Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer beyma power 15 czy 12 lub inny Wzmacniacz 600W rms 4 ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer beyma power 15 czy 12 lub inny Wzmacniacz 600W rms 4 ohm

Witam. Chcę zbudować subwoofer raczej do muzyki (róznej) a czasem do kina.Robię to grzecznościowo dla kuzyna. Ma 16 lat i wiadomo co dla nich się liczy -pierdo....cie (sorki).Załatwiłem mu wzmacniacz na 4 parach 2sc5200....itd tanio po znajomości i do tego trafo 670VA toroid.Przy 4 ohm ma 600W rms przy 8 może jakieś 350W.Teraz trzeba dobrać jakiś głośnik.Ma podłogówki 3 drożne na 8 cali basik ,ale nie pamiętam jakie to,mianowicie grają głośno ale brakuje mu niskich tonów.Ma amplituner technics do tego i do niego będzie podłączony wzmacniacz który mu skombinowałem poprzez filtr do suba a140 albo coś innego może maela sub4 jeszcze nie wiem.Pokój to jakieś 20m2 ,ale musi być zapas suba ,bo czasem na imprezach ma grać w większych pomieszczeniach domu.Ja mam suba na stx27.500.8fcx ,ale on jest za cichy dla niego może nie wystarczyć ,bo by go zakatował :) każdy z nas przechodził ten okres katowania głośników:) Kasa na głośnik to 600zł na razie ta beyma mi przyszła do głowy i patrzę ,że 12 i 15 cali jest w tej samej cenie.Bardziej jednak skłaniam się do 12,bo 15 może nie rozwinąć skrzydeł w pokoju chyba ,że się mylę? Rozmiar skrzyni uznaliśmy,że około 80 litrów może być.Co o tym myślicie,jakieś propozycje?

Wzmacniacz
    Last edited by lukiel84; 01.11.2016, 20:54.

a jaka muzyke on slucha?
    jak mu sie podoba ten stx?

bo beyma jest bardzo szybka i nie wiadomo czy mu sie spodoba
    jak szuka estradowego kopa to smialo kupuj (nawet i 15"! )
    jak szuka przeciagania do "czarnej muzy" to musimy poszukac zupelnie inny glosnik

Skomentuj

Czarnej muzy raczej nie słucha,ale nie wiem jak ta beyma gra ,czy trochę zejścia poakże? może jakaś alternatywa z lekkim zejściem w tej cenie? Mam suba aktywnego na stx 38.550.8AE w porównaniu z nim jak gra ta beyma ,bo jedynie takie mam odniesienie?

Skomentuj

Beyma fajny glosnior, tylko troche plytka konstrukcja i dobicie cewka jest mozliwe.
        Nie jestem pewny czy tym wzmakiem, ale dobrze zebys wiedzial.

Skomentuj

Sam szukam czegoś pokroju 12 lub 15" do suba, już długi czas tak naprawdę i nie mogę się zdecydować, nie jestem zwolennikiem subwooferów ale pora chyba dopalić system czymś konkretnym bo pomieszczenie mam ogromne aktualnie... tylko do muzyki używał będę i naprawdę cięzko, jak coś jest to albo paczka musi być ogromna wielkości pralki albo trzeba 1kw mocy

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
            Czarnej muzy raczej nie słucha,ale nie wiem jak ta beyma gra ,czy trochę zejścia poakże?
            to ze glosnik glownie "szybko kopie" to wcale nie wyklucza tego ze nie zagra nisko!

w odpowiedniej aplikacji bedzie bardzo dobry sub

ale napis co sie bardziej mlodemu podoba - fcx czy estrada?
            no i najlepiej niech poda kilka przykladow muzyki

Skomentuj

Młodemu się podobał fcx, ale chce czegoś więcej.Mój estradowy słyszał raz i to nie w domu tylko na ogrodzie więc inna bajka.Do beymy mam obawę ,że walnie cewką i po niej nie wiem na ile ten wzmacniacz ją pogoni.
              Wysłał mi takie linki do muzyki:

https://www.youtube.com/watch?v=Bcsl9VLT-Qo
              https://www.youtube.com/watch?v=8MWBWrqaNdQ
              https://www.youtube.com/watch?v=ZLz4hJvWstI
              Last edited by lukiel84; 06.11.2016, 11:38.

Skomentuj

calkiem dobra muzyka jak na 16-latka

nie wiem czy mu sie spodoba taka beyma. wydaje mi sie ze by wolal cos bardziej "miekkiego"

moze lab12?
                pawel074 moze cos wiecej napisac o porownaniu tych glosnikow bo ma wszystkie u siebie (zamiast beymy power ma JBLa GTI ktory ma zblizony profil brzmienia)

Skomentuj

Tak tylko lab12 kosztuje 1300zł jakoś.Pisałem z nim to max za głośnik 800zł może dać.

Skomentuj

nowy lab12 kosztuje 850zl
                    a tomekk sprzedaje chyba prawie nie uzywany

http://www.megascena.pl/eminence/emi...dio-24046.html o kur... ale podrozaly :/

Skomentuj

Napisałem wiadomość do tomekk,zobacze co napisze.A tak przy okazji jest jakaś membrana bierna do stx fcx? Teraz go mam w obudowie TL. ale to wielkie ustrojstwo,kupowałem ostatnio amplituner i słyszałem suba z mb tak przy okazji i fajnie szybko basik chodził a zarazem nisko.Można dopasować do głośnika mb? już się zastanawiałem czy by nie napisać do stx ile by kosztował kosz i membrana bez napędu z fcx hmm.Jak nic z tego to będ robił br standardowo 45 litrów i wylot fi 100mm.

Skomentuj

Napisałem wiadomość do tomekk,zobacze co napisze.A tak przy okazji jest jakaś membrana bierna do stx fcx? Teraz go mam w obudowie TL. ale to wielkie ustrojstwo,kupowałem ostatnio amplituner i słyszałem suba z mb tak przy okazji i fajnie szybko basik chodził a zarazem nisko.Można dopasować do głośnika mb? już się zastanawiałem czy by nie napisać do stx ile by kosztował kosz i membrana bez napędu z fcx hmm.Jak nic z tego to będ robił br standardowo 45 litrów i wylot fi 100mm.
                        Dobrze kombinujesz z membraną bierną do AWX'a też o tym sporo myślałem, ale w końcu wybór padnie chyba na 12" w zamkniętej

Skomentuj

membrana bierna to zamiennik b-r (minimalne roznice)
                          stosujemy ja wtedy, kiedy obudowa jest tak malutka, ze zastosowanie klasycznego b-r nie ma racji bytu! (nie miesci sie)
                          a ze ten stx potrzebuje dosc duzej obudowy to smialo robi klasyczny b-r

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            membrana bierna to zamiennik b-r (minimalne roznice)
                            stosujemy ja wtedy, kiedy obudowa jest tak malutka, ze zastosowanie klasycznego b-r nie ma racji bytu! (nie miesci sie)
                            a ze ten stx potrzebuje dosc duzej obudowy to smialo robi klasyczny b-r
                            Chyba że priorytetem jest jak najmniejsza obudowa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                              Chyba że priorytetem jest jak najmniejsza obudowa
                              jezeli glosnik nie pozwala na prace w malej obudowie to membrana bierna nic nie poprawi!

Skomentuj

To nie będę kombinował zrobię br,szkoda kasy na mb.Wracając do tematu czekam na wiadomość od tomka,beyma raczej odpada bo będzie za twardy bas co do muzyki kuzyna.Fajne są dayton audio ale też za drogie.Szukam dalej.

Wysłane z mojego X80 Power(B2N3) przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

moze cos uzywanego z car audio?

Skomentuj

Car audio spoko tylko żeby nie mulił i miał dobry spl.Tylko ,że używka nie bardzo ,bo boi się wydać tyle kasy na używany głośnik.Wiecie jak to jest oszczędności nastolatka:)

Skomentuj

Tylko ,że używka nie bardzo ,bo boi się wydać tyle kasy na używany głośnik.Wiecie jak to jest oszczędności nastolatka
                                      nie, nie mam pojecia
                                      w wieku 16 lat zbieralem 1,5 roku kase na tesle po 30zl/szt!

ale czasy sie zmieniaja

Skomentuj

Haha a ja na tonsila😊

Wysłane z mojego X80 Power(B2N3) przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X