Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymiarka do projektu Illuminator 5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przymiarka do projektu Illuminator 5

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zrealizowaniem jakiegoś "lepszego projektu". Celuje w głośniki ScanSpeak i przyszło mi do głowy coś takiego: http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-5.htm
    Co o tym myślicie? Oczywiście zakładam takie zestawienie głośników, obudowa do przeprojektowania (bardziej w tą stronę http://www.troelsgravesen.dk/NEXT4.htm). Zwrotnica - z uwagi na brak wartości poszczególnych elementów, zwrotnice będzie trzeba zaprojektować prawie od zera (mam nadzieję, że uda się to komuś zlecić :) ja mam za mało doświadczenia żeby się za to zabrać... ).
    Obudowa i wykończenie - tu już dam radę.

Podsumowując... co myślicie o takiej kombinacji przetworników?
    :)

Ok tylko Next4 jest 4 głośnikowa a ta 5cio. Nie wiem czy to Ci się uda w ten sposób przeprojektować bo chcąc zmieścić 5 głośników siłą rzeczy wyjdzie Ci obudowa taka jaka jest w Illuminator 5.

W ogóle chyba bym zrezygnował z tej obudowy bo nie jest to ani zbyt proste w budowie ani chyba zbyt ładne(chociaż to akurat kwestia gustu) i zrobił klasycznie pochyloną do tyłu obudowę. Efekt będzie taki sam a dużo mniej tych kombinacji z modułami. Zmieniłbym też tweeter na pełnowymiarowy.
    Zwrotnica do takiego projektu jest do zrobienia, ale faktycznie jest to już dość wymagające i czasochłonne.

Skomentuj

Też się zastanawiałem nad taką opcją dla obudowy, myślę, że to wyjdzie już w praniu. Rozrysuję i zrobię wizualizację... Kwestia głośnika wysokotonowego jest oczywiście otwarta (myślałem też o jakimś ScanSpeak).
      Ogólnie zastanawia mnie, czy sama konfiguracja na tych głośnikach (z uwzględnieniem zmiany wysokotonowego) jest dobra?

Skomentuj

Poza tą małą wersją kopułki, to miałem wszystkie głośniki zastosowane w tym projekcie. Przetworniki bez dwóch zdań są bardzo dobre.
        Kopułkę możesz dać taką samą scana ale pełnowymiarową wersję chociażby ze względu na lepsze ch-ki oraz niższe zniekształcenia w niższym paśmie.

Chyba najpierw musiałbyś sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego akurat illuminator 5 ? Bo jest duże, ma dużo głośników, liczysz na głośne granie, chcesz układ (prawie) 5 drożny, fajnie wygląda ? Jakieś powody muszą być dlaczego akurat to. Kwota za głośniki mała już nie będzie, za te same pieniądze można złożyć inne równie dobre jak nie lepsze konfiguracje, kwestia tego co jest dla Ciebie priorytetem.

Skomentuj

Co do wysokotonówki to się zgadzam.

A dlaczego akurat ta aplikacja? Chcę zbudować układ dobrze grający, muzyka różna. Pomieszczenie aktualnie około 25 mkw (może do 30). Napędzane będzie to z półprzewodnikowego wzmacniacza. Chcę, żeby kolumny grały dobrze pełnym pasmem... Myślę, że taka aplikacja jest dobra i zagra dobrze. Nie upieram się przy niej. Możesz polecić jakieś alternatywy? (Rozważam tą aplikację bo jakoś po prostu wpadła mi w oko :) ).

Skomentuj

Myślę, że jakościowy 3Way zaspokoiłby Twoje potrzeby na tym metrażu...
            R3004+15wu+ 22-26 cm na basie i będzie naprawdę super przy dobym sprzęcie towarzyszącym.
            Mam wrażenie, że tego typu kolumny to dobra opcja jednak do większych pomieszczeń +40m^2 gdzie będą miały opcję wybrzmieć w pełnym swoim zakresie.

Skomentuj

Czyli podsumowując, mogę na początek zakupić 26W/8861T00 + 18WU/8741T00 + R3004-662000 i ew. coś dorzucić jeszcze później... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DanielDh Zobacz posta
                Czyli podsumowując, mogę na początek zakupić 26W/8861T00 + 18WU/8741T00 + R3004-662000 i ew. coś dorzucić jeszcze później...
                Robiłem kiedyś podobny projekt tyle, że z aluminiowym 26. Całkiem fajna konstrukcja.

Najlepiej iść w docelowe rozwiązanie z uwagi na to, ze dorzucanie czegoś więcej w zasadzie równa się robota wszystkiego od nowa (projektownaie, zwrotnica, przeróbka obudowy).
                Zamiast 18tki illuminatora możesz rozważyć użycie Satori 16. Głośnik jest połowę tańszy ale na średnich tonach wcale nie jest gorszy.
                W podobnym litrażu co dla jednej 26tki możesz tez zmieścić 2x 22 i to też jest niegłupie rozwiązanie bo dynamika takiego zestawu będzie świetna. Papierowa 22 oferuje co prawda gorsze zejście niż 26 ale ma fajna barwę, chyba najlepszą ze wszystkich revelatorów. Tylko do zestawu dwóch 22 musiałbyś zmienić tweeter na efektywniejszy bo R3004 nie da rady już.

Skomentuj

A może warto tak jak w pierwotnym projekcie - wrzucić 26w i 22w na dół?

Skomentuj

Robiłem już kilkakrotnie analizę tego układu 22 + 26 , co w nim takiego jest że warto by to zrobić. Nie mam na to jednoznacznej odpowiedzi, chyba trzeba by zrobić i posłuchać aby się przekonać. Nigdy nie miałem akurat revelatorów 22 i 26 jednocześnie na warsztacie aby to sprawdzić. Ze swoich analiz i symulacji wyciągnąłem kilka wniosków:

- zejście tego układu będzie gorsze niż zejście samej 26tki (pomijamy różnice w SPL układu tylko określamy zejście w stosunku do średniego SPL). Po prostu obecność 22jki podnosi SPL układu ale jej wczesny spadek ch-ki powoduje ze wypadkowe zejście 26+22 jest gorsze niż 26.
                    - charakter najniższego basu będzie taki jak z 26tki. Bo niski bas bedzie odtwarzany wyłącznie z tego głośnika
                    - wyższy bas ma wspomagać i nadawać mu charakteru 22jka , to powinno jakoś faktycznie tak działać.
                    - połączenie w tych głośników nie jest idealne, tzn nie da się zrobić wypadkowo liniowej ch-ki przetwarzania , następuje podbicie w paśmie wspólnym z uwagi na zbyt wysoką efektywność 22 w stosunku do 26 oraz zbyt niskie zejście 22 w 15L obudowie zamkniętej. Ergo średnio ch-ka może być wzmocniona w zakresie pasma wspólnego (ok 80-100Hz) lub też przy odpowiedniej filtracji będzie płaska (podnosimy zakres powyżej 100Hz) ale spadek basu rozpocznie się dużo wcześniej z uwagi na to, ze w zakresie od ok 80Hz głośniki pracują razem a poniżej pracuje w zasadzie wyłącznie głośnik 26. Żeby to ratować Troels wyżej stroił bas reflex 26tki i celowo podbijał efektywność dolnego zakresu tak aby trochę połatać to co opisałem powyżej. O ile jest to niegłupi pomysł to oczywistym minusem tego jest pogorszenie zejścia.
                    - mogą wystąpić pewne problemy fazowe w zakresie niższego basu, gdzie głośnik 22 przestanie się idealnie "dodawać" do 26 z uwagi na nieco różne przebiegi fazowe obudowy br i oz dla tych głośników.

Moim zdaniem nie jest to układ idealny. Być może ma on jakieś swoje zalety które można tylko usłyszeć, bo na papierze to wypada to gorzej aniżeli zastosowanie samodzielnej 26tki. Albo po prostu jest tak bo tak robił Wilson. Naśladownictwo też jest dobrym powodem ;-).
                    Last edited by Yoshi_80; 18.01.2017, 20:36.

Skomentuj

Czyli tak jak się spodziewałem...
                      Muszę jeszcze posiedzieć z tym tematem. Jak wymyślę coś ciekawego to się podzielę :)

Skomentuj

Wczoraj skończyłem Illuminatory 4.... if you know what I mean
                        Last edited by maxdila; 19.01.2017, 07:58.

Skomentuj

Yoshi czyli jesteś zdania że 3way na 2 takich samych basach będzie lepsze niż 4 way na mniejszym i wiekszym? Z tym że w takim wypadku będzie potrzebny średniak dobry do conajmniej 200Hz?

Myślę, że tak będzie. Ten mniejszy bas ma wyjątkowo mały zakres pasma i nie ma co go brać pod uwagę jeżeli mówimy o tonach średnich. Równie daleko co tę 22 można puścić 26tkę bez straty jakości. Taki układ 26+22 wcale nie miał na celu poprawy niskiej średnicy. Tu i tak na dokładkę jest 18tka która ma za zadanie wypełnić pasmo dolnej średnicy a potem 12tka uzupełnia górę.
                          W sumie rozpatrując sens obecnosci 22jki w tym systemie to nie jest układ 4 v 3 drogi ale nadal 4 vs 4 drogi bo tak 22jka odpowiada wyłącznie za bas, tylko ten wyższy.
                          Last edited by Yoshi_80; 20.01.2017, 11:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez DanielDh Zobacz posta
                            Czyli tak jak się spodziewałem...
                            Muszę jeszcze posiedzieć z tym tematem. Jak wymyślę coś ciekawego to się podzielę :)
                            Może aktywnie. Będzie lepiej i taniej.:thumbsup:

albo 2x26 plus 1x22
                            Last edited by slawek213; 19.01.2017, 08:24.

Skomentuj

Rozważałem kiedyś rozwiązanie aktywne. Jest nawet gotowe rozwiązanie pod aktywne 5 way:
                              https://www.minidsp.com/products/pow...lifiers/pwr-16
                              4x pojedyncze koncowki +2x2x2 w mostku na basy. Razem 16 końcówek wykorzystanych na stereo.
                              Moznaby się bawić w lepszy zasilacz i dodatkowe chłodzenie, wtedy końcówki w mostku pociągną 320W w 4Ohm(B&O oczywiście tego nie zapewnia, ale nie ma żadnych przeciwskazań ku temu poza temperaturą)
                              A Icepower gra lepiej niż znakomita większość wzmaków w AB.
                              Jako zwrotnica minidsp 2x8 i jest kompletny zestaw na lata.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                                Wczoraj skończyłem Illuminatory 4.... if you know what I mean
                                Właśnie widziałem w jednym z tematów :)
                                Pytanie na jakich zwrotnicach? kombinowałeś coś swoje czy z tak jak u Troelsa? Można ewentualnie u Ciebie tego posłuchać :)?

Co do aktywnego to nie jestem jakoś przekonany...

Skomentuj

Zwrotnice kupione.

Skomentuj

Yoshi czyli jesteś zdania że 3way na 2 takich samych basach będzie lepsze niż 4 way na mniejszym i wiekszym? Z tym że w takim wypadku będzie potrzebny średniak dobry do conajmniej 200Hz?
                                    Myślę, że tak będzie. Ten mniejszy bas ma wyjątkowo mały zakres pasma i nie ma co go brać pod uwagę jeżeli mówimy o tonach średnich. Równie daleko co tę 22 można puścić 26tkę bez straty jakości. Taki układ 26+22 wcale nie miał na celu poprawy niskiej średnicy. Tu i tak na dokładkę jest 18tka która ma za zadanie wypełnić pasmo dolnej średnicy a potem 12tka uzupełnia górę.
                                    W sumie rozpatrując sens obecnosci 22jki w tym systemie to nie jest układ 4 v 3 drogi ale nadal 4 vs 4 drogi bo tak 22jka odpowiada wyłącznie za bas, tylko ten wyższy.

Skomentuj

Czaruję...