Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działania komercyjne czy niekomercyjne na forum, gdzie jest granica.. ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Działania komercyjne czy niekomercyjne na forum, gdzie jest granica.. ?

UWAGI MODERATORA
    Założyłem nowy wątek w powyższym temacie, aby nie zaśmiecać innych. Temat wrażliwy i nieunikniony, więc powinien być wydzielony i nie zamiatany pod dywan.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
    Jak zjedzą to postąpią głupio. Projekt jest komercyjny - zamawiając KIT dostajesz razem z częściami. Kupujesz albo nie. Konstruktor nie udostępnia topologi filtrów wiec sam części nie mógł kupić. A druga sprawa to że projekt był zaprojektowany dla takich części a zmiana ich na inne chociazby o innej tolerancji mógł by wszystko popsuć. No niestety Troels robi kosztowne projekty :) Ale są tacy dla których to tygodniówka :)

Tak widać do porównując projekt i zdjęcie co dostałeś. Masz Elko zamiast superiorów i Superiory zamiast Alumenów. Rdzeniowe zamiast toroidów i powietrzne zamiast tasmówek :)

Ceny / cenami co kto lubi mi też zdarza się robić kolumny gdzie zwrotnice wychodzą w kwotach 6-8 tysiaków za parę i to do układów 3 drożnych a tutaj mamy 4 drożny. A tak swoją drogą też w przyszłym roku będę się mierzył z 2-3 projektami 4 drożnymi :) Cieszy wzrost zainteresowania kolumnami wyższej klasy i wielodrożnymi.
    Jestem tego samego zdania, dlatego nie udostępniam nic na forum :P czasem zwrotnice kosztują tyle co głośniki, a zdarza się, że nawet drożej :)
    Każdy aspekt w kolumnie gra, każdy !
    Last edited by Marios; 06.12.2016, 09:55.

Też bym się pochwalił ale mi nie wolno :) ...

Skomentuj

No za niedlugo do tego dojdzie, ze nikt nie bedzie pokazywal swoich projektow. Ale wtedy to forum przestanie istniec. Albo bedzie na zasadzie postow wiem, ale nie powiem:) Albo bedzie dzialac komercyjnie, co w jakims stopniu zaczyna byc faktem. Oczywiscie jestem zdania, ze za czyjas ciezka prace sie nalezy wynagrodzenie, jakas rekompensata. Ale troszkę szkoda, ze odchodzi sie od tej idei bezinteresownosci. W sumie jedyna wartość tego forum to wiedza przekazana bezinteresownie.
      Last edited by jamess8; 05.12.2016, 22:05.

Skomentuj

Mi nie wolno bo mam zakaz jako branżowiec a nie dlatego że nie chce. Ale przyjechały do mnie 2 mniejsze projekty od forumowiczów to je najprawdopodobniej udostępnię dla potomnych :) Myślę też czy nie wydłubać coś symetrycznego na SB16PFC - zważywszy na jego cenę :)
        Last edited by Zap Projekt; 05.12.2016, 22:00.

Skomentuj

Nie masz zadnego zakazu i nikt tego tak nigdy nie formuowal.

Skomentuj

jedynie znaczek jest zakazany

Skomentuj

Nie no luzik to miał być taki półżart :) Ja też tak sam od Siebie nie chce się na tym forum reklamować bo po co. Ale jak tylko się nawiną konstrukcje które będe mógł pokazać to się podziele - to tez w moim interesie. nie ma co ukrywać. A odnośnie SB16PFC - to tak ostatnio je oglądałem że to nie takie głupie głośniki za śmieszne pieniądze i myślę czy nie spłodzić coś na nich w układzie symetrycznych do udostępnienia. klasyczna obudowe do której by pasowały nawet mam na stanie ale myślałem bardziej o zbliżeniu do siebie centr czyli małożeniu głośników. Bo partząc się na kosz to i tak bez cnc się nie podfrezuje wiec odpada dla diyowców budżetowców
              Last edited by Zap Projekt; 05.12.2016, 22:18.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Albo bedzie dzialac komercyjnie, co w jakims stopniu zaczyna byc faktem.
                A gdzie ta komercja?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                  Co innego jest chamskie nagabywanie, co innego jest półprywatne udzielanie się na forum.
                  Owszem pojawiając się na forum poszerzasz świadomość swojego istnienia jako firma, ale zachowując dobry smak zachęcasz do lekkiego nagięcia zasad forum. A jeśli okrasisz to czasem dobrą poradą albo ciekawostką to tym bardziej miło cię widzieć. Przynajmniej ja tak to widzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    A gdzie ta komercja?
                    jak to gdzie tutaj :flapper:

No własnie ta granica między byciej a ukrytą reklamą jest tak mała że niekiedy po prostu się długo zastanawiam zanim coś pokaże czy napiszę :)
                    U was to tylko niekiedy coś wspomnę a na audiostereo to jakby były nielubienia to miałbym minus 100 :) za wytykanie głupot pisanych.
                    Last edited by Zap Projekt; 05.12.2016, 22:24.

Skomentuj

Nie na temat...

A gdzie ta komercja?
                      No wlasnie, kazda usluga czy udostepnianie czegos na czym sie ma jakikolwiek zysk. Zaznaczam, ze ja nie jestem calkowitym przeciwnikiem tego. Podziwiam tych bezinteresownych, dzieki nim to forum sie rozwija.
                      Last edited by jamess8; 05.12.2016, 22:34.

Skomentuj

Nie na temat...
                        No wlasnie, kazda usluga czy udostepnianie czegos na czym sie ma jakikolwiek zysk.
                        Może napisz dokładnie o kogo i o co Ci chodzi bo takie pisanie trafia także do ludzi, którzy bezinteresownie coś robią i umieszczają na forum...
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Może napisz dokładnie o kogo i o co Ci chodzi bo takie pisanie trafia także do ludzi, którzy bezinteresownie coś robią i umieszczają na forum...
                          O nikim konkretnie nie piszę, chyba nie do konca wiesz o co mi chodzi, albo nie czytales wczesniejszch postow. Dobrze ze trafi to do nich, przeciez negatywnie o nich nie piszę, wręcz przeciwnie. Moglbym tutaj wielu takich wymienic.
                          Last edited by jamess8; 05.12.2016, 23:02.

Skomentuj

Nie na temat...
                            O nikim konkretnie nie piszę, chyba nie do konca wiesz o co mi chodzi, albo nie czytales wczesniejszch postow. Dobrze ze trafi to do nich, przeciez negatywnie o nich nie piszę, wręcz przeciwnie. Moglbym tutaj wielu takich wymienic.
                            Tu nie chodzi o negatywność czy też nie, tylko o to, że forum zawsze szczyciło się statusem nie komercyjności a Ty tutaj piszesz całkowicie co innego. I ciekawi mnie co i kogo masz na myśli.

Zamieszczone przez Marios
                            Dla dobra całej sprawy proponuję wrócić do tematu wątku.. komercja, nie komercja.. na pewno nie w tym miejscu
                            To jako Moderator przenieś w odpowiednie dla Ciebie miejsca aby można było kontynuować dyskusję i wyjaśnić temat.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Temat załatwiony całą komercje i nie lubienie za to biorę na Siebie ... Nie ma co ciągnąc tematu

Skomentuj

To jako Moderator przenieś w odpowiednie dla Ciebie miejsca aby można było kontynuować dyskusję i wyjaśnić temat.
                                Zrobione, dobry pomysł.

Skomentuj

Panowie!! Po co się spierać... Chłopaki pomagają na forum a ze niektórzy przy tym zarobią? Ja nie widzę w tym nic złego!

Na forum jestem od 2005 roku i zawsze równolegle do pracy forum szły mniejsze lub większe działania komercyjne.

Wywołując takie gówno-burze robimy tylko tutaj złą atmosferę.

Skomentuj

Są ludzie na forum, którzy wrzucają bezinteresownie i nie zarabiają na niczym i gadanie ogólne o ich komercyjności po prostu ich obraża.

A mnie ciekawi np. czy jeśli spędzę pół roku opracowując projekt elektroniczny, ale nie mam zamiaru go oddać tak po prostu, to czy mogę go tu wrzucić z zaznaczeniem, że można można sobie płytkę i wsad kupić gdzieś tam, czy też mam się tu nie odzywać.
                                    Jak to rozegrać? Jakie jest stanowisko Administracji forum? Gdzie wg Administracji forum jest granica komercyjności? To jest dość ważne pytanie, bo może warto to w końcu ustalić i mieć jasno ustalone reguły.

Skomentuj

Ale troszkę szkoda, ze odchodzi sie od tej idei bezinteresownosci. W sumie jedyna wartość tego forum to wiedza przekazana bezinteresownie.
                                      Czego ostatnio nie dostałeś na forum że lamentujesz?
                                      Pogromca przestał wypowiadać się o frezowaniu, szlifowaniu, lakierowaniu czy woskowaniu w tool boxie?
                                      Paweł S. przestał pokazywać jak się naprawia głośniki?
                                      Yoshi i Luszti przestał pomagać userom którzy mają problem z Speaker Workshop?
                                      A może za mało gotowych projektów do skopiowania?

Co takiego się stało?
                                      Bo to że jak ktoś do czegoś doszedł, jest w tym dobry i zauważył że można na tym zarobić jednocześnie godząc swoją pasję z pracą, to chyba normalne prawda?
                                      Konsekwencje takich ruchów są widoczne, mniejsza aktywność na forum.
                                      Nikt nie powinien mieć do takiej osoby żalu.

A komercję masz na Audiostereo, a nie tutaj, bo jakoś nie zauważyłem aby ktoś komuś coś tutaj wciskał, czy to swój produkt czy od choć by kit aby trochę zamieszać w głowie.

Natomiast rozdzielenie czy coś jest reklamą czy nie, niech należy do admina i moderacji.

Jakie jest stanowisko Administracji forum? Gdzie wg Administracji forum jest granica komercyjności? To jest dość ważne pytanie, bo może warto to w końcu ustalić i mieć jasno ustalone reguły.

Skomentuj

Od jakiegoś czasu tak jest że jak masz pcb swojego projektu to dajesz ogłoszenie. Co w tym złego. Irek chyba też płytek do uni v2 nie dał za free i nikt z tego powodu jakoś nigdy nie płakał a każdy mówił że jak potrzebujesz to pisz do niego

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X