Po ostatnich porządkach znalazłem parę rzeczy i wpadłem na pomysł zrobienia mobilnego głośnika. Mam 2 głośniki 3w 4ohm, 6 ogniw z baterii od laptopa 2150mAh 3.7v, potencjometr, włącznik, wzmacniacz audio 2x 3w 5V. Pewnie przyda mi się jeszcze przetwornica na te 5v. Dałoby się coś z tego zrobić? Jeśli tak to jak ładować akumulatorki?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mobilny głośnik
Collapse
X
-
Hmmm ogólnie wyobrażam sobie to tak że umieszczę ogniwa w koszyczku który będzie miał wyprowadzenie na wtyk DC (możliwość ładowania bez wyjmowania ogniw) oraz do przetwornicy napięcia na 5V. Przetwornica będzie podpięta do płytki wzmacniacza z głośnikami 2x 3w 4ohm. Dźwięk będzie płynął z wejścia Jack 3.5mm. Będzie to działać?
Skomentuj
-
Podłącz ten wzmacniaczyk najpierw na sucho do samych głośników i zobacz czy on w ogóle da radę. Ja przedtem miałem PAM8610 (niby 2x10W) zasilany z 12V i miał kłopoty z napędzeniem takich śmiesznych malutkich satelitków kina sony. Później próbowałem go podłączyć do TB W4-1320SI i też poległ, za mało mocy nawet do cichego słuchania. Podłącz nawet pod ładowarkę od telefonu, albo ATXa i zobacz czy to na tym wzmacniaczyku ma ręce i nogi.
Chyba że się bawisz tylko do celów rozrywkowych, to się baw, nie zaszkodzi :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pepethefrog Zobacz postaumieszczę ogniwa w koszyczku który będzie miał wyprowadzenie na wtyk DC (możliwość ładowania bez wyjmowania ogniw)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaPodłącz nawet pod ładowarkę od telefonu, albo ATXa i zobacz czy to na tym wzmacniaczyku ma ręce i nogi.
Chyba że się bawisz tylko do celów rozrywkowych, to się baw, nie zaszkodzi :)
To tylko taki mój projekt dla rozrywki, chce zobaczyć czy coś z tego wyjdzie :) Czy z sterty śmieci schowanych na dnie szafy też coś da się zrobić.
Skomentuj
-
Ja jednego wieczoru między pracą a pracą (elektryka na budowie) zrobiłem coś takiego na PAM8403:
Jakieś dwa śmieciowe głośniczki, fabrycznie zgrzane 2 ogniwa li-ion z baterii od laptopa, kabel jack i włącznik. Części pochodzą z 80% z szuflady :)
Jak gra? No znacznie głośniej niż telefon i to chyba tyle :) Mi się podobało, warunki odsłuchowe i tak były.. niekorzystne, więc taka jakość w zupełności wystarczy :)
Ładowarki nawet nie mam (a są takie fajne płytki z ładowarkami i zabezpieczeniem) bo przez całą budowę nie zdążyłem mocno rozładować tych dwóch ogniw.
Edit:
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaPodłącz ten wzmacniaczyk najpierw na sucho do samych głośników i zobacz czy on w ogóle da radę. Ja przedtem miałem PAM8610 (niby 2x10W) zasilany z 12V i miał kłopoty z napędzeniem takich śmiesznych malutkich satelitków kina sony. Później próbowałem go podłączyć do TB W4-1320SI i też poległ, za mało mocy nawet do cichego słuchania. Podłącz nawet pod ładowarkę od telefonu, albo ATXa i zobacz czy to na tym wzmacniaczyku ma ręce i nogi.
Chyba że się bawisz tylko do celów rozrywkowych, to się baw, nie zaszkodzi :)Last edited by Holgin; 23.01.2017, 13:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaIdę o zakład,
A serio, nie było za cicho, tylko wzmacniacz już clipował. Już bardziej prawdopodobne że dostawał za mało prądu z ATXa. Ale już nie chciało mi się sprawdzać. Kolega oddał mi Grundiga V3 i na nim gram, więc kłopot się skończył :)
Skomentuj
-
Heh, no cóż, może to bardziej kwestia impedancji i skuteczności tych głośniczków. U mnie w każdym bądź razie na zasilaniu obecnie ~3.5V przesteru nie słyszę i myślę że wzmacniacz mógłby dać jeszcze więcej :) No ale wszystko zależy do czego chcemy użyć tej kości, bo do kolumn w domu to raczej bym tego nie podłączył..
Skomentuj
-
Weźcie pod uwagę też, że za ok 100zł można kupić dwudrożny zestaw przenośny z radiem, czytnikiem kart, usb, bluetoothem i ładowarką. Według mnie gra o niebo lepiej od JBLa za 400zł, jeśli chodzi o głośność, to na wypady, małe imprezy w 100% daje radę, mimo małej obudowy (jak na kolumnę) za sprawą BRu można usłyszeć już jakiś basik
Tutaj przykładowy link:
http://www.hurt.com.pl/przenosne-glo...7-phoCaUHw_wcB
Skomentuj
Skomentuj