobie odpal.
        Ja u siebie słucham z flaków.
        Do odpowiedzi na pytanie nawet nie musiałem odpalać muzyki, wiadomo czego to jest wina, wystarczy przeczytać pierwszy post.

Tylko z ciekawości chciałem zobaczyć czego siewcu słucha.

Ja włączy ten utwór i nie będzie miał przestrzeni, to ze sprzętem, ustawienie oraz akustyką pokoju jest tragicznie, bo ten utwór już sam w sobie ma pogłos:

https://www.youtube.com/watch?v=YcD_Yo9A7AA
        Last edited by marian; 10.09.2016, 11:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
          źródło to niestety laptop podłączony przez Displayport -> HDMI do TV i analogowo do wzmaniacza... na źródło lepszego pomysłu nie mam niestety, zresztą jedyna alternatywa to podpięcie wzmacniacza pod wyjście słuchawkowe w laptopie jakimś najtańszym, chińskim kablem minijack - rca... może ktoś to jakoś wyjaśnić?
          ja mam do takich celów coś takiego: soundBlaster E1 i podłączam do USB i dalej analogowo do wzmacniacza i jest o niebo lepiej jakby porównać z wyjsciem słuchawkowym kompa

Skomentuj

ja podziękuję za soundblastery, miałem do czynienia ostatnio z jakimiś ich wyrobami nowszymi niż audigy 2 i podziękuję, "ulepszaczy" dźwięku ma to tyle, że słów mi brak. dla typowego słuchacza jak najbardziej w porządku, ja wolę nie mieć żadnych modyfikacji poza regulacją barwy we wzmacniaczu. gdzieś w kolejce rzeczy do zrobienia jest DAC, i jak już mam kombinować to wolę takie coś. a muzyki z komputera i tak rzadko słucham, jak już to na słuchawkach... ale jakoś żyję z tym, że cudów nie ma. tu się bardziej chciałem dowiedzieć, czy chodzi o akustykę, rozstawienie głośników, źródło, czy może mam już tak zdemolowany słuch

Skomentuj

Miałem już kilka takich małych grajków class d za 2-3 tyś złotych i tam zazwyczaj był problem z budowaniem sceny czy gorsza dynamika. Do tego dorzuć sobie jako źródło tv :) z przetwornikiem za 2,55 zł i zastanów się jeszcze raz nad tym czemu nie masz sceny :)

Druga sprawa to odstaw kolumny od ściany.
              Generalnie każdy system potrzebuje dopieszczenia. Kombinuj. Pożycz coś od kogoś i sprawdź jak zagrają kolumny z czymś innym. Znajdź słaby punkt systemu i go popraw.
              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Ja bym spróbował jednak z wyjścia słuchawkowego bezpośrednio do wzmaka bo przepuszczanie przez tv jest moim zdaniem bez sensu. Teraz to tv dekoduje dźwięk do analogowego, a może się okazać, że karta dźwiękowa w lapku zrobi to mimo wszystko lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                  ja podziękuję za soundblastery, miałem do czynienia ostatnio z jakimiś ich wyrobami nowszymi niż audigy 2 i podziękuję, "ulepszaczy" dźwięku ma to tyle, że słów mi brak. dla typowego słuchacza jak najbardziej w porządku, ja wolę nie mieć żadnych modyfikacji poza regulacją barwy we wzmacniaczu. gdzieś w kolejce rzeczy do zrobienia jest DAC, i jak już mam kombinować to wolę takie coś. a muzyki z komputera i tak rzadko słucham, jak już to na słuchawkach... ale jakoś żyję z tym, że cudów nie ma. tu się bardziej chciałem dowiedzieć, czy chodzi o akustykę, rozstawienie głośników, źródło, czy może mam już tak zdemolowany słuch
                  Najbardziej w tym wszystkim chodzi o realizacje nagrania :)
                  Jeżeli jest spartaczone żadne cuda nie pomogą

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                    Najbardziej w tym wszystkim chodzi o realizacje nagrania :)
                    Jeżeli jest spartaczone żadne cuda nie pomogą
                    tyle to wiem, natomiast upiększacze dźwięku w soundblasterach - szczególnie ten ich czołowy system, eax to się chyba nazywa - są dobre dla typowego słuchacza, gdzie to ma "brzmieć", a nie brzmieć... to całe pseudo-surround, słuchawki 5.1 czy 7.1 dla większości ludzi są dobre, nawet bardzo dobre - ale co z tego, gdy z normalnym dźwiękiem to nie ma za dużo wspólnego. mi to wiele razy polecali, że super słuchawki, super dźwięk. nawet raz to porównywałem ze starymi panasonicami mojego taty, takie z lat 80-tych - gadanie było, że to kupa, że się słuchać nie da, a ja w tym samym czasie rzygałem tych ich "super" dźwiękiem z ich "cudownych" słuchawek...

Skomentuj

Wszystkie "soundbustery" są warte tyle co nic. Już prędzej można próbować dorwać karte z zestawu DJ o nazwie MAudio Torq Connectiv. Powinna być tania, a gra na prawdę dobrze.

Skomentuj

W moim przekonaniu jeśli w jednym utworze scena jest a w innym jej niema to poprostu wina nagrania. Bo zestaw będzie odtwarzał cały czas tak samo źle lub dobrze ale nie wybiórczo.

Skomentuj

Czaruję...
                        X